Με 153 «ναι» πέρασε από την Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών. Η συνεδρίαση -που πήρε μια μικρή παράταση λόγω του αυξημένου αριθμού ομιλητών- ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία.
Υπέρ της Συμφωνίας τάχθηκαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Σπύρος Δανέλλης, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Κατά ψήφισαν 146 βουλευτές, ενώ «παρών» είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Να σημειωθεί πως ένταση υπήρξε κατά την ψηφοφορία, με τη Χρυσή Αυγή να μιλά περί προδοσίας και να υπάρχει παρέμβαση του προέδρου της Βουλής. Λίγο αργότερα, πανό με το σύνθημα «Δεν φταίει η Δημοκρατία» σήκωσε ο Γ. Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -μιλώντας την Πέμπτη στην Ολομέλεια- έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία», εξαπολύοντας πυρά στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία αλλά εγώ».
«Εθνικό λάθος» χαρακτήρισε τη Συμφωνία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε υψηλούς τόνους κατά της συμφωνίας κινήθηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Την τελευταία ημέρα της συνεδρίασης τον λόγο πήραν κυρίως βουλευτές, ενώ στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της συζήτησης υπήρξαν στιγμές έντασης κυρίως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένες αναφορές του Μάκη Βορίδη και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου πυροδότησαν πολιτικές κόντρες, που πάντως δεν είχαν μεγάλη διάρκεια.
Να σημειωθεί πως στον... δρόμο για την ψήφιση της Συμφωνίας και μετά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης υπήρξαν «αναταράξεις» στο πολιτικό σκηνικό. Σε δύο κόμματα -στο Κίνημα Αλλαγής και στους Ανεξάρτητους Έλληνες- υπήρξαν διαγραφές από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ενώ ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις στο Ποτάμι.
Είναι το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής που φέρνει τα πάνω-κάτω στα μικρότερα κόμματα. Με βάση το συγκεκριμένο άρθρο, απαιτούνται πέντε βουλευτές -οι οποίοι μάλιστα πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κόμματος στις τελευταίες εκλογές- για να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το Ποτάμι μετά την «έξοδο» του Γιώργου Αμυρά δεν έχει πλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να προϊδεάζει για εσωκομματικές αποκαλύψεις. «Την ερχόμενη εβδομάδα θα πω ποιος σκότωσε το Ποτάμι» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του από το βήμα της Βουλής.
Σε τεντωμένο σχοινί «ισορροπούν» οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει πει πως θα παραιτηθεί και στη θέση του θα μπει ο Τέρενς Κουίκ. Επομένως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Πάνου Καμμένου απειλείται με διάλυση, αν δεν επιστρέψει κάποιος από τους βουλευτές που είχαν αποχωρήσει. Ωστόσο μέχρι τώρα οι Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Λαζαρίδης και Νίκος Νικολόπουλος δεν δείχνουν ανάλογη διάθεση. Πάντως με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου δεν αναμένεται να είναι άμεση, κάτι που δίνει λίγο χρόνο παραπάνω.
Οι Πρέσπες έχουν προκαλέσει αναταραχή και στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς έχει διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ), λόγω του «ναι» στη Συμφωνία. Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου καθώς και οι αποχωρήσεις κάποιων στελεχών που διαφωνούσαν με τη στάση του ΚΙΝΑΛ (όπως ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης και ο Λάμπρος Ρώσσης).
Μετά από αυτό τον κύκλο «εσωστρέφειας» προγραμματίζεται έκτακτο συνέδριο στο τέλος Μαρτίου, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου φορέα. Κάτι που θα φέρει νέες ισορροπίες και αλλαγές προσώπων.
Τα «φώτα» πέφτουν κυρίως πάνω στη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΔΗΣΟ και η παπανδρεϊκή πτέρυγα του κόμματος. Όσον αφορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, μετά την «έξοδο» του Θανάση Θεοχαρόπουλου, έχει ενδιαφέρον αν θα προχωρήσει η συζήτηση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη.