Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερψηφίστηκε το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Με 153 «ναι» τελείωσε η ονομαστική ψηφοφορία. Πολιτικές «κόντρες» με προσωπικές αναφορές. Τέλος η ΚΟ των ΑΝΕΛ μετά τη διαγραφή του Θ. Παπαχριστόπουλου. Ακολούθησε η παραίτηση του, όπως είχε προαναγγείλει.

Υπερψηφίστηκε το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Με 153 ”ναι” - όσα ακριβώς και στη Συμφωνία των Πρεσπών- πέρασε από την Ολομέλεια το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Υπέρ της κύρωσης ψήφισαν οι 145 βουλευτές της κυβέρνησης, καθώς και οι Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς. Κατά τάχθηκαν 140 βουλευτές, ενώ υπήρξε και το παρόν του Γρηγόρη Ψαριανού. Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές.

Πολιτικό ενδιαφέρον είχε το ότι ο Βασίλης Κόκκαλης -μέλος της κυβέρνησης- που είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή τη φορά δεν ψήφισε.

Σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε ένα λεκτικό “μπρα ντε φερ” μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου. Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Πάνος Καμμένος διέγραψε τον Θανάση Παπαχριστόπουλου και πλέον δεν υφίσταται η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Πριν από δύο εβδομάδες ανάλογη “τύχη” είχε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, μετά την “έξοδο” του Γιώργου Αμυρά.

Ήταν μια πολύωρη συνεδρίαση που είχε έντονο πολιτικό αλλά και... παραπολιτικό ενδιαφέρον. Ξεκίνησε σε ήπιους τόνους, ωστόσο το απόγευμα κυριάρχησαν οι αντιπαραθέσεις. Με αναφορές σε ποιήματα, σε αγωνιστές του 1821 αλλά και στη... Βενεζουέλα η συζήτηση χωρίστηκε ουσιαστικά σε δύο “τμήματα”.

Το ένα κομμάτι αφορούσε στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και στα νέα δεδομένα, που έχουν δημιουργηθεί μετά το κυβερνητικό διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ. “Θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πάνο Καμμένο. “Είστε ψυχρός εκτελεστής” είπε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σε μία ομιλία με διαρκείς αναφορές στον Πρωθυπουργό. “Ένας τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα” σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δεύτερο “τμήμα” της συζήτησης, αφορούσε στην κύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Από την κυβερνητική πλειοψηφία τα “πυρά” στρέφονταν κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, που όπως τονίστηκε λειτουργεί με “μικροπολιτικούς όρους”. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση επιμένει πως είναι μία επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ της “Εστίας” σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι «δεν θα επιτρέψει να γίνει η Βόρεια Μακεδονία Καταλονία». Και είπε «ή θα διαψεύσετε το δημοσίευμα ή θα πρέπει να απολογηθείτε δημόσια απέναντι στους βορειοελλαδίτες που δεν έχουν αποσχιστικές τάσεις, δεν μιλούν άλλη γλώσσα και δεν έχουν άλλη εθνότητα».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως “η Συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει στους γείτονες τη δυνατότητα να μονοπωλήσουν τη Μακεδονία, αναγνωρίζοντας επικράτεια με «μακεδονικό» λαό, που ομιλεί την «μακεδονική» γλώσσα και έχει «μακεδονικό» πολιτισμό.

Βέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έκανε λόγο για “μία στρατηγική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αντιμετωπίσει το θέμα με όρους πολιτικής ευθύνης, αλλά με όρους μικροπολιτικούς”. Και σημείωσε πως ουσιαστικά με τη στάση αυτή “αποφάσισε να διχάσει το λαό”. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε πως "έχουμε συμπεριλάβει πολύ συγκεκριμένες ρήτρες για την προστασία των συμφερόντων της χώρας” και τόνισε πως σε όλη την πορεία “θα μπορούμε να ελέγχουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας”.

Είναι μια συμφωνία που αντί να κλείνει πληγές, ανοίγει καινούργιες” σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε “ λέμε ένα πελώριο “όχι” στην ένταξη της γειτονικής χώρας στον στρατιωτικό πολεμικό δολοφονικό οργανισμό - μηχανισμό του ΝΑΤΟ».

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε πως “ένα όπλο είχε η Ελλάδα για να πιέζει τα Σκόπια να αλλάξουν όνομα. Το χαρτί της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ - και αυτό το χαρτί το απεμπολούμε σήμερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v