«Τριγμούς» στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες  φέρνει το διαζύγιο

Τα «απόνερα» της εξόδου του Πάνου Καμμένου φτάνουν στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ποιοι βουλευτές σκέφτονται να αψηφήσουν την επίσημη «γραμμή». Η εικόνα σε Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων.

«Τριγμούς» στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες  φέρνει το διαζύγιο

Νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή δημιουργεί η απόφαση του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Στη συζήτηση για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης, οι «προβολείς» πέφτουν πάνω στους βουλευτές των μικρότερων κομμάτων, ενώ εξίσου ενδιαφέρουσα αναμένεται η ψηφοφορία για τις Πρέσπες. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει καθαρή λύση και θα πρέπει να συγκεντρωθούν 151 ψήφοι. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές. Επομένως αναζητούνται έξι ακόμα βουλευτές από τα μικρότερα κόμματα ή από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων. 

Το επικρατέστερο σενάριο είναι τέσσερις βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων να πουν «ναι» στη στήριξη της κυβέρνησης. Ήδη έχουν κάνει σχετική δήλωση ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας  Ζουράρις, ενώ ανάλογη στάση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσουν η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης (στους οποίους αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Πάνος Καμμένος). 

Σε αυτή την περίπτωση, απαιτούνται δύο ακόμα ψήφοι, που όπως όλα δείχνουν θα προέλθουν από την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη. Ωστόσο, επειδή στην πολιτική υπάρχουν και οι εκπλήξεις, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση παραμένουν σε εγρήγορση. 

Με δεδομένο μάλιστα πως στις Πρέσπες η κυβέρνηση αναζητά άλλη πλειοψηφία, οι ισορροπίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν εύθραυστες. 

Στο Κίνημα Αλλαγής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ο ίδιος έχει πει πως δεν είναι αρνητικός στη συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας όμως από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για την προκήρυξη εκλογών. Η ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει την τελική της στάση σε συνεδρίαση στις 20 του μήνα. 

Παράλληλα στο Κίνημα Αλλαγής παραμένουν οι εκκρεμότητες όσον αφορά στη συμμετοχή προσώπων της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι θα γίνει με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο (όσον αφορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας), ενώ μένει να κλειδώσουν και άλλες υποψηφιότητες (με χαρακτηριστική περίπτωση του Χρήστου Μέγα στην Αρτα). Αυτό στη ΔΗΜΑΡ εκλαμβάνεται ως απροθυμία διεύρυνσης και ανοίγματος του χώρου. 

Άνω-κάτω είναι το Ποτάμι, καθώς υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στους έξι βουλευτές. Οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός είναι κατά της συμφωνίας και υπέρ της προσέγγισης με τη Νέα Δημοκρατία.

Στον αντίποδα, ο Σπύρος Δανέλλης έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει τις Πρέσπες και πως πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης για να περάσει η συμφωνία. Θα ανακοινώσει την τελική του στάση την Τετάρτη στην ομιλία του στη Βουλή, ενώ έχει σημασία πως επισημαίνει σε συνομιλητές του ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. 

Σε αυτή την περίπτωση, έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του Ποταμιού, καθώς στο θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης προκρίνεται η επιβολή κομματικής πειθαρχίας (όχι όμως για τις Πρέσπες). Να σημειωθεί πως χθες ο Σπύρος Δανέλλης μίλησε σε εκδήλωση της κεντροαριστεράς στο Μέγαρο Μουσικής για «το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών». 

Όσον αφορά στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη, βλέπουν θετικά τη συμφωνία. Το γεγονός ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα προηγηθεί της συμφωνίας των Πρεσπών καθιστά πολιτικά «ευκολότερη» την υπερψήφιση των Πρεσπών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα επόμενα βήματα του Σπύρου Λυκούδη, με μακρά «θητεία» στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως το Ποτάμι ολοκλήρωσε τον κύκλο του και πως ο ίδιος είναι σε περίοδο πολιτικής αμηχανίας. 

Στην Ένωση Κεντρώων τα .. φώτα πέφτουν πάνω στον Γιάννη Σαρίδη. Ο βουλευτής του κόμματος έχει πει πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο έχει ενδιαφέρον η στάση του στις άλλες ψηφοφορίες. 

Ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Δηλώνει πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν ψηφιστεί η συμφωνία, ωστόσο ακολούθως θα υπερψηφίζει θετικά νομοσχέδια για τους πολίτες. 

Σημειώνεται πως η στάση του Γιάννη Σαρίδη είναι κρίσιμη για το... μέλλον της Ένωσης Κεντρώων. Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη έχει πέντε βουλευτές και δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες. Ο... μαγικός αριθμός πέντε είναι απαραίτητος για να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Όσον αφορά στους ανεξάρτητους βουλευτές, ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Από εκεί και πέρα μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν εκπλήξεις το επόμενο διάστημα (π.χ. με μεταγραφές).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v