Με τουλάχιστον 151 ψήφους θέλει η κυβέρνηση να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να είναι “ισχυρή”. Το στίγμα έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από 151 βουλευτές είπε πως: κανείς δεν θα θέσει ζήτημα μη ισχύος (ούτε οι διεθνείς οργανισμοί) αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει μία σαφής πλειοψηφία. Μάλιστα εκτίμησε πως θα υπάρξει, σχολιάζοντας : αφήστε εμένα να χαμογελάω περισσότερο. Και αναφερόμενος εκ νέου στην ανάγκη "συγκέντρωσης" 151 ψήφων, επεσήμανε "δεν πρέπει αλλά πρέπει...”.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα επεσήμανε πως “πρακτικά δεν θεωρώ πιθανό η Ολομέλεια να ασχοληθεί αυτή την εβδομάδα με τη συμφωνία των Πρεσπών”. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο- που κυκλοφορεί ευρέως στη Βουλή- να έρθει στις επιτροπές μέσα στην εβδομάδα. Με βάση τις πληροφορίες η συζήτηση μπορεί να κρατήσει μία ημέρα στις επιτροπές και δύο στην Ολομέλεια (ωστόσο δεν υπήρξε σχετική αναφορά από το Νίκο Βούτση).
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές που έκανε στο πρόσωπο του ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, απάντησε μονολεκτικά “θλίψη”.
Κατά τη συζήτηση του με τους δημοσιογράφους σημείωσε πως “υπάρχει πρόβλημα όταν μπαίνουν αφίσες βουλευτών και στοχοποιούνται πρόσωπα ή γίνονται εκδηλώσεις έξω από τα γραφεία ή και τα σπίτια των βουλευτών.
“Με σαφή καταδίκη όλων αυτών των φαινομένων πρέπει να πορευόμαστε” είπε και πρόσθεσε πως ο ίδιος έβαλε το βράδυ το τηλέφωνο στο αθόρυβο γιατί έπαιρναν τηλέφωνο κάποιοι “Μακεδονομάχοι”. Μάλιστα σημείωσε πως “δεν θα συμφωνούσα με την απίστευτη θεωρητικοποίηση, που δεν επαναλήφθηκε μέσα στην αίθουσα ,ότι καλό είναι να γνωρίζουν οι πολίτες τα τηλέφωνα των βουλευτών για να τους λένε την άποψη τους. Μην φτάσουμε στο να γελοιοποιήσουμε μια τόσο επικίνδυνη πρακτική”.
Παράλληλα ο Νίκος Βούτσης “απάντησε” και στα όσα λέει η αντιπολίτευση για το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης στη Βουλή. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως είναι ανοιχτό να υπάρξει αύριο και πέμπτος κύκλος ομιλητών. Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις δέκα το πρωί και να ολοκληρωθεί στα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως “είναι η δεύτερη ή η τρίτη από πλευράς ωρών μεγαλύτερη διαδικασία ανάμεσα σε έντεκα διαδικασίες αυτού του τύπου”. Και πρόσθεσε: καλό είναι τα κομματικά επιτελεία να τα ξέρουν αυτά και να μην εφοδιάζουν τους αρχηγούς με στοιχεία που δεν είναι σωστά.
Τέλος υπογράμμισε πως όλες οι επιτροπές θα αλλάζουν μετά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό όπως είπε θα γίνει αυτομάτως από τις υπηρεσίες.