Τα πάνω-κάτω στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών, που αυτή την εβδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο Ποτάμι, που δεν έχει αυτή τη στιγμή Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η πολιτική «κρίση» χτύπησε και το Κίνημα Αλλαγής, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να βγαίνει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η συζήτηση είναι τώρα στο αν θα ανακοινωθεί συνεργασία του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ με τον Σταύρο Θεοδωράκη (σχετικές αναφορές έγιναν από τον Γρηγόρη Ψαριανό), αλλά ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ με δήλωσή του στο Euro2day.gr το διαψεύδει, λέγοντας πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο «μέτωπο» του Ποταμιού, ένα πολυαναμενόμενο διαζύγιο ανακοινώθηκε και επισήμως. Ο Γιώργος Αμυράς αποχώρησε από το κόμμα ενώ τον ακολούθησε και ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Ετσι, το κόμμα μένει με τρεις βουλευτές και δεν υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι βουλευτές του Ποταμιού θεωρούνται ανεξάρτητοι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα μιλά ως αρχηγός κόμματος στις συνεδριάσεις.
Η κρίση που εκδηλώθηκε την τελευταία εβδομάδα στο Ποτάμι έχει βαθύτερα πολιτικά αιτία. Από το συνέδριο του Νοεμβρίου είχε φανεί πως υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για την επόμενη ημέρα.
Από τη μια πλευρά, ο Σπύρος Δανέλλης -που έχει διαγραφεί μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- είναι υπέρ μιας ευρύτερης κεντροαριστεράς. Στον αντίποδα, ο Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός στηρίζουν την προσέγγιση με τη Νέα Δημοκρατία.
Η συμφωνία των Πρεσπών έδωσε τη «χαριστική βολή». Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι προς την πλευρά του «ναι», ενώ υπέρ έχει ταχθεί ο Σπύρος Λυκούδης και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές. Ωστόσο Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός λένε «όχι».
Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού την Πέμπτη φάνηκε να επικρατεί «ανακωχή». Τα δεδομένα άλλαξαν μετά από μια ανάρτηση που έκαναν το Σάββατο στο Facebook οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς. Έστειλαν «μήνυμα» πως «διατηρούμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μας και του επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με το Ποτάμι». Ακολούθησε η κίνηση του Γιώργου Αμυρά να ανοίξει την πόρτα εξόδου και πλέον «κοιτάζει» προς τη Νέα Δημοκρατία.
Σε ανακοίνωσή του σήμερα το Ποτάμι επισημαίνει ότι ο κ. Αμυράς μόλις το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης «ορκιζόταν» στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι. «Εγώ δεν είμαι Δανέλλης», έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου, αναφέρει το κόμμα.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να "ανασυσταθεί" η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, που έχει διαλυθεί μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά.
Το Κίνημα Αλλαγής
Αναταραχή επικρατεί και στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο οδηγείται στη δημιουργία ενιαίου φορέα. Η Φώφη Γεννηματά προχωρά σε έκτακτο συνέδριο στο τέλος Μαρτίου, με στόχο να δοθεί «καθαρή λύση».
Θα προηγηθεί εκλογή των συνέδρων από τη βάση και θα ακολουθήσει ψηφοφορία για Πολιτικό Συμβούλιο και νέα Κεντρική Επιτροπή. Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για ένα ενιαίο «σχήμα», χωρίς ποσοστώσεις, και έχει ενδιαφέρον πώς θα διαμορφωθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες.
Το συνέδριο θεωρείται αναγκαίο, με δεδομένο πως οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Ενδεικτικό της ταχύτητας των πολιτικών εξελίξεων είναι πως δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από τότε που ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ (και μικρότεροι πολιτικοί φορείς) εμφανίστηκαν ενωμένοι στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Πρώτα άνοιξε την πόρτα εξόδου το Ποτάμι, που διαφώνησε με τη στάση του Κινήματος στις Πρέσπες αλλά και σε άλλα θέματα.
Ακολούθησε μία περίοδος «ηρεμίας», την οποία ωστόσο ήρθε να ταράξει η έλευση της συμφωνίας στη Βουλή. Το Σάββατο, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (σημειώνεται πως είναι και επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ) σε συνέντευξή του εμφανίστηκε θετικός στη συμφωνία.
Την επόμενη ημέρα ήρθε η απόφαση της ΔΗΜΑΡ για «ναι» στις Πρέσπες και το «διαζύγιο» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από το Κίνημα Αλλαγής επισημάνθηκε πως η απόφαση του Θ. Θεοχαρόπουλου να ψηφίσει τη συμφωνία «εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Η απάντηση ήρθε από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία επεσήμανε πως με τη στάση της υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, προσθέτοντας πως «οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν».
Νέο... γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης προκάλεσαν τα όσα επεσήμανε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσε πως είχε δεχθεί πρόταση να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, αρκεί να καταψήφιζε τη συμφωνία.
Προσέθεσε δε πως η απάντησή του ήταν αρνητική, γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Μετά τις πληροφορίες για τη δήλωση αυτή, πηγές του ΚΙΝΑΛ σημείωναν πως «κάνουμε συνεργασίες αρχών και όχι παζάρι».
Το επόμενο διάστημα θα είναι «πλούσιες» οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς έχει ενδιαφέρον το πώς θα κινηθούν τα μέλη της ΔΗΜΑΡ σε σχέση με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Τα βήματα θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του κόμματος, όπου θα αξιολογηθούν τα δεδομένα μετά και τη χθεσινή απόφαση της Φώφης Γεννηματά.
Μία εικόνα για τις επόμενες κινήσεις μπορεί να σχηματιστεί, αν ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ . Ειδικότερα 29 είπαν «ναι» στη συμφωνία, 22 κατά, ενώ υπήρξε ένα «παρών» και ένα λευκό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ τάχθηκαν μεταξύ άλλων οι Θ. Θεοχαρόπουλος, Σ. Καλπάκης και Δ. Χατζησωκράτης, ενώ τη λύση του «παρών» ή της αποχής στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή πρότειναν οι Θ. Μαργαρίτης, Γ. Σιακαντάρης και Τ. Δαρσινός.
Σε αυτή τη φάση πάντως το ενδιαφέρον στο Κίνημα Αλλαγής είναι να μην υπάρξει κάποια άλλη τοποθέτηση εκτός «γραμμής» για τις Πρέσπες. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν σενάρια για ένα ή δύο βουλευτές, με τον Δ. Κρεμαστινό -το όνομα που οποίου είχε ακουστεί- να λέει πως θα συνταχθεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η νέα εβδομάδα προβλέπεται να είναι πολιτικά «θερμή», καθώς θα συζητηθεί στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Να σημειωθεί πως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναμένεται αλλαγή προσώπων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το Ποτάμι δεν ορίζει πλέον εκπρόσωπο αφού δεν έχει Κοινοβουκευτική Ομάδα. Στο Κίνημα Αλλαγής, τη θέση του Θανάση Θεοχαρόπουλου θα πάρει ο Κώστας Σκανδαλίδης.