Κύρωση της ένταξης πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με 180 ψήφους ζήτησε ο Καμμένος

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έθεσε εκ νέου θέμα για πλειοψηφία 180 βουλευτών, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν πέρασε και η συζήτηση ξεκίνησε με τη διαδικασία που είχε προβλεφθεί.

Κύρωση της ένταξης πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με 180 ψήφους ζήτησε ο Καμμένος

Με τη διαφωνία του Πάνου Καμμένου επί της διαδικασίας ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, όπου συζητείται η κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έθεσε εκ νέου θέμα για πλειοψηφία 180 βουλευτών, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν πέρασε και η συζήτηση ξεκίνησε με τη διαδικασία που είχε προβλεφθεί.

Από τη μία πλευρά, ο Πάνος Καμμένος ζητούσε να μπει θέμα 180 βουλευτών, με το επιχείρημα πως πρόκειται για όμορο κράτος. Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλέστηκε το παράδειγμα της ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, όπου η κύρωση έγινε με απλή πλειοψηφία. Για το θέμα τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα και μόνο η Χρυσή Αυγή είχε ανάλογη θέση.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε πως απαιτείται η ψήφος 180 βουλευτών, λέγοντας πως «θα το θέσουμε και σαν αίτηση αντισυνταγματικότητας και αύριο». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει συλλογική άμυνα έναντι όμορφου κράτους άρα αφορά συνθήκη παραχώρησης κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας».

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Κώστας Δουζίνας επεσήμανε πως «θέματα συνταγματικότητας ή αντισυνταγματικότητας μπαίνουν στην Ολομέλεια και όχι στις επιτροπές», προσθέτοντας πως δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για πάγια ερμηνεία του Κανονισμού και του Συντάγματος», προσθέτοντας πως «όταν είχε μπει η Αλβανία επίσης όμορο κράτος, δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα». Επεσήμανε δε πως «το Σύνταγμα βάζει αυτή την προϋπόθεση όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς».

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξαπέλυσε βέλη προς τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «την ευκαιρία να μπλοκάρει τις διαδικασίες ο κύριος Καμμένος την είχε όταν είχαμε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Πάνος Καμμένος είπε «άρα, όλοι οι υπόλοιποι πλην της Χρυσής Αυγής συμφωνούν με τη Νέα Δημοκρατία και τον "πύραυλο Κουμουτσάκο", αποφεύγουν τους 180 και ανάβουν νέες λαμπάδες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v