Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη η ψηφοφορία για τις Πρέσπες

Τετάρτη και Πέμπτη προγραμματίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια. Πολιτική κόντρα και απειλές για πρόταση μομφής μετά τις αλλαγές στη σύνθεση της αρμόδιας Επιτροπής. Ποια πρόσωπα τοποθετήθηκαν και ποια είναι η «ισορροπία».

Πέμπτη η ψηφοφορία για τις Πρέσπες

«Κλείδωσε» το χρονοδιάγραμμα συζήτησης για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη (για όσες ώρες χρειαστεί), ενώ η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα και αύριο. Το χρονοδιάγραμμα, όπως είναι φυσικό, θα ισχύσει αν δεν υπάρξει ανατροπή, με την κατάθεση πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Να σημειωθεί πως από το πρωί είναι σε εξέλιξη η «μάχη» για τη σύνθεση της επιτροπής, στην οποία θα συζητηθεί η συμφωνία. Κυρίως το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές θα εκπροσωπηθούν.

Τελικά αποφασίστηκε πως θα είναι ο Δημήτρης Καμμένος (που είναι κατά της συμφωνίας) και ο Σπύρος Δανέλλης (που είναι υπέρ). Επίσης θα προστεθεί ένας ακόμα ανεξάρτητος βουλευτής, που θα προκύψει πιθανότατα με κλήρωση. Αυτό θα γίνει καθώς το Κίνημα Αλλαγής, μετά την «έξοδο» του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα εκπροσωπηθεί με ένα λιγότερο βουλευτή στην επιτροπή (λόγω αλλαγής των αναλογιών).

Με αυτά τα δεδομένα, 28 από τα μέλη της επιτροπής (βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και Σπ. Δανέλλης) λένε «ναι» στη συμφωνία, 26 βουλευτές της αντιπολίτευσης λένε «όχι» και μένει να δούμε ποιος ανεξάρτητος βουλευτής θα προστεθεί (και το αν θα είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας).

Να σημειωθεί πως υπάρχουν και αλλαγές προσώπων στη σύνθεση της επιτροπής. Τη δική του σημασία έχει το ότι από τους ΑΝΕΛ θα είναι στην επιτροπή ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος (και όχι ο Κ. Κατσίκης).

Αντιδρά η Νέα Δημοκρατία

Εν τω μεταξύ η Νέα Δημοκρατία επιμένει να γίνει κλήρωση για τους ανεξάρτητους βουλευτές που είναι στην επιτροπή για τις Πρέσπες, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε άλλη απόφαση «συνιστά κοινοβουλευτική εκτροπή».

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας σημείωσε πως «δεν μπορεί να ακολουθούνται διαδικασίες που εγείρουν ερωτήματα και πιθανές σκοπιμότητες. Για τις κενές θέσεις πρέπει να γίνει κλήρωση. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση του Προέδρου της Βουλής και η επιμονή στον ορισμό του κυρίου Δανέλλη συνιστά κοινοβουλευτική εκτροπή».

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα συζήτησης, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει πως πρέπει να δοθεί χρόνος, ώστε να μιλήσουν όσοι βουλευτές το επιθυμούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v