Το μεσημέρι θα γίνει τελικά στη Βουλή η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς… το πλήθος των βουλευτών που ζήτησε να πάρει τον λόγο δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί η διαδικασία χθες τη νύχτα.
Κατά μία σύμπτωση δε, που πολλοί χαρακτηρίζουν «ιστορική» (ή… καρμική), η σχεδόν 30ετής εκκρεμότητα του «Μακεδονικού» θα κλείσει την ημέρα που συμπληρώνονται ακριβώς τέσσερα χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου 2015.
Όλα δείχνουν ότι η Συμφωνία θα περάσει με άνεση, καθώς τη θετική της ψήφο «φωτογράφισε» χθες και η ανεξάρτητη βουλευτής (και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη) Κατερίνα Παπακώστα. Η ίδια, μαζί με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους Σπύρο Δανέλλη, Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Λυκούδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Έλενα Κουντουρά, διαμορφώνουν μία πλειοψηφία 153 υποστηρικτών της Συμφωνίας, χωρίς να αποκλείεται και άλλη «έκπληξη».
Ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαρατέθηκε από το βήμα της Βουλής… erga omnes, καθώς είχε απέναντί του την «ενωμένη» (στο συγκεκριμένο θέμα) αντιπολίτευση.
Απάντησε στα επιχειρήματα που έχουν θέσει τα κόμματα για να «χτυπήσουν» τη Συμφωνία (μακεδονική γλώσσα, nationality κ.λπ.), κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για αδράνεια («τι κάνατε 25 χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα;»), υποκρισία και διγλωσσία, καθώς άλλα έλεγαν στους διεθνείς οργανισμούς και άλλα εντός της χώρας.
Οι προσεκτικοί παρατηρητές εντόπισαν διαφορά ύφους απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και τη στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, διότι, όπως είπε, «άλλα ψηφίζει στο Κολέγιο των Επιτρόπων (σ.σ. "ναι" στη Συμφωνία) κι άλλα δηλώνει δημοσίως ("όχι" στη Συμφωνία)».
Καυστικός όσο και ειρωνικός ήταν απέναντι στη Φώφη Γεννηματά: αναφερόμενος στην ανακοίνωσή της για τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου (σ.σ. «επειδή εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα») είπε: «Να χαρώ προοδευτικότητα και εθνική ευθύνη».
Ο κ. Τσίπρας δεν χαρίστηκε χθες ούτε στο ΚΚΕ -κάτι που σπανίως κάνει. Αφενός, θύμισε τη σημαντική συμβολή των Σλαβομακεδόνων στους αγώνες του ΚΚΕ και, αφετέρου, σημείωσε ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα δικής της βούλησης.
Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «το πραγματικό πρόβλημά σας δεν είναι η συμφωνία, είμαι εγώ».
Αφήνοντας υπονοούμενα δε, για τη διαφοροποίηση της (αξιωματικής, κυρίως) αντιπολίτευσης από τους συμμάχους της χώρας, τόνισε ότι με την επίλυση του προβλήματος και τη Συμφωνία των Πρεσπών, «η Β. Μακεδονία θα μείνει μακριά από την επιρροή τρίτων χωρών που επιδιώκουν την αστάθεια στα Βαλκάνια». Χαρακτήρισε μάλιστα τη σημερινή ημέρα «ημέρα εθνικής υπερηφάνειας».
Οι τρεις «πρωταγωνιστές» της ΝΔ
Εκ μέρους της ΝΔ, πέραν του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παρενέβη μετά από καιρό με γραπτή δήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών, δύο ήταν οι πρωταγωνιστές κατά τη χθεσινή μέρα στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν αποκλείεται να μιλήσει και σήμερα, αναλόγως με την πορεία της συζήτησης, για μία ακόμη φορά -ίσως εντονότερα από κάθε άλλη- «πέταξε το γάντι» στους βουλευτές να αποτρέψουν με την ψήφο τους μια «εθνική ήττα» που θα βάλει την Ελλάδα σε «περιπέτεια διαρκείας».
Μίλησε για «ώρα ευθύνης», υπογράμμισε το μη αναστρέψιμο των συνεπειών μιας κυρωμένης Συμφωνίας και διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα αξιοποιήσει το «βέτο» για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Πάντως κράτησε αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μονοπώλησε ποτέ τη Μακεδονία, αλλά και ποτέ δεν δέχτηκε να τη μονοπωλήσουν άλλοι.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός, ως αναμενόταν, κινήθηκε σε υψηλότερους τόνους από τον κ. Μητσοτάκη, τασσόμενος υπέρ του συνθήματος «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» και διατηρώντας ψηλά την «αντισυριζαϊκή σημαία».
Το γαλάζιο επιτελείο, αποτιμώντας τη χθεσινή διαδικασία, δηλώνει ικανοποιημένο από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη και την αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό. «Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν δήλωσε ότι είναι υπερήφανος από τη συμφωνία, αλλά με φθηνά και σαθρά επιχειρήματα προσπάθησε να απολογηθεί γι' αυτήν», υποστηρίζει η Πειραιώς καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ότι είχε ως κεντρικό επιχείρημα ότι «με αυτά συμβιβαστήκαμε, αυτή είναι και η δική σας γραμμή. Όμως, δεν απάντησε ποτέ στα στέρεα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί 'μακεδονικής' ταυτότητας και γλώσσας, αποδομώντας βήμα προς βήμα τη συμφωνία και αναδεικνύοντας τους κινδύνους για τη χώρα».
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες ότι «αυτή τη συμφωνία νομοτελειακά θα έπρεπε να τη δεχθούμε, επειδή θα την δέχονταν και οι... προηγούμενες κυβερνήσεις. Παραβλέπει όμως, αφενός, τη θετική συγκυρία που είχε τώρα και αφετέρου, πως τα δύο πράγματα (ταυτότητα και γλώσσα) που παραχώρησε τώρα, καμία κυβέρνηση κατά το παρελθόν δεν τα έδωσε».