Στην... παράταση θα κριθεί η ψηφοφορία για τις Πρέσπες καθώς το ρεκόρ των ομιλητών ανάγκασε την Διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίσει παράταση της συζήτησης μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.
Στο επίκεντρο των ομιλιών είναι η Συμφωνία και τα εθνικά θέματα, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι υπουργοί και οι βουλευτές που επέλεξαν να κάνουν ευρύτερη αναφορά στο πολιτικό σκηνικό και στα νέα δεδομένα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.
Το τοπίο όσον αφορά στην ψηφοφορία έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανοίγουν τα χαρτιά τους. Και από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσαν επίσημα το «ναι» στη Συμφωνία ο Σπύρος Λυκούδης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ όπως φάνηκε θετική είναι και η Κατερίνα Παπακώστα, με το κόμμα ΝΕΟ να ανακοινώνει επίσημα την τελική απόφαση αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ενδιαφέρον είχε και η πρώτη ομιλία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όπως είπε, «η θετική ψήφος είναι η πραγματικά πατριωτική στάση», χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία «εθνικά ωφέλιμη» και λέγοντας πως θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.
Η συζήτηση κύλησε με αργούς ρυθμούς, καθώς την πρώτη ημέρα μίλησαν μόνο 59 από τους 205 εγγεγραμμένους βουλευτές και το απόγευμα της Πέμπτης είχαν φτάσει στους 104. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί και την Παρασκευή με στόχο η ψηφοφορία να διεξαχθεί το μεσημέρι.
Η Νέα Δημοκρατία είχε καταστήσει σαφές πως θα λάβουν τον λόγο όλοι οι βουλευτές του κόμματος που έχουν εγγραφεί ως ομιλητές.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, κορυφαίοι υπουργοί πήραν τον λόγο για να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα έδωσαν και μία απάντηση στα πυρά της αντιπολίτευσης για τις νέες «ισορροπίες» που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Συμφωνία και η διαμάχη γύρω από αυτήν δρα ως καταλύτης, επιταχύνονται οι εξελίξεις και πρέπει να προχωρήσουν με γρηγορότερα βήματα στη συγκρότηση της προοδευτικής συμπαράταξης». Απευθύνθηκε δε στο ΚΚΕ λέγοντας πως «δεν υπάρχει αριστερό όχι στη Συμφωνία».
Στις επιθέσεις που έχουν δεχθεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας πως «χρειάζεται οριοθέτηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καταδίκη και πολιτική απομόνωση όσων κάνουν τέτοιες ενέργειες».
Πυρά στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. Σε υψηλούς τόνους και ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος επεσήμανε πως «εγείρεται ζήτημα Δημοκρατίας, διότι η κυβέρνηση έφτασε στη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να ζητήσει, όπως έκανε το 2015, εξουσιοδότηση της Βουλής».
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως «ήθελε να χρησιμοποιήσει εξαρχής το στοιχείο του ονόματος ως εργαλείο για τη μετατόπισή του από τον κ. Καμμένο στο πεδίο της δήθεν κεντροαριστεράς, βασισμένη στην αποστασία τεσσάρων βουλευτών των ΑΝΕΛ και της κ. Παπακώστα. Αυτά είναι τα θεμέλια της νέας κεντροαριστεράς, στην οποία θέλει να ηγηθεί. Δεν τον ενδιαφέρει η ταυτότητα της Μακεδονίας αλλά η νέα Αριστερά υπό την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόθυμες ουρές».
Την αντίθεσή τους στη συμφωνία εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ, που πήραν τον λόγο. Το απόγευμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε συλλαλητήριο, που διοργανώνεται στο Πάρκο Ελευθερίας.