Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Πολλές προκλήσεις και… ένα στοίχημα

Εκλογική χρονιά που θα δείξει εξελίξεις από το πρώτο δίμηνο. Βεβαιότητα ότι υπάρχουν «151+» για τις Πρέσπες. «Αν θέλει δεύτερη πρόταση μομφής ο Μητσοτάκης, εδώ είμαστε». Το «θετικό πακέτο Νο2»,  η δημοσκοπική αναλαμπή και οι προβλέψεις για… νέο μνημόνιο.

Κυβέρνηση: Πολλές προκλήσεις και… ένα στοίχημα

Η νέα χρονιά ξημέρωσε για την κυβέρνηση με πολλές προκλήσεις και ένα στοίχημα: Να είναι κυβέρνηση και την επόμενη Πρωτοχρονιά. Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν οι εθνικές κάλπες θα έχουν ανοιξιάτικο ή φθινοπωρινό άρωμα, δεδομένου και ότι στο κυβερνητικό επιτελείο οι απόψεις διίστανται.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε φιλική συζήτηση που είχε χθες με δημοσιογράφους, με αφορμή την ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος, δεν έκρυψε (εκ νέου...) την προτίμησή του στη δεύτερη εκδοχή, λέγοντας, μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι ψάχνει ημερομηνία του Οκτωβρίου για τις εκλογές.

Αλλά «ακόμα είναι νωρίς για τελικές προβλέψεις», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη με γνώση των διεργασιών. Οι ίδιοι εξακολουθούν να δίνουν την απάντηση «όταν πρέπει» στην ερώτηση «πότε οι κάλπες;», παραπέμποντας στις δημοσκοπήσεις Φεβαρουαρίου-Μαρτίου. «Όχι αυτές που δημοσιοποιούνται, αλλά στις άλλες, που γίνονται για λογαριασμό των κομματικών επιτελείων», εξηγούν.

Όπως υποστηρίζουν, το «γύρισμα» στις διαθέσεις της κοινής γνώμης έχει αρχίσει να γίνεται ορατό και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκολλάει από το 50-52%, ως αποτέλεσμα του πρώτου πακέτου θετικών μέτρων που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο και της ακύρωσης του νόμου για τις μειώσεις συντάξεων.

«Αλλά δεν είναι αρκετό», λένε. Το δημοσκοπικό εύρημα που έχουν εντοπίσει ως ιδιαίτερα σημαντικό αφορά τη... βιασύνη της κοινωνίας να επιστρέψει στην προ-μνημονιακή κανονικότητα (σ.σ. χωρίς τις υπερβολές της πλασματικής ευημερίας), την αγωνία της για την ανάπτυξη που θα δώσει το εισιτήριο της οριστικής εξόδου από την κρίση και τον φόβο της «μην επιστρέψουν τα μνημόνια».

Η «πρόβλεψη» για νέο μνημόνιο

Σ’ αυτό το τελευταίο, το Μαξίμου προτίθεται να επικεντρώσει... με τη βοήθεια της ΝΔ και άλλων πολιτικών παραγόντων, που προβάλλουν αυτήν ακριβώς την επιστροφή.

Το έναυσμα το έδωσε η (μεταγραφείσα εκ Ποταμιού) βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ενώ μόλις προχθές η σκυτάλη πέρασε στον Κώστα Σημίτη: και οι δύο προέβλεψαν ότι η χώρα θα χρειασθεί και νέο μνημονιακό δανεισμό, με την κα Μάρκου να μιλά ευθέως για συνδρομή του ΔΝΤ.

Η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη. Παρότι οι «χρονιάρες ημέρες» δεν προσφέρονται για πολιτικές αντεγκλήσεις, κυβερνητικά στελέχη πρόβαλαν δεόντως την πρόβλεψη του πρώην πρωθυπουργού («του ευχόμαστε χρόνια πολλά», είπε ειρωνικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος), ενώ η συνολική απάντηση μετά τη λήξη της εορταστικής ραστώνης θα κινείται σε δύο άξονες:

* Εφόσον την οικονομία της χώρας (όπως όλων των χωρών που βγήκαν από μνημόνια) την εποπτεύει η Κομισιόν, πώς γίνεται να βγει από τις ράγες; Πόσο μάλλον που στην ελληνική περίπτωση, λόγω χρέους, η εποπτεία είναι «ασφυκτική». Συνεπώς, όποιος από την αντιπολίτευση επιμείνει στα περί «εκτροχιασμού», στην πραγματικότητα θα απευθύνει την κατηγορία πρωτίστως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δευτερευόντως στην κυβέρνηση.

* Η πρόβλεψη περί «επιστροφής στα μνημόνια» δεν είναι παρά σχεδιασμός των κύκλων της αντιπολίτευσης (σ.σ. ηγεσία της ΝΔ και παράγοντες του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ) στην περίπτωση που αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Κι αυτό διότι το «νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους» (όπως το χαρακτηρίζουν) δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε καμία χώρα, χωρίς το μνημονιακό «άλλοθι».

Αυτός ειδικά ο άξονας αναμένεται (κατά τους επιτελείς) να αγγίξει τα αντανακλαστικά του φόβου μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, για το οποίο η λέξη «μνημόνιο» ηχεί εφιαλτικά...

Θετικό πακέτο Νο 2

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση ετοιμάζει το δεύτερο πακέτο θετικών μέτρων το οποίο δεν έχει, στο σύνολό του, δημοσιονομικό κόστος, ενώ συνιστά «διορθώσεις από τις μνημονιακές αδικίες και αγριότητες».

Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η θέσπιση αυξημένου («κατά τουλάχιστον 50 ευρώ») κατώτατου μισθού από 1ης Φεβρουαρίου, το νέο πλαίσιο για προστασία της πρώτης κατοικίας και κόκκινα δάνεια (σ.σ. με χρηματοδότηση μέρους των δανείων από το Δημόσιο) κ.λπ.

Κατά τους επιτελείς, το εν λόγω πακέτο θα επιτρέψει στην κοινωνία να κάνει συγκρίσεις, να δει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα συντελείται «με αργά αλλά προσεκτικά βήματα» και, εντέλει, να αποφασίσει την εκλογική της συμπεριφορά.

Άνω των 151 για τις Πρέσπες

Όσο για την πρώτη μεγάλη πρόκληση του 2019; Αναμφισβήτητα αυτή είναι η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών και οι πολιτικές εξελίξεις που θα προκαλέσει -ή... δεν θα προκαλέσει.

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, το Μαξίμου σκέφτεται το ενδεχόμενο να «φέρει» τη Συμφωνία στη Βουλή νωρίτερα από τον Μάρτιο, δεδομένου ότι στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι πληροφορίες θέλουν τους τρεις βουλευτές του Ποταμιού (Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Δανέλλη) να έχουν διαμηνύσει τη θετική ψήφο, ενώ οι επίσημες δηλώσεις θα γίνουν όταν δοθούν και επισήμως οι συνταγματικές αλλαγές που θα έχουν ψηφιστεί στα Σκόπια.

Μία τέτοια εξέλιξη ανεβάζει τον αριθμό των «ναι» στη Βουλή στους 152-153, δίνοντας με άνεση την απόλυτη πλειοψηφία που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Εάν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, οι μεν δύο πρώτοι του Ποταμιού δεν θα ψηφίσουν αρνητικά (σ.σ. ο κ. Δανέλλης είτε θα στηρίξει την κυβέρνηση, είτε θα απέχει).

Ωστόσο, ούτε αυτή τη φορά θα αποδώσει η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο Πάνος Καμμένος και όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κάνει σαφές πως δεν θα συνταχθούν μαζί του.

ΑΝΕΛ και Novartis

Το εάν, τελικά, οι ΑΝΕΛ θα αποσυρθούν από το υπουργικό συμβούλιο, μένει να φανεί. Επισήμως, αυτό θα κάνουν, όπως το υπενθυμίζει καθημερινά ο κ. Καμμένος. Σ' αυτή την περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και θα συνεχίσει ως μονοκομματική κυβέρνηση, μέχρι να αποφασίσει τον χρόνο της κάλπης.

Η παράμετρος πάντως που θα επιδράσει καταλυτικά στις εξελίξεις θα είναι η τυχόν δικαστική συνέχεια στην υπόθεση Novartis: η απόπειρα του κεντρικού μάρτυρα να αποδράσει και η σύλληψή του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχθές, επιτείνει την αίσθηση ότι πλησιάζει η ώρα της κρίσης.

Και τότε πολλά θα αλλάξουν -προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση-, ορίζοντας και τις πολιτικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v