Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις επόμενες δύο ημέρες συνεδριάζει η Ολομέλεια. Η συζήτηση γίνεται σε χαμηλότερους τόνους από ό,τι χθες, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι πολιτικές συγκρούσεις για το θέμα.
Η πολιτική αντιπαράθεση αφορά κυρίως τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την κατάθεση του τροποποιημένου Συντάγματος της γείτονας χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αλλαγές συνάδουν με το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε το κείμενο Συντάγματος, το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της πΓΔΜ, λέγοντας πως «όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι προφάσεις εν αμαρτίαις». Επισημαίνοντας πως «ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να τη βάζουν στο τέλος».
Μιλώντας στην επιτροπή ο Γιάννης Αμανατίδης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως υπέκυψε στην ακροδεξιά συνιστώσα της. Πρόσθεσε πως «εμείς μιλάμε με επιχειρήματα, όταν κάποιοι ψαρεύουν στα θολά νερά του συναισθήματος», ενώ επεσήμανε πως «η συμφωνία υπηρετεί την εθνική στάση και υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας».
Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως πρέπει να κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό». Παράλληλα σημείωσε πως πρέπει να δοθεί και η επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά.
«Η συμφωνία αυτή αγνοεί τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού λίγο πριν τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας «γι' αυτό ζητάμε να προσφύγουμε σε εκλογές».
Παράλληλα καταλόγισε υστεροβουλία στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας πως η αρχική στόχευσή του ήταν να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά δεν το κατάφερε και μετά άλλαξε στόχευση και προσπάθησε να διαλύσει άλλα πολιτικά κόμματα.