Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «μαθηματικά» των Πρεσπών

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη στάση των βουλευτών στην κρίσιμη ψηφοφορία. Τη Δευτέρα το απόγευμα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή. Οι υποστηρικτές του «ναι» και πως αυτό επηρεάζει τις εσωκομματικές ισορροπίες σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι.

Τα «μαθηματικά» των Πρεσπών

Μία “ανάσα” πριν τη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, η εικόνα αρχίζει να ξεκαθαρίζει. H Ολομέλεια θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, με τo Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει fast track διαδικασίες. Ηδη το κείμενο κατατέθηκε στη Βουλή και τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων 48 ωρών – συνεδρίασαν το Ποτάμι και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές- οι θετικές ψήφοι θα ξεπεράσουν τις 151. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει μεγαλύτερη “βαρύτητα” στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. “Καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει μία σαφής πλειοψηφία” έχει επισημαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι θετικές ψήφοι είναι 152 και μπορεί να φτάσουν τις 153, ανάλογα με τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Το κατά πόσο θα υπάρξει κάποια άλλη έκπληξη, δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή.

Ειδικότερα από τους 151 βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να ταχθούν οι 149. Σημειώνεται πως οι Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης έχουν πει ότι δεν συμφωνούν και δεν πρόκειται να δώσουν θετική ψήφο.

Από εκεί και πέρα θα ψηφίσουν τη συμφωνία – με βάση όσα προέκυψαν από την τετράωρη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου - ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς. Η λύση που επιλέχθηκε είναι να μην επιβληθεί κομματική πειθαρχία, καθώς οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός διαφωνούν.

Υπέρ των Πρεσπών τάσσεται και ο Σπύρος Λυκούδης, που όπως όλα δείχνουν θα δώσει την 152 θετική ψήφο. Σε ανακοίνωση τους οι ΜΕΤΑρρυθμιστές σημειώνουν πως “είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει”.

Οι προβολείς πέφτουν τώρα στο Κίνημα Αλλαγής και στο κατά πόσο θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από την επίσημη “γραμμή”. Τη δική της σημασία στο εσωτερικό του κόμματος έχει η σημερινή συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Το ερώτημα στο Κίνημα Αλλαγής είναι αν θα υπάρξουν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που δεν θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Να σημειωθεί πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει πει πως “δεν υπάρχει θέμα πειθαρχίας αλλά προφανώς θα υπάρξουν συνέπειες”.

Τις τελευταίες ημέρες γινόταν αναφορά σε κοινοβουλευτικά πηγαδάκια σε ένα ή δύο πρόσωπα, που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Στις πληροφορίες που “κυκλοφορούσαν” απάντησε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, λέγοντας πως θα συνταχθεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όσον αφορά στη ΔΗΜΑΡ, κρίσιμη είναι η αυριανή συνεδρίαση όπου θα καθοριστεί η στάση στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει πει πως δεν είναι αρνητικός στη συμφωνία και το ερώτημα είναι αν θα συνδέσει το θέμα με τις πολιτικές εξελίξεις και την προκήρυξη εκλογών. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν μετά από τις εξελίξεις στο Ποτάμι θα ανοίξει ο δρόμος για ένα ακόμα “ναι” ή θα επιλεγεί κάποια άλλη λύση (όπως η αποχή).

Τέλος να σημειωθεί πως η ...μάχη στη Βουλή για τις Πρέσπες ξεκινά από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου θα συζητηθεί η συμφωνία πριν “μπει” στην Ολομέλεια. Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση επηρεάζεται και η σύνθεση των επιτροπών, γεγονός που πυροδοτεί πολιτικές κόντρες (όπως φάνηκε από τη χθεσινή επιστολή του Π. Καμμένου προς τον Πρόεδρο της Βουλής) .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v