Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκαθάρισμα «λογαριασμών» στους Ανεξάρτητους Ελληνες

Σε δύο στρατόπεδα βουλευτές και στελέχη για την επόμενη ημέρα. Όσοι συντάσσονται στη γραμμή του Πάνου Καμμένου εμμένουν στην σκληρή ρητορική. Ποιοι ακολουθούν χωριστή πορεία και «ψηφίζουν» συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας.

Ξεκαθάρισμα «λογαριασμών» στους Ανεξάρτητους Ελληνες

Διχασμένοι είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για τα επόμενα βήματα τους, καθώς ο χρόνος τελειώνει και η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται στη Βουλή. Μία σαφής εικόνα για τις προθέσεις υπουργών και στελεχών του κόμματος θα υπάρξει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ακολούθως της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Από την πορεία της συζήτησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που θα συνεχιστεί την Παρασκευή, θα φανεί αν οδεύουμε σε ένα «βελούδινο» διαζύγιο ή σε μία ...επεισοδιακή αποχώρηση. Από εκεί και πέρα η “μπάλα” πάει στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος, που θα πρέπει να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν.

Μέχρι τώρα δύο μέλη της κυβέρνησης (η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Τέρενς Κουίκ) και δύο βουλευτές (οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις) έχουν διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή. Ειδικότερα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει πει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ με την έξοδο από την κυβέρνηση διαφωνούν οι Τέρενς Κουικ και Μαρίνα Χρυσοβελώνη (που δεν είναι βουλευτές). Ο Κώστας Ζουράρις διαφωνεί με τη συμφωνία, αλλά έχει πει πως πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση.

Κλειστά κράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα χαρτιά τους δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που έχουν εκλεγεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έχει υπογραμμίσει πως ψηφίζει κατά συνείδηση, χωρίς να διαψεύσει τις πληροφορίες που αναφέρουν πως δεν είναι αρνητική στη συμφωνία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξάλλου αναμένεται και η θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη. Ο τελευταίος ωστόσο, όπως και η υπουργός Τουρισμού δεν θα παραστούν στη σημερινή συνάντηση καθώς βρίσκονται εκτός Αθηνών.

Στον αντίποδα μόνο δύο βουλευτές του κόμματος (ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά) έχουν μέχρι τώρα βγει δημόσια για να στηρίξουν τη γραμμή του Πάνου Καμμένου. Μάλιστα ο Κώστας Κατσίκης έχει τοποθετηθεί σε υψηλούς τόνους, λέγοντας πως “σε περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό δεν θα τη δώσουμε”.

Ενδιαφέρον έχει και το ποια στελέχη θα δώσουν το παρόν στη σημερινή συνεδρίαση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Για παράδειγμα ο Τέρενς Κουίκ -που δεν ήταν ούτε στην προηγούμενη συνεδρίαση- είναι εκτός Ελλάδος, ενώ η Μαρίνα Χρυσοβελώνη έχει πει δεν πήρε πρόσκληση (και οι δύο δεν είναι βουλευτές).

Τα σενάρια για “ένταξη” συγκεκριμένων στελεχών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φουντώσει. Η προσέγγιση μπορεί ευκολότερα να αφορά στους Τέρενς Κουίκ και Θανάση Παπαχριστόπουλο, που αποτελούν ξένο σώμα για το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Μία τέτοια συζήτηση- σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις- θα μπορούσε σε επόμενο χρόνο να αφορά και το πρόσωπο της Έλενας Κουντουρά.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως γίνονται “βολιδοσκοπήσεις” σε ανεξάρτητους βουλευτές για σύμπλευση με το Πάνο Καμμένο. Αυτή η εξέλιξη θα συνέβαλε στη διατήρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ακόμα και αν κάποιοι από τους νυν βουλευτές ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Σημειώνεται πως για να υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον πέντε βουλευτές (σε αυτή τη φάση οι ΑΝΕΛ έχουν επτά).

Για παράδειγμα στη “δεξαμενή” των υποψηφίων είναι ο Γιώργος Λαζαρίδης που είχε φύγει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, λόγω της διαφωνίας του με τη συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως σε περίπτωση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση.

Στους ανεξάρτητους βουλευτές είναι επίσης ο Αριστείδης Φωκάς, που είχε αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων. Η προσέγγιση με τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι τόσο εύκολη, λόγω δηλώσεων που είχε κάνει (όπως για παράδειγμα συγκεκριμένος χαρακτηρισμός για τη Βουλή). Όσον αφορά στο Νίκο Νικολόπουλο δεν είναι ακόμα σαφές ποια είναι τα επόμενα βήματα και κατά πόσο θα ενδιαφερόταν για τις δημοτικές εκλογές στην Πάτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v