Το κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ άναψε φωτιές στη Βουλή

Μαραθώνια προβλέπεται η συζήτηση για τη Συμφωνία. Σημείο αντιπαράθεσης οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Τα επιχειρήματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική «αναμέτρηση».

Το κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ άναψε φωτιές στη Βουλή

Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση – που αναμένεται να κρατήσει πάνω από 30 ώρες – κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης είναι το κατά πόσο οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ είναι ικανοποιητικές ή υπάρχουν “θολά” σημεία.

Βασικό όπλο στη “φαρέτρα” της κυβέρνησης είναι το ότι πρώτα ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στην ΠΓΔΜ και μετά ήρθε στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία. Για συμφωνία “εν κενώ” μιλά η αντιπολίτευση, εστιάζοντας στο ότι οι αλλαγές στη γείτονα χώρα τελούν υπό αίρεση μέχρι να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία.

“Ήταν μεγάλο κέρδος της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι προέβλεψε ότι πρώτα θα ολοκληρώσουν αυτοί τις δικές τους υποχρεώσεις, θα τελειώσουν την αναθεώρηση, θα τελειώσουν την κύρωση και μετά θα έρθει σε εμάς η Συμφωνία των Πρεσπών” σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Επεσήμανε δε ότι “με τη Συμφωνία πήραμε το 110% όσων παγίως ζητούσαμε” και κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως όταν είδε ότι τα επιχειρήματα της ήταν έωλα έβαλε το θέμα του Συντάγματος.

Επανερχόμενος στο θέμα το απόγευμα ο Γ. Κατρούγκαλος επανακατέθεσε το κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, το οποίο έχει έρθει δια της επισήμου οδού (στην επιτροπή είχε κατατεθεί όπως ήταν αναρτημένο στο site). Στόχος να δείξει ότι η συνταγματική τάξη της γειτονικής χώρας προβλέπει να παραμένει αναλλοίωτο για ιστορικούς λόγους το αρχικό κείμενο και οι όποιες τροποποιήσεις να προστίθενται στο τέλος.

“H συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση είναι μια κακή συμφωνία” σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως “εκχωρούμε στους βόρειους γείτονες μας τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα”. Συνέχισε λέγοντας “είστε εκτός της παραδοσιακής εθνικής γραμμής, διότι η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αντίθετη στο να εκχωρήσουμε μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Τελεία και παύλα. Τα κείμενα μιλούν και είναι εδώ για να σας εκδικούνται”.

Με “πυρά” προς το ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έκανε λόγο για “την πιο παρδαλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών”. Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές σημείωσε “πανηγυρίζατε πέρσι ότι θα διασπάσετε τη Νέα Δημοκρατία και όταν αυτό δεν το πετύχατε στραφήκατε εναντίον της κεντροαριστεράς”, ωστόσο προσέθεσε πως “η προσπάθεια για διεμβολισμό προσέκρουσε στη συνοχή και στον πατριωτισμό μας”.

Από το ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως “συνήθως όταν αναφερόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι κάνει λαθρεμπόριο ελπίδων και αριστερών ιδεών. Νομίζω ότι τώρα πια ξέφυγε”. Μάλιστα σχολίασε και τα όσα είχαν ακουστεί νωρίτερα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία είναι “αντιμπεριαλιστική” και ακολουθεί την πολιτική του ΕΑΜ λέγοντας “όσες φορές και να πάτε στην Καισαριανή, να καταθέσετε στεφάνι, στο μουσείο και στο άγαλμα του Μπελογιάννη, αυτή η πρακτική σας δεν ξεπλένεται με τίποτα”.

Ο ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε για το ονοματολογικό είπε από την ΄Ενωση Κεντρώων ο Γιάννης Σαρίδης, θέτοντας το ερώτημα “δεχθήκαμε πιέσεις από ξένες δυνάμεις; Και αν δεχθήκαμε πιέσεις ήταν για να βρούμε μία λύση ή για να δώσουμε το όνομα;”

Η ψηφοφορία για τις Πρέσπες αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο μετά τα μεσάνυχτα. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα θα μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 205 βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v