Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες κόντρες στη Βουλή για πΓΔΜ και ΝΑΤΟ

Νέο γύρο αντιπαράθεσης προκαλεί η συζήτηση για το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αύριο η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Νέες κόντρες στη Βουλή για πΓΔΜ και ΝΑΤΟ

Με «πυρά» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ενίοτε με προσωπικές αντιπαραθέσεις διεξάγεται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας η συζήτηση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το Πρωτόκολλο εισάγεται Παρασκευή στην Ολομέλεια, για να ψηφιστεί το βράδυ.

Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως «προχωράμε σε μία κατεύθυνση για να εξασφαλίσουμε στη γειτονιά μας συνθήκες συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης». Σχετικά με τη γείτονα χώρα σημείωσε πως «έχουν συστήσει διυπουργική για να αλλάξουν στο κράτος τους δρόμους, δημόσιους οργανισμούς κ.α.» και προσέθεσε «αυτοί έχουν αναλάβει πολύ βαρύτερες σε ψυχολογικό και θεσμικό επίπεδο υποχρεώσεις».

«Καλώ, εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας, να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τόσκας.

Κατά την τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πως «τον Ιούλιο του 2018, αν ο Καμμένος υποστήριζε την πρόταση δυσπιστίας του κυρίου Μητσοτάκη, θα είχε πέσει η κυβέρνηση και δεν θα περνούσε η συμφωνία. Όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση». Συνέχισε επισημαίνοντας, «ο κύριος Καμμένος μίλησε για μια προδοτική συμφωνία και άρα σας αποκαλεί προδότες. Φάτε λοιπόν το προδότες από τον Καμμένο για να μάθετε με ποιον συνεργάζεστε». Και κλείνοντας επεσήμανε, «προδοσία δεν κάνατε, προδότες δεν είστε, αλλά μεγάλη ζημιά κάνατε στην Ελλάδα».

Παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξαπέλυσε «βέλη» στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, λέγοντας πως «είμαστε εδώ δεσμευμένοι από τη Συμφωνία των Πρεσπών για να προχωρήσει η ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ γιατί τη συνυπέγραφε ο κύριος Καμμένος». Συνέχισε λέγοντας πως «τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα την αγαπήσει ποτέ ο ελληνικός λαός», ενώ έκανε λόγο για «πρότυπο ετεροβαρούς συμφωνίας εις βάρος των συμφερόντων της χώρας».

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως «αφού κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών τι μας έδειξε η άλλη πλευρά; Δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς. 'Εδειξε το αντίστροφο, που σας έφερε αμηχανία». Απευθύνθηκε στους βουλευτές της κυβέρνησης λέγοντας πως «μην επικαλεστείτε επαίνους συμμάχων μας», γιατί «γι' αυτούς ένα πρόβλημα φαίνεται πως λύνεται αλλά ανοίγει για εμάς».

«Ο βασικός στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να ολοκληρωθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.», επεσήμανε από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, προσθέτοντας πως στόχος ήταν να αποδυναμωθεί η επιρροή άλλων ισχυρών κρατών, όπως της Ρωσίας και της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ξεκάθαροι. Καταψηφίζουμε» είπε ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας πως «η Συμφωνία οδηγεί στη δημιουργία της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ, που μπορεί να φιλοξενήσει και τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ». Και εξαπέλυσε νέα “πυρά” στον Β. Κόκκαλη και στην Ελ. Κουντουρά για το ότι ψήφισαν τη Συμφωνία, λέγοντας για την κυβέρνησης πως «αυτοί με το δεξιό πρόσημο αποτέλεσαν το αριστερό της άνοιγμα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης νέα “κόντρα” ξέσπασε μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έκανε αναφορά στον “γαλάζιο” βουλευτή, χρησιμοποιώντας τη λέξη “πύραυλος”, τον οποίο -όπως είπε- είχε αναφέρει δημοσιογράφος κρατούμενος στις φυλακές στη δικογραφία. Για να πάρει τον λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας προς τον Πάνο Καμμένο πως «είναι πολύ κρίμα να πέφτει τόσο χαμηλά ένας πολιτικός. Ο ελληνικός λαός βλέπει και λυπάται την κατάντια ενός πολιτικού». Και επανήλθε λίγο αργότερα λέγοντας «από τις δικές μας θέσεις δεν έφυγαν οι μισοί βουλευτές. Από τον κύριο Καμμένο έφυγαν».

«Η Ελλάδα υποχρεώνεται σήμερα παρά τη θέλησή της να αγκαλιάσει έναν ακόμα εκβιαστή των Βαλκανίων. Ανοίγει την πόρτα της και το σπίτι της σε αναξιόπιστους και επικίνδυνους», σημείωσε από την Ένωση Κεντρώων ο Γιάννης Σαρίδης.

Με τη συμφωνία «θα σπάσει το μονοπώλιο του ονόματος, που είχαν οι γείτονες λόγω δικών μας λαθών», σημείωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς. Συνέχισε επισημαίνοντας πως «είναι μια συμφωνία που δεν πρέπει ούτε να την εξιδανικεύσουμε ούτε να τη δαιμονοποιήσουμε» και η οποία θα παρακολουθείται για την εφαρμογή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v