Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε ολισθηρό δρόμο κατήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή λέγοντας ότι τον είδαμε να κατηγορεί πολιτικούς αντιπάλους ως μειοδότες. Να φτάνει το κατώτατο σκαλί της αθλιότητας και να κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας ότι πούλησε την Μακεδονία στους εταιρούς για να σώσει τις συντάξεις. «Η συναλλαγή θέλει δυο, γιατί δεν κατονομάζετε με ποιον έκανα τη συναλλαγή;»
Αποδεικνύετε ότι δεν είστε ευρωπαϊστής και χρησιμοποιείται συνθήματα Μιχαλολιάκου κατήγγειλε ο πρωθυπουργός. Στο Συνέδριο της ΝΔ είπατε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γι’ αυτά που κάνει αλλά γι’ αυτά που πιστεύει. «Τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν όταν άνοιξαν τα ξερονήσια», τόνισε.
Με αφορμή την «άθλια» όπως την χαρακτήρισε επίθεση στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι και πάλι η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ηθικό αυτουργό της τρομοκρατίας».
Είχαμε να ακούσουμε τόσο άθλια κατηγορία από τότε που κάποιοι ακραίοι στην ΝΔ το 1980 κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως «αρχηγό της 17 Νοέμβρη», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων θύμισε ότι το θέμα της γλώσσας είναι ξεκάθαρο καθώς αναγνωρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών ότι είναι «σλαβική».
Συνεχίζετε στο θέμα της εθνότητας. Φαντάζομαι ότι δεν θα έχετε παρακολουθήσει τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου κατατέθηκε νέα τροπολογία από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Σε αυτή αναφέρεται ότι στην Συμφωνία των Πρεσπών καθορίζεται υπηκοότητα και όχι εθνότητα. «Αν ψηφιστεί από τα 2/3 θα βγείτε δημόσια να πείτε ότι όσα λέγατε τέσσερις μήνες ήταν αερολογίες και το κάνατε για να δημιουργήσετε κλίμα και να διχάσετε τον λαό;»
Η οικονομία
Με τη φράση «η σημερινή ημέρα ενδείκνυται για συγκρίσεις» ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε το τρίπτυχο «τι παραλάβαμε – πού βρισκόμαστε – τι σχεδιάζουμε», λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία για τον νέο Προϋπολογισμό, η οποία, ως γνωστόν, έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Αφού υπογράμμισε πως η Βουλή ψηφίζει σήμερα τον πρώτο μεταμνημονιακό Προϋπολογισμό, αναφέρθηκε διεξοδικά στην εικόνα της χώρας «που παραλάβαμε» και στα επιμέρους πεδία.
* Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής, μετά από έναν οικονομικό όλεθρο, μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ. Εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο.
Μας λέτε ότι ψηφίσαμε το χειρότερο μνημόνιο. Αλήθεια; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος για τα τρία τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε συνολικά μια ήπια προσαρμογή περίπου 6,4 δις. Εσείς 65 δις. Τι θέλετε να συγκρίνετε;
Εκεί που απέτυχαν δύο διαδοχικά προγράμματα και τρεις δικές σας κυβερνήσεις, εμείς οι ερασιτέχνες, εμείς οι άβγαλτοι, εμείς που δεν είμαστε από τζάκια, εμείς που δεν είμαστε τεχνοκράτες, πετύχαμε. Και αυτό είναι που δεν μπορείτε να χωνέψετε με τίποτα.
* Από το 2010 ως και το 2014, η χώρα απώλεσε το ¼ του εθνικού της πλούτου. Αν το απλώσουμε στην πενταετία, αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο είχαμε ύφεση 5,5% για κάθε χρόνο που κυβερνήσατε κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Μάλιστα, η χώρα στο τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.
Εδώ λοιπόν, μιλούν τα δεδομένα. Όχι οι αστήρικτες εκτιμήσεις σας. Του δήθεν κόστους των 80, 100, 200 – ανάλογα με την εποχή – δισεκατομμυρίων που χάθηκαν. Της δήθεν αναπτυξιακής έκρηξης που βρισκόταν προ των πυλών το 2014 και τη διέκοψε τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θέλετε να πείτε δηλαδή; Ποιους κοροϊδεύετε;
Ότι εσείς που είχατε το ρεκόρ συρρίκνωσης του ΑΕΠ στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, ξαφνικά θα μετατρέπατε τη χώρα σε επενδυτικό παράδεισο και θα πετυχαίνατε ρυθμούς ανάπτυξης 4 και 5%.
Αλλά δυστυχώς στο παρά τσακ δε σας αφήσαμε; Σε ποιους τα πουλάτε αυτά;
Γίνατε σαμποτέρ
Μας λέτε ότι το 2015 η χώρα σύρθηκε σε νέο αχρείαστο πρόγραμμα. Αλήθεια, θυμάστε σε τι κατάσταση αφήσατε τη χώρα όταν σας έστειλε ο λαός στην αντιπολίτευση; Τι ζημιά είχατε κάνει; Είχατε στείλει την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, σύμφωνα με τους Θεσμούς. Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014. Και φυσικά, είχατε παραδώσει άδεια δημόσια ταμεία.
Ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση. Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση. Στο τέλος της καταστροφικής σας θητείας γίνατε μια κυβέρνηση σαμποτέρ. Το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν η υπονόμευση του πολιτικού της αντιπάλου και ας πήγαινε η χώρα και η κοινωνία στον καιάδα. Καίγατε και γκρεμίζατε τις γέφυρες πίσω σας φεύγοντας από την εξουσία. Δεν σας βγήκε όμως το σχέδιο. Δώσαμε τη μάχη, καταφέραμε να φτάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, τον θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβρη του 15, και αυτός μας εμπιστεύτηκε ξανά.
Ανεργία
Πόσο θράσος χρειάζεται για να βγαίνετε σε αυτό εδώ το βήμα και να υπερασπίζεστε με σθένος, τα πεπραγμένα του νέου πολιτικού σας μέντορα, του κ. Σαμαρά; Του ανθρώπου που η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον Πρωθυπουργό που επί των ημερών του η ανεργία έφτασε στο ιλιγγιώδες 28%. Και ποιος μπορεί να σας πάρει στα σοβαρά, όταν μιλάτε για δουλειές και θέσεις εργασίας, αφού εσείς και το ΠΑΣΟΚ συμβάλλατε στην έκρηξη της ανεργίας από το 11% στο 28%;
Εμείς, μέσα σε 3,5 χρόνια έχουμε καταφέρει να αποκλιμακώσουμε την ανεργία σήμερα στο 18,3%. Με 350.000 νέες θέσεις εργασίας. Και κυρίως με επικράτηση των μορφών σταθερής εργασίας έναντι αυτών της μερικής απασχόλησης. Και το σημαντικότερο δεν είναι μόνο αυτό, ότι εσείς την ανεβάσατε 17 μονάδες ενώ εμείς την ρίξαμε σχεδόν δέκα, αλλά ότι εμείς έχουμε σχέδιο και απόλυτη προτεραιότητα για την περαιτέρω συρίκνωσή της.
Στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Έξοδος στις αγορές
Λέτε συνεχώς ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, γιατί τα επιτόκια δανεισμού είναι σε απαγορευτικά επίπεδα και ότι "να η απόδειξη της αποτυχίας σας". Ας πούμε ορισμένα στοιχεία για να καταρρεύσει και αυτός ο μύθος. Για να δούμε λοιπόν πόσο αποκλεισμένη και πόσο απαγορευτική είναι η πρόσβαση στις αγορές για τη χώρα;
Πρώτον, η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι ημερήσιες συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά και η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες δείχνει κατά πόσο είμαστε αποκλεισμένοι ή όχι.
Δεύτερον, να επισημάνω το ενδιαφέρον και την θετική διάθεση των επενδυτών για τις επικείμενες εκδόσεις ελληνικών τίτλων, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που κάνω τόσο εγώ όσο και το οικονομικό επιτελείο.
Τρίτον, το επιτόκιο της δεκαετίας, γιατί μόνο αυτό κοιτάτε και όχι τη συνολική καμπύλη των επιτοκίων, κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πάνω του 4%. Μεταξύ 4,1 και 4,35%. Και άρα γιατί είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές; Γιατί, μας λέτε είναι ακριβός ο δανεισμός, ενώ εσείς με το ΔΝΤ είχατε εξασφαλίσει φθηνότερο. Αλήθεια; Μια βουλευτής σας, μάλιστα είπε (ή εξέφρασε μύχιο πόθο) ότι τρώμε από το μασούρι, μέχρι να ξανάρθει το ΔΝΤ. Μάλιστα…
Με ποιο επιτόκιο ήταν τα δάνεια από το ΔΝΤ, θυμάστε; Μήπως ήταν φθηνότερα; Τα δάνεια προς το ΔΝΤ ανέρχονται στο 4,9%. Να θυμίσω ότι το μέσο κουπόνι των ομολόγων του PSI ήταν στο 4,7%. Και των ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα περίπου στο 5%.
Ή μήπως πριν τη κρίση δανειζόμασταν φθηνότερα και τώρα έχουμε ακριβή τιμή στα ομόλογα και άρα είμαστε εκτός αγορών; Πόσο ήταν το δεκαετές ομόλογο τέτοια περίοδο πριν την κρίση και τα μνημόνια, για να κάνουμε και μια σύγκριση; Ήταν στο 4,80%. Ενώ το κόστος των υποχρεώσεων που πρέπει να αντικαταστήσουμε την επόμενη χρονιά είναι από 4,5% έως 5%.
Πόθεν προκύπτει, λοιπόν, ότι είναι απαγορευτική η έξοδος;
Τέταρτον, ορισμένα ποιοτικά στοιχεία. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται στο 1,73%, η μεσοσταθμική διάρκεια στα 18,5 έτη, ενώ οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού, από τους θεσμούς, τονιζόταν ότι το κόστος αναχρηματοδότησης πρέπει να είναι κάτω από 5% με διάρκεια έως 5 έτη.
Δηλαδή ότι για να έχουμε βιώσιμη εξυπηρέτηση και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει το 5ετές ομόλογο και όχι το 10ετές, να είναι κάτω από 5%. Σήμερα έχουμε το 10ετές στο 4,3% ενώ το 5ετές όχι μόνο είναι κάτω από 5%, αλλά είναι στο 3,45%
Και το βασικό στοιχείο: Έχουμε δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα που ξεπερνάει τα 26 δισ. ευρώ, αντί να πάρουμε προληπτική γραμμή που κάποιοι επέμεναν, και από ότι βλέπω επιμένουν, χωρίς ωστόσο να λένε ότι αυτή θα συνοδευόταν από νέο μνημόνιο και νέες δεσμεύσεις.
Εμείς δημιουργήσαμε αυτό το απόθεμα προκειμένου να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δανειοδότησης από τις αγορές. 'Όχι για να το δαπανήσουμε. Ο λόγος, λοιπόν, που δεν έχουμε εκδώσει νέο ομόλογο τους τελευταίους μήνες δεν είναι ότι είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε διαρκώς.
Αλλά γιατί έχουμε τη πολυτέλεια να περιμένουμε και να διαλέξουμε τη κατάλληλη στιγμή και τους καλύτερους δυνατούς όρους δανεισμού. Και να είστε βέβαιος κύριε Μητσοτάκη, δε θα κινηθούμε όπως ο εσείς με επικοινωνιακούς όρους, ούτε να νομίζετε ότι μας πιέζετε στο θέμα αυτό.
Φορολογία – ασφαλιστικό
Με το νέο πλαίσιο στο φόρο εισοδήματος, το 19% των φυσικών προσώπων πληρώνει το 90% του συνολικού ποσού, όπως έγραψε πρόσφατα η «Καθημερινή». Με βάση τα απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι το 81% των φυσικών προσώπων πληρώνει μόνο το 10% της συνολικής επιβάρυνσης. Να λοιπόν γιατί στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί ποτέ να αναπτυχθεί κίνημα αντίστοιχο των κίτρινων γιλέκων της Γαλλίας. Με το παλιό ασφαλιστικό σύστημα που υπερασπίζεστε, πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ 3 στους 10 ασφαλισμένους. Με το δικό μας ασφαλιστικό, πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ, 9 στους 10. Επομένως ένας στους δέκα, επιβαρύνεται όντως περισσότερο. Αλλά εννιά στους δέκα πληρώνουν λιγότερα.
Εξωδικαστικός συμβιβασμός – κόκκινα δάνεια
Εντός των πρώτων μηνών του 2019:
Θα εκκινήσει μια νέα διαδικασία για τη διαχείριση μη ρυθμιζόμενων συσσωρευμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα, τόσο όσον αφορά χρέη προς το δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η νέα ρύθμιση θα αφορά περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα είναι ευέλικτη, χωρίς ιδιαίτερα γραφειοκρατικά βάρη και οι δόσεις θα φθάνουν ως και τις 120.
Προχωράμε επίσης στην επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και το 2019, έχοντας προχωρήσει στην απλοποίηση της διαδικασίας, γεγονός που έχει επιταχύνει την επίλυση περισσότερων υποθέσεων ενώ ταυτόχρονα μελετούμε νέες προτάσεις για την περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας.
Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, σχεδιάζουμε ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού. Σε αυτό το νέο πλαίσιο θα συμμετάσχουν τόσο το δημόσιο, όσο και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες.
Η συμβολή του κράτους στις μηνιαίες αποπληρωμές των δανείων, με την παροχή τυποποιημένων λύσεων και κινήτρων από την μεριά των τραπεζών, θα επιφέρει την επίτευξη τριών ιδιαίτερα σημαντικών στόχων:
1. την διατήρηση του βασικού περιουσιακού στοιχείου για τα νοικοκυριά, που είναι η πρώτη κατοικία,
2. τη σταδιακή μετατροπή των "κόκκινων" δανείων σε εξυπηρετούμενα, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την απελευθέρωση κεφαλαίων για την χρηματοδότηση της οικονομίας και
3. τη διατήρηση και την ενίσχυση του επιπέδου της κοινωνικής συνοχής, στοιχείου απαραίτητου για την δίκαιη, βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας.
Σπέρνετε μίσος – διχασμό
Εμείς – που σε αντίθεση με σας δεν έχουμε δυσανεξία στις ιδέες και στις απόψεις των αντιπάλων μας- πιστεύουμε ότι πρέπει να ηττηθείτε για αυτά που κάνατε στο τόπο. Και κυρίως για αυτά που δε κρύβετε ότι θα ξανακάνετε αν επανέλθετε στην εξουσία.
Πρέπει να ηττηθείτε, λοιπόν, ξανά γιατί στην αντίθετη περίπτωση:
* Θα καταστρέψετε εκ νέου το κοινωνικό κράτος.
* Θα επιστρέψουμε εκ νέου στην εποχή του πεντάευρου στα νοσοκομεία και στην εποχή της φωτοτυπίας στα σχολεία.
* Θα συρρικνώσετε ξανά τους μισθούς, για να κάνετε τα γούστα των επιχειρηματικών ελίτ.
* Θα επαναφέρετε τη ζούγκλα της απορρύθμισης στην αγορά εργασίας.
* Θα συσσωρεύσετε νέα ελλείμματα και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.
* Θα επαναφέρετε το καθεστώς φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου.
* Θα εφαρμόσετε νέο ασφαλιστικό Πινοσέτ και νέες περικοπές στις συντάξεις.
* Θα διατηρήσετε το καθεστώς ασυλίας για Υπουργούς που ελέγχονται για πράξεις ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
* Θα κάνετε ξανά την Ελλάδα περίκλειστη, φοβική και κομπάρσο των διεθνών εξελίξεων.
* Θα σπείρετε τελικά το μίσος και το διχασμό ξανά.
Επενδύσεις
Μήπως θέλετε να μιλήσουμε για επενδύσεις που είναι το φόρτε σας ;Το 2017 η χώρα κατέγραψε, ρεκόρ δεκαετίας στις ΑΞΕ και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Ανατρέξτε στα πραγματικά δεδομένα και αναρωτηθείτε πως συνέβη αυτό, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
Θα αναφέρω ενδεικτικά τρεις κλάδους, χωρίς να σημαίνει ότι σημαντική κινητικότητα δεν καταγράφεται και σε άλλους κλάδους, σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.
*Στον ενεργειακό τομέα:
Η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ με το δημόσιο να αποκτά ουσιαστικά δικαιώματα, την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και την παράλληλη διακράτηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο και η ολοκλήρωση των συναλλαγών για τις εταιρείες εμπορίου και υποδομών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες.
Επίσης να υπογραμμίσω το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, που είναι εις θέση να φέρουν επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες της τάξης των 2,5 δισ. € την επόμενη τριετία.
* Στον κατασκευαστικό κλάδο:
Ολοκληρώθηκαν οι οδικοί άξονες, εκείνοι που εσείς είχατε παρατήσει στη μέση και μάλιστα ολοκληρώθηκαν με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους για τα συμφέροντα του δημοσίου, ενώ χθες ο υπουργός υποδομών ανέφερε ότι προχωρούμε εντός του 2019 στην συμβασιοποίηση νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 9,17 δισ.€.
* Στον τουριστικό τομέα:
Που έχει πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στην Αθήνα, στην Χαλκιδική, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές.
Να αναφέρω επίσης τις τομές που έφερε το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου τουρισμού και τα κίνητρα του νομοσχεδίου για τα καζίνο.
Και σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι το έργο στο Ελληνικό, θα εκκινήσει την Άνοιξη του 2019,μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το καζίνο και την επίλυση κάποιων τελευταίων γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Την ίδια στιγμή επενδύσεις και επιχειρηματικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα και σε σειρά άλλων κλάδων. Στον κλάδο της υγείας, των logistics, των τηλεπικοινωνιών, του real estate, των τροφίμων και αλλού.
Και να δούμε λίγο και τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής το 2017 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν στα 3,59 δισ.€, στο εννεάμηνο του 2018 είμαστε στα 2,77 δισ.€., πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.