Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής κρίνει την τύχη της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Καμία αλλαγή στα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής, που αφορούν στη διαδικασία συγκρότησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Για το θέμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα ζητηθεί γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Η απάντηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής κρίνει την τύχη της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Τίτλοι τέλους έπεσαν και “επισήμως” στα σενάρια για αλλαγή της διαδικασίας συγκρότησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ωστόσο συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση. Το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής “έκλεισε” οριστικά τη συζήτηση, ενώ δεν υπήρξε καμία σχετική πρόταση στη μεσημεριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού.

Η γνωμοδότηση για το τι ακριβώς προβλέπεται όσον αφορά στη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων- και τους πέντε βουλευτές που απαιτούνται- θα γίνει από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε πως θα θέσει άμεσα το ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο και η τελική απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα σε έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων. Στο θέμα αναφέρθηκε η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, που -όπως δήλωσε- επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση και κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Νίκος Βούτσης απάντησε και στα όσα ακούγονται σχετικά με κατάθεση πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση. “Δεν είναι σωστό ούτε ηθικό να βγαίνουν κορώνες για τον χειρότερο Πρόεδρο της Βουλής στη μεταπολίτευση και να ακούγονται κοσμητικά επίθετα, να μην μπορώ να απαντήσω και όσοι τα λένε να μην έχουν το πολιτικό θάρρος, την πολιτική υπόσταση και τα πολιτικά επιχειρήματα να βάλουν μπροστά μια διαδικασία για να διαπιστωθεί ποιοι κάνουν προσπάθειες να λειτουργήσει σωστά αυτή η Βουλή”. Προσέθεσε δε “όποιος έχει αυτή την άποψη να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία να ξεμπερδεύουμε”, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί αυτό να γίνεται σε πάνελ.

Τις προηγούμενες ημέρες διακινούνταν διάφορα σενάρια για το κατά πόσο μπορούσε να υπάρξει αλλαγή στα συγκεκριμένα άρθρα του Κανονισμού, που αφορούν στη διαδικασία συγκρότησης Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ωστόσο το θέμα έκλεισε οριστικά σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ζήτησε να μην αναληφθεί “καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης”. Και επεσήμανε πως “για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε για γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής”.

Η επιστολή του Πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και πυροδότησε συζήτηση στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πως “τι είναι η Βουλή και η Επιτροπή Κανονισμού; Παράρτημα του Μαξίμου για να δέχεται εντολές του Πρωθυπουργού;”.

Για το θέμα αυτό οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Πρόεδρο της Βουλή. Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε “απολύτως θεσμικά και συνταγματικά σωστή την έκφραση αυτή της γνώμης”. Συνέχισε λέγοντας πως όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες ήταν εύλογες εικασίες και είπε πως και ο ίδιος θεωρούσε σωστό όσοι είχαν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό να διατηρούν ένα στάτους και να μπορούν να μιλάνε ως πολιτικοί αρχηγοί. Ωστόσο προσέθεσε πως υπήρξε μια “υπερπολιτικοποίηση” της κατάστασης , ενώ είπε πως “δεν μας είπε κανείς να το κάνετε”.

Σε άλλο ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το αν τα θέματα θα επιλύονταν αν έμπαιναν οι ανεξάρτητοι βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως “δεν σχολιάζω, κοντός ψαλμός”. Σημειώνεται πως για το θέμα αυτό είχαν νωρίτερα υπάρξει δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους ανεξάρτητους βουλευτές, με βάση τον Κανονισμό απαιτείται να είναι δέκα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Νίκος Βούτσης είπε για να συμβεί αυτό  θα πρέπει να γίνει κόμμα και επομένως θα χρειαστεί να ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Επομένως στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας θα συζητηθούν επιμέρους αλλαγές στον Κανονισμό (π.χ. το θέμα των αντιπροέδρων της Βουλής) αλλά δεν θα γίνει οποιαδήποτε εισήγηση για το θέμα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Η συζήτηση το τελευταίο διάστημα επικεντρωνόταν στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ το Ποτάμι έχει ήδη χάσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα καθώς δεν συμπληρώνει τον “μαγικό αριθμό” πέντε που προβλέπει ο Κανονισμός στη Βουλή.

Τώρα τα “φώτα” πέφτουν εκ νέου στο Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος έχει πει πως θα παραιτηθεί μόλις ψηφιστεί το Πρωτόκολλο ένταξης της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ (κάτι που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα). Μόλις παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος στη Βουλή θα μπει ο Τέρενς Κουίκ, που αποτελεί «ξένο σώμα» για τους ΑΝΕΛ.

Επομένως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μένουν με τέσσερις βουλευτές που είχαν εκλεγεί το Σεπτέμβριο του 2015 (Π. Καμμένο, Κ. Κατσίκη, Μ. Κόλλια- Τσαρουχά και Κ. Ζουράρι) και τον Αριστείδη Φωκά που αποτελεί “μεταγραφή”. Για το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού θα γνωμοδοτήσει όπως αναφέρθηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά στο Κανονισμό της Βουλής μία από τις αλλαγές που θα “εισαχθεί” αύριο στην Ολομέλεια είναι οι Αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου να χάνουν το αξίωμα όταν δεν έχουν την ιδιότητα μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (αυτό αφορά σε αυτή τη φάση στον Σπύρο Λυκούδη, που έχει ήδη θέσει την παραίτηση του στη διάθεση της Βουλής).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v