Με σφοδρές αντιπαραθέσεις από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε η συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, όπου συζητείται η συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση κινείται σε υψηλούς τόνους, με τις διαφωνίες να μην αφορούν μόνο στην ουσία της συμφωνίας αλλά και στη διαδικασία που ακολουθείται (κυρίως όσον αφορά στη συμμετοχή των ανεξάρτητων βουλευτών).
Ήταν τέτοια η ένταση που αποφασίστηκε να υπάρξει ολιγόλεπτη διακοπή, εν μέσω σφοδρών πολιτικών συγκρούσεων. Η επανέναρξη της συνεδρίασης έγινε επίσης σε υψηλούς τόνους, με τα λεκτικά “πυρά” να συνεχίζονται για ώρα.
Σε έντονο ύφος η ομιλία του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, που μίλησε για “παράνομη διαδικασία” και για “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”. Αναφέρθηκε σε «κυβέρνηση αποστασίας» που έχασε το ηθικό πλεονέκτημα για μια συμφωνία που αποτελεί «όνειδος για την πατρίδα μας και τη Δημοκρατία». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συνεχείς ήταν οι διακοπές στη διαδικασία από τη Χρυσή Αυγή.
Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας πως “για να έρθω να παρέμβω θα πω πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε. Σας παρακαλώ κύριε Καμμένε”. Επισημαίνοντας πως οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που έφτασαν τους 16, δεν έχουν συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Άρα λογίζονται ως ομάδα, ώστε κατ΄ εξαίρεση στη Διάσκεψη Προέδρων να μπορούν να πουν ποιος τους εκπροσωπεί (και αυτός είναι ο Ν. Νικολόπουλος). Όσον αφορά στις επιτροπές ο κάθε ανεξάρτητος δηλώνει που θέλει να συμμετέχει και αν υπάρχει επικάλυψη (δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι που ενδιαφέρονται) εκεί γίνεται κλήρωση.
Συνέχισε επισημαίνοντας πως στην κλήρωση ρωτήθηκαν αν επιθυμούν να λάβουν μέρος οι βουλευτές που “μπήκαν” στους ανεξάρτητους πρόσφατα. Οι Σ. Θεοδωράκης και Θ. Θεοχαρόπουλος δεν μπήκαν στην κλήρωση, ενώ ο Γ. Αμυράς είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για δύο άλλες επιτροπές. Έτσι στην κλήρωση συμμετείχαν οι Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός και το αποτέλεσμα ήταν να μπουν οι δύο πρώτοι στην επιτροπή. Η κλήρωση έγινε από τον Κ. Τσιάρα, παρουσία των αντιπροέδρων της Βουλής.
Μάλιστα απευθυνόμενος στον Ηλ. Κασιδιάρη ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως “δεν δέχομαι ρητορική περί πραξικοπημάτων και μεθοδεύσεων όταν είναι αυταπόδεικτα ψέματα. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις”.
Την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων – όπου συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συζήτηση- είχε ζητήσει ο Πάνος Καμμένος, εστιάζοντας στη σύνθεση της επιτροπής. Με συνεχείς παρεμβάσεις ανέβασε τους τόνους στη συνεδρίαση, ενώ είχε έντονη αντιπαράθεση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως με το Νίκο Φίλη).
Συνέχισε λέγοντας πως “η διαδικασία που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Βουλής δεν υπάρχει στον Κανονισμό”. Επισημαίνοντας δε πως “σήμερα διαλύθηκε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες γιατί γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή όχι η Συμφωνία”
“Αυτή επιτροπή και καμία επιτροπή δεν συζητά προτάσεις αντισυνταγματικότητας” επεσήμανε ο Κώστας Δουζίνας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίασης είχε επισημάνει πως "θα κρατήσω την ουδετερότητα και θα προστατεύσω την ελευθερία του λόγου. Δεν θα επιτρέψω ύβρεις, ακραίες μισαλλόδοξες εκφράσεις ή άλλες απρέπειες".
“Απολύτως απαραίτητη” χαρακτήρισε την παρουσία του Νίκου Κοτζιά στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. Παράλληλα αναφέρθηκε σε δύο ακόμα θέματα: να δοθεί στους βουλευτές το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας καθώς και η επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά.
“Να κατατεθούν τα τελικά κείμενα του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων της Βουλής των Σκοπίων. Τα θέλουμε εδώ” είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Σημειώνοντας πως “λόγω του αλαλούμ που έχει γίνει με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους ανεξάρτητους βουλευτές να μας φέρετε μιας σελίδα με τα μέλη που συμμετέχουν στην επιτροπή”.
Παίρνοντας το λόγο o Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε στη συζήτηση που εξελίσσεται στην επιτροπή της Βουλής. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων είπε “Να κρατήσουμε ένα πλαίσιο Συνταγματικότητας και ένα κλίμα νηφαλιότητας. Ας μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των αρνητών της Δημοκρατίας και των υμνητών του Γκέμπελς”.
'Βρείτε τα με τους φίλους σας τους Νατοϊκούς” είπε από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης. Όσον αφορά στους ανεξάρτητους βουλευτές είπε πως “όποιος διαφωνεί από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, παραιτείται”.
“Η Ενωση Κεντρώων αντιτίθεται στη χρήση του όρου Μακεδονίας” είπε ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Σαρίδης. “Με κενό στον Κανονισμό προχωρήσαμε” σημείωσε ο Δημήτρης Καμμένος, λέγοντας πως έπρεπε να ερωτηθούν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές για τη συμμετοχή τους στην επιτροπή. “Να συζητήσουμε ψύχραιμα και επί της ουσίας ποιος είναι προδότης και ποιος πατριώτης” τόνισε ο Σπύρος Δανέλλης.