Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Διπλάσια αύξηση κατώτατου μισθού από την ανάπτυξη

Σειρά παροχών εξήγγειλε από το βήμα του 12ου Συνεδρίου. Επιστρέφουν επιδόματα πολυτέκνων και δίνονται κίνητρα για τις νέες οικογένειες. Βάζει στόχο κατώτατο μισθό 703 ευρώ με την αύξησή του να είναι διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης.

Μητσοτάκης: Διπλάσια αύξηση κατώτατου μισθού από την ανάπτυξη

Νέες παροχές υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του 12 Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Συνδέοντας την πορεία του κατώτατου μισθού με την αύξηση του ΑΕΠ υποσχέθηκε ότι οι αυξήσεις στις κατώτατες αμοιβές θα κινούνται με διπλάσια ταχύτητα από το ΑΕΠ, ενώ παράλληλα εξήγγειλε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη του κόμματός του υποστηρίζοντας ότι είναι «το τελευταίο μας Συνέδριο πριν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που αναμένει η ελληνική κοινωνία και θα επισφραγίσουν οι επόμενες εκλογές».

«Είμαστε η παράταξη που κράτησε τη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο και το ευρώ σε πείσμα του ΣΥΡΙΖΑ και των ακραίων αριστερών και δεξιών φίλων του. Χάρη στον Αντώνη Σαμαρά», τόνισε. Εκτίμησε δε ότι «άνθρωποι που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν, που μπορεί να ένιωθαν ότι τους είμαστε τελείως ξένοι, σήμερα μας αντιμετωπίζουν με πιο θετική διάθεση. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην μας αποδέχονται ακόμα πλήρως. Όμως η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πλέον επιλογή γι’ αυτούς. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και πολλοί τέως ψηφοφόροι του Σύριζα. Πολίτες καλής προαίρεσης που ξέρουν ότι εξαπατήθηκαν. Ότι προδόθηκαν οι ελπίδες τους, τα όνειρά τους».

Σκάνδαλα

Κάνοντας αναφορά σε σειρά υποθέσεων που απασχολούν την επικαιρότητα μίλησε για διασπάθιση κονδυλίων 1,6 δις για το προσφυγικό, την υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, τον διαγωνισμό για το Ελευθέριος Βενιζέλος που η κυβέρνηση επιχείρησε να χαρίσει 700 εκατομμύρια ευρώ στους παραχωρησιούχους και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ και τις αποκαλύψεις για τον στενό συνεργάτη της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου.

«Σήμερα η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απευθύνει ένα και μόνο σύνθημα στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Φύγετε»! Και ζητά ένα μόνο πράγμα από εμάς: «Προχωρήστε μπροστά!»

Μπαίνουμε στην εκλογική χρονιά

«Είμαστε με διαφορά το ισχυρότερο κόμμα της χώρας και ένα από τα δυνατότερα στην Ευρώπη. Και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στον τόπο μια αξιόπιστη και ελπιδοφόρα νέα διακυβέρνηση», τόνισε.

«Μένουμε σταθεροί στις αξίες που προσδιόρισαν την ιστορική μας διαδρομή. Την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Γνωρίζουμε τα λάθη μας και γι’ αυτό τολμάμε να αλλάζουμε».

Να ηττηθεί κατά κράτος

«Εκλογικός μας αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ηττηθεί κατά κράτος στις επόμενες εκλογές και να αναλάβει με ορμή η παράταξή μας την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου», δήλωσε και έστειλε εσωκομματικό μήνυμα: Οσοι ήδη έχουν ράψει κοστούμια εξουσίας, σας συνιστώ να τα αφήσετε στη ναφθαλίνη και να φορέσετε στολή εργασίας. Γιατί η μάχη είναι σκληρή».

Εγινε η συναλλαγή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση απεχθάνεται τη μεσαία τάξη και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή για τους πολλούς. «Γιατί θέλουν να συμβιβαστούμε με μια κοινωνία χωρίς φιλοδοξία για προκοπή και ευημερία».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό που μιλά στη Θεσσαλονίκης σημείωσε πως «κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε να ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει αυτό το μέιζον εθνικό πρόβλημα. Κατηγορώ ότι ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς είπαν όχι: στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».

Επανέλαβε δε την καταγγελία ότι «αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Διότι η χρονική σύμπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ξαφνική αλλαγή στάσης των εταίρων, μόνο τυχαία δεν είναι. Ο διεθνής παράγοντας θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος. Και δεν δυσκολεύτηκε να επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να πάρει πίσω το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων».

Συνέχισε λέγοντας πως άλλο είναι ο αγνός πατριωτισμός και άλλο η πατριδοκαπηλία. «Όσο ταυτιζόμαστε με τον πρώτο, άλλο τόσο αποστρεφόμαστε το δεύτερο».

Η κοινωνία

«Μετά τα λάθη και τις εμπειρίες της κρίσης, απευθυνόμαστε πλέον σε μια διαφορετική κοινωνία που βίωσε με τραγικό τρόπο τις συνέπειές της και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». εκτίμησε. Εθεσε στόχο «να γεφυρώσουμε παλιά και νέα ρήγματα που διαμορφώθηκαν μέσα στην ελληνική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης».

Η μεσαία τάξη

Πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε τη μεσαία τάξη «γιατί χωρίς μεσαία τάξη δεν υπάρχει ευημερία, δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη, δεν υπάρχει σταθερή δημοκρατία. Χωρίς μεσαία τάξη υπάρχουν μόνο άκρα, υπάρχει συμβιβασμός με τη φτώχεια που παγιώνεται». Κατηγόρησε την κυβέρνηση καθώς όπως είπε «η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χώρα της προνομιακής ευημερίας λίγων κρατικοδίαιτων, από τη μια, και του φτωχού προνοιακού κρατισμού, από την άλλη».

Όπως είπε απαιτείται «να κυριαρχήσουμε στη μάχη των ιδεών και να αντέξουμε στο καμίνι της εφαρμοσμένης πολιτικής. Να σπάσουμε τις αλυσίδες της ιδεολογικής επικυριαρχίας του κρατισμού, του κομματισμού και της ιδεοληπτικής αριστερής υποκρισίας».

Αναφερόμενος στην «ιδεοληπτική αριστερά» ξεκαθάρισε ότι «ο νόμος για το άσυλο δεν τροποποιείται και δεν βελτιώνεται, καταργείται. Στην Ελλάδα οι ιδέες θα διακινούνται ελεύθερα και θα προστατεύονται παντού. Και στα πανεπιστήμια».  Σημείωσε ότι η μεγάλη ιδεολογική μάχη που πρέπει να κερδηθεί είναι με τον κομματισμό και τον κρατισμό.

Παραδέχτηκε ότι η ρουσφετολογία είναι παλαιό πρόβλημα καθώς «είναι μια λογική που διέφθειρε συνειδήσεις. Και έβαλε φρένο στις φιλοδοξίες των νέων μας». Όπως είπε αυτό που χρειάζεται είναι «ένα κράτος, χρήσιμο και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη».

Οι μεταρρυθμίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη για αλλαγές στην παιδεία και αναφέρθηκε στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Μίλησε για το Δημόσιο και το σχέδιο της ΝΔ που προβλέπει «αξιοκρατία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εξυπηρέτηση του πολίτη και αξιολόγηση. Αμοιβές και προαγωγές με βάση την αξία και την απόδοση. Και διαρκή επιμόρφωση σε αξιοπρεπείς υπαλλήλους, πραγματικούς λειτουργούς και πρωταγωνιστές στην εξυγίανση του Κράτους».

Η οικονομία

«Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας», είναι οι θέσεις της ΝΔ. Παραδέχτηκε ότι πρέπει την ανάπτυξη να την καρπωθεί και ο λιγότερο προνομιούχος και να γίνει εργαλείο μιας νέας κοινωνικής συνοχής. Μίλησε «για την ανάγκη να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη αγορά εργασίας, που θα λειτουργεί με ασφάλεια για εργαζόμενους και με ευελιξία για τους εργοδότες, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας».

Όπως όμως είπε την αύξηση της παραγωγικότητας δεν θα την καρπώνεται αποκλειστικά ο εργοδότης και γι’ αυτό τόνισε ότι «ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να έχει διπλάσιο ποσοστό αύξησης από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ».

«Για να το πω απλά αν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 20%. Να πάει στις αρχές του 2022 στα 703 ευρώ».

Επίδομα γέννας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση για μια ενιαία ρύθμιση χρεών για όλους με 120 δόσεις ξεκινώντας με τους πολλούς που χρωστάνε έως 3.000 ευρώ αλλά και το λευκό μητρώο για τους συνεπείς δανειολήπτες και φορολογούμενους. Παράλληλα εξήγγειλε μέτρα για το δημογραφικό πρόβλημα.

«Στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ ως κυβέρνηση, θα προβλέπεται ένα επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην χώρα μας από οικογένειες που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια. Έχουμε επίσης ήδη δεσμευθεί ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, ενώ όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ».

Ο αρχηγός της ΝΔ συνέχισε λέγοντας ότι «κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της». Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα οι νέες μητέρες να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ θα προχωρήσει πρόγραμμα «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα». Όπως είπε αυτή η βοήθεια θα έρθει από γυναίκες που θα πιστοποιούνται και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό, για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.

Δεσμεύτηκε να επαναφέρει στο ακέραιο τα επιδόματα πολύτεκνων που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης όπως εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας και επανεξέταση των τεκμηρίων, έως την ενηλικίωση των τέκνων και η αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Οι εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριοθέτησε την στρατηγική για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις:

* Στις περιφερειακές εκλογές προκρίνουμε ικανούς υποψήφιους, που γνωρίζουν καλά τα προβλήματα του τόπου τους και μπορούν να εντάξουν την επίλυσή τους σε ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης.

• Στόχος μας, κανένας περιφερειάρχης με την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Και όσο το δυνατόν περισσότερες, γιατί όχι και οι 13, περιφέρειες στην Νέα Δημοκρατία.

• Στην ώρα των εθνικών εκλογών, της μεγάλης,της καθοριστικής μάχης θα δώσουμε και την τελική απάντηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v