Να διεκδικήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο «χώρο» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής, καθιστώντας ορατές τις διαχωριστικές γραμμές από τους δύο μονομάχους. Ωστόσο η αυξανόμενη πόλωση στο δρόμο προς την κάλπη κάνει επιτακτική την ανάγκη για ένα πιο ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, ενώ η τακτική των ίσων αποστάσεων προϋποθέτει ισορροπία σε ένα τεντωμένο σχοινί.
Τα... στοιχήματα που καλείται να κερδίσει το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα δεν είναι λίγα και σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα. Από τη μία πλευρά, πρέπει να πείσει πως δεν αποτελεί βολικό “συμπλήρωμα” του πρώτου κόμματος σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Από την άλλη, καλείται να δώσει εκ νέου τη μάχη της διεύρυνσης, μετά από μία σειρά πρωτοβουλιών που δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα (με χαρακτηριστική περίπτωση το διαζύγιο με το Ποτάμι).
“Φωτιά” έβαλε η δήλωση του Γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Μαλέλη, περί μη συνεργασίας με μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας “που θα φέρει τον όλεθρο”. Μάλιστα υπήρξε και σχόλιο από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο οποίος σημείωσε πως “καλωσορίζουμε κάθε άποψη που αναδεικνύει τον όλεθρο ενός προγράμματος κομμένου και ραμμένου στα σχέδια του ΔΝΤ”.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν τόσο μεγάλος που υπήρξε τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου του Κινήματος Παύλου Χρηστίδη ο οποίος έκανε λόγο για ερμηνείες και παρερμηνείες επιμέρους αποσπασματικών αναφορών. Και επεσήμανε πως η σύγχρονη κεντροαριστερά: δεν χωρά ούτε σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε μέτωπα δήθεν συστημικής κανονικότητας με τη Νέα Δημοκρατία.
Ακολούθησε και διευκρινιστική τοποθέτηση από τον Σταμάτη Μαλέλη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε “κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν. Το ότι είναι νεοφιλελεύθερος ο Μητσοτάκης δεν σημαίνει ότι είναι προοδευτικοί αυτοί”. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν τη δεύτερη τοποθέτηση, λέγοντας πως “χρειάστηκαν λιγότερες από 24ωρες για να μαζέψει άρον άρον η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον υπεύθυνο επικοινωνίας επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση ότι θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές με μοναδικό στόχο να είναι χρήσιμοι στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να επανέλθει η πιο σκληρή δεξιά στην εξουσία”.
Οι εξελίξεις αυτές αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις μεταξύ των στελεχών του ΚΙΝΑΛ για την επόμενη ημέρα και προς ποια “πλευρά” θα πρέπει να κινηθούν. Μέσα σε αυτό το τοπίο πληροφορίες αναφέρουν πως συζητείται η δημιουργία Κίνησης για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, στην οποία θα συμμετέχουν πρόσωπα της κεντροαριστεράς.
Όσον αφορά στο ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να κλείσουν εκκρεμότητες με τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Οι “προβολείς” πέφτουν στο δήμο Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Οι συζητήσεις με την Εύα Καϊλή για το δήμο δεν προχώρησαν και η ίδια θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ευρωβουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρηθεί μία σύνθεση δυνάμεων και για το σκοπό αυτό υπάρχει ενδιαφέρον για συγκεκριμένα πρόσωπα. Μεταξύ άλλων το “βλέμμα” είναι στραμμένο στο Σπύρο Βούγια που έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του (με το συνδυασμό ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη) αλλά και σε στελέχη που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη (από την παράταξη υποψήφια είναι η Καλυψώ Γούλα).
Τις επόμενες 30 ημέρες στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση και για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, σε νομούς που δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση της Άρτας, όπου οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ αντιμετώπισαν διαφωνίες από το ΠΑΣΟΚ για το γνωστό δημοσιογράφο και γραμματέα του τομέα Εργασίας Χρήστο Μέγα. Ωστόσο είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η εκκρεμότητα, καθώς η εσωστρέφεια που δημιουργείται έχει αντίκτυπο όχι μόνο στο νομό, αλλά και στο γενικότερο κλίμα της Περιφέρειας.
Όσον αφορά στον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο δεν είναι ακόμα σαφές που θα είναι υποψήφιος (δηλαδή αν υπάρχει το ενδεχόμενο του Επικρατείας, ή της Ευρωβουλής). Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα ακολουθήσει όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, καθώς έχει πει πως είναι θετικά διακείμενος εφόσον δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις και οριστεί στη συνέχεια ημερομηνία εκλογών.