Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρικυμία» και στο Ποτάμι για τις Πρέσπες

«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά «όχι» στη στήριξη της κυβέρνησης, παραμένει η επίσημη θέση του κόμματος. Το μήνυμα Θεοδωράκη, η διαφοροποίηση Αμυρά και ο «αστερίσκος» Καμμένου.

«Τρικυμία» και στο Ποτάμι για τις Πρέσπες

Μπλεγμένο παραμένει το “κουβάρι” στο Ποτάμι, όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και την επόμενη ημέρα. Στη δίωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μπήκε ένας “αστερίσκος”, πως σε περίπτωση εξόδου του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση θα πρέπει να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης και μετά να συζητηθεί η συμφωνία.

Αυτό δημιούργησε ερωτήματα για το αν το Ποτάμι υιοθετεί μία διαφορετική γραμμή στο θέμα και σκληραίνει τη στάση του. Ωστόσο λίγο αργότερα ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε εκ νέου στο πατριωτικό συμφέρον, που είναι πάνω από το κομματικό.

Συγκεκριμένα επεσήμανε πως “το Ποτάμι έχει πυξίδα, όπως πυξίδα είχε και τις κρίσιμες ημέρες του 2015. Και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάδα το πατριωτικό συμφέρον. Αυτό πιστεύω και τολμώ να το κάνω πράξη. Ελπίζουμε ότι η ίδια πυξίδα μας οδηγεί όλους αυτές τις μέρες αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γι΄αυτό. Να σκεφτόμαστε ότι δίνουμε λόγο στις επόμενες γενιές και στην ιστορία. Όχι στο κομματικό μας ακροατήριο”.

Νωρίτερα ο Γιώργος Αμυράς- που είναι κατά της συμφωνίας- είχε στείλει μήνυμα πως πρέπει η κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και μετά να συζητηθεί το θέμα. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως “όσον αφορά στο Ποτάμι από τη στιγμή που φεύγετε να ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης αν σας βαστά αλλιώς ξεχάστε τις Πρέσπες και τις Τριχωνίδες”, προσθέτοντας πως το Ποτάμι “δεν θα γίνει ο ρεπατζής του Πάνου Καμμένου”.

Η επίσημη θέση του Ποταμιού- την οποία πάντως δεν ενστερνίζονται όλοι οι βουλευτές- είναι : “ναι” στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά “όχι” στη στήριξη της κυβέρνησης. Σε αυτό το κλίμα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης.

Ωστόσο τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Το “χάσμα” δεν αφορά μόνο στη συμφωνία αλλά επεκτείνεται σε ενδεχόμενη ψηφοφορία για το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και στις συνεργασίες της επόμενης ημέρας.

Από τη μία πλευρά οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα ο Γιώργος Αμυράς, στο πρόσφατο συνέδριο του Ποταμιού είχε μιλήσει για συνεργασία του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία.

Στον αντίποδα ο Σπύρος Δανέλλης έχει καταστήσει σαφές πως θα ψηφίσει τη συμφωνία, επισημαίνοντας πως “το ναι του Ποταμιού δεν συνδέεται με αίτημα για εκλογές”. Προσθέτοντας πως “δεν συνδέουμε τη συμφωνία των Πρεσπών με την παραμονή ή μη της κυβέρνησης στα καθήκοντα. Δεν συμψηφίζουμε το εθνικό θέμα με πολιτικές σκοπιμότητες”

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v