ΝΔ: Καλούμαστε να αποφασίσουμε εν κενώ για Πρέσπες

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η αναγκαία τεκμηρίωση για να ξέρει ο κάθε βουλευτής το τι ψηφίζει. Πρακτικά ψηφίζει μια λευκή επιταγή», τονίζει ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Γ. Γεραπετρίτης.

ΝΔ: Καλούμαστε να αποφασίσουμε εν κενώ για Πρέσπες

Με βασικό επιχείρημα πως δεν έχουν δοθεί οι απαιτούμενες διευκρινίσεις και δεν έχουν προσκομιστεί τα αναγκαία έγγραφα για να μπορέσει η Βουλή να αποφασίσει, έχει προσέλθει η Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η «γαλάζια» πτέρυγα στη Βουλή μιλά για «διπλωματία του διαδικτύου», σχολιάζοντας έτσι τα έγγραφα που κατατέθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο για το Σύνταγμα των Σκοπίων από το site της γείτονος χώρας.

«Η ελληνική Βουλή καλείται να αποφασίσει εν κενώ» σημείωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου -και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη- Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Επισημαίνοντας πως στα Σκόπια έγινε μία «αναθεώρηση υπό αίρεση», καθώς υπάρχουν κεφάλαια στο Σύνταγμα που προβλέπεται πως δεν πρόκειται να ισχύσουν, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία στην ελληνική Βουλή. Προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η αναγκαία τεκμηρίωση για να ξέρει ο κάθε βουλευτής το τι ψηφίζει. Πρακτικά ψηφίζει μια λευκή επιταγή».

Όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Γ. Γεραπετρίτης, «καλούμαστε να ψηφίσουμε επί μη υπαρκτού Συντάγματος». Μάλιστα σημείωσε πως «κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λάβει απόφαση με τα σημερινά δεδομένα» καθώς πρέπει να υπάρξει απάντηση στη ρηματική διακοίνωση, που θα ζητά διευκρινίσεις και να κατατεθεί ένα ενιαίο κείμενο Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να πει με βεβαιότητα τι σημαίνουν αυτές οι τροποποιήσεις του Συντάγματος, δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα από όσα λύνονται».

Αναφορικά με τα «θολά» σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Νέα Δημοκρατία επισημαίνεται πως υπάρχει μία οριζόντια διάταξη, που αναφέρεται ότι όπου στο Σύνταγμα (της ΠΓΔΜ) υπάρχει η λέξη Μακεδονία εννοείται «Βόρεια Μακεδονία». Ωστόσο επισημαίνεται πως αυτό όμως δεν αλλάζει στις επόμενες διατάξεις, όπου στα περισσότερα κεφάλαια γίνεται αναφορά σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Παράλληλα τονίζεται πως δεν έχει συντελεστεί η βασική προϋπόθεση του άρθρου 1 (παράγραφος 4) ότι δεν εκκινείται καμία διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία στην ΠΓΔΜ, όπου έγινε όμως αναθεώρηση υπό αίρεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v