Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτος ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ο Θεοχαρόπουλος για το «ναι» στις Πρέσπες

Διαγράφει τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ η Φ. Γεννηματά. Παράλληλα, συγκαλεί έκτακτο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου. Γιατί ψηφίζει υπέρ των Πρεσπών ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Η «υπόσχεση» για το Επικρατείας έναντι ανταλλάγματος.

Εκτος ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ο Θεοχαρόπουλος για το «ναι» στις Πρέσπες

Άμεσα αντέδρασε η Φώφη Γεννηματά όταν έγινε γνωστό το οριακής πλειοψηφίας αποτέλεσμα της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ (29 υπέρ 22 κατά και 2 λευκά) να εγκρίνει την εισήγηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου για ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο Θ. Θεοχαρόπουλος τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής «η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Επίσης με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού, συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση. Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα.

Η απάντηση ΔΗΜΑΡ

Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε σήμερα τον Πρόεδρο του ενός από τα δύο κόμματα της Συμπαράταξης στη Βουλή, λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να πει ΝΑΙ σε ένα εθνικό θέμα αρχών.

Η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα. Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα.

Το Επικρατείας

Σύμφωνα με πληροφορίες από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την δευτερολογία του ανέφερε: «Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι».

«Στο χώρο της Κεντροαριστεράς κάναμε πάντοτε συνεργασίες με πολιτικό πλαίσιο και διαφάνεια κι όχι παζάρια μ' άλλα κόμματα», σχολίασαν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής για όσα ισχυρίστηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να αποφασίσει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως είχε εισηγηθεί νωρίτερα η Εκτελεστική Επιτροπή με πλειοψηφία (11 προς 5). Οπερ και εγένετω καθώς με 29 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 2 λευκά η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ενέκρινε την εισήγηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η μειοψηφία πρότεινε, ο ίδιος να απέχει της ψηφοφορίας ή να δηλώσει «παρών», υπενθυμίζοντας και την τελευταία απόφαση του κόμματος να συνδεθεί η ψήφος με τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.

Το «γιατί»

Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι σε θετική κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, είναι η εθνική γραμμή».

Οπως ανέφερε, «για εμάς αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο»...Οφείλουμε να κινηθούμε με βάση τις αρχές και τις θέσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά και της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Όπως ακριβώς πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Με αίσθημα ιστορικής συνείδησης στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος. Χωρίς ετεροκαθορισμούς και μικροκομματικές στοχεύσεις που πηγάζουν από μια συγκυριακή πρόσληψη της πραγματικότητας. Τασσόμαστε σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση.

Και στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό γεγονός ότι όλο και περισσότερες δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική μεταρρυθμιστική αριστερά, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι και οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς με τον Σπύρο Λυκούδη, πήραν καθαρή θέση. Τη δική μου θέση εξάλλου υπέρ της Συμφωνίας την εξέφρασα καθαρά και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο και υπενθύμισε με την χθεσινή του τοποθέτηση και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τάχθηκε και αυτός για άλλη μια φορά υπέρ της συμφωνίας. Και είναι σαφές ότι όλες αυτές οι δυνάμεις στηρίζουμε την επίλυση του Μακεδονικού και όχι την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι «στο πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά απ’ όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας. Την ανανεωτική αριστερά δεν είναι δυνατόν να την επικαλούμαστε μόνο σε επίπεδο ρητορικής όταν αναφερόμαστε στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει ιδέες, αρχές, αξίες και θέσεις και με αυτές συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα σε εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών. Με καθαρή θέση και τη μέγιστη δυνατή ενότητα το κόμμα μας θα πετύχει τους στόχους του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v