Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tσακαλώτος σε ΝΔ: Μιλάμε με αριθμούς και εσείς με εκθέσεις ιδεών

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε κριτική στο “γαλάζιο πρόγραμμα”. Κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει στο ερώτημα αν θα μείωνε τις συντάξεις.

Tσακαλώτος σε ΝΔ: Μιλάμε με αριθμούς και εσείς με εκθέσεις ιδεών

“Είναι σαν να μιλάμε με αριθμούς και εσείς με εκθέσεις ιδεών” είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή ο υπουργός πήρε δύο φορές το λόγο, ασκώντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία.

Χαρακτηριστικά σημείωσε “κάποτε πρέπει να κάνετε κοστολόγηση για να μας πείτε αυτά, που θέλετε να κάνετε πόσο κάνουν. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ πόσο είναι; Ο Γιώργος Χουλιαράκης που είναι μετρημένος στους υπολογισμούς το υπολόγισε στα 5 δισεκατομμύρια. Μπορεί να είναι 3 ή 4 δισεκατομμύρια. Κάποιος από τους επόμενους ομιλητές της ΝΔ μπορεί να μας πει πόσο κάνουν όσα λέτε για το 2019, πόσο για το 2020; Και μετά να κάνουμε την συζήτηση”.

Λίγο αργότερα επανήλθε στο θέμα και κοιτώντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε “το 2019 πόσο νομίζετε ότι έπρεπε να ξοδέψουμε; Σε σχέση με τα 920 εκατομμύρια, εσείς λέτε ότι ξοδεύουμε λίγα ή ότι ξοδεύουμε πολλά;”

Συνέχισε τα “πυρά” επισημαίνοντας “ λέγατε ή όχι το 2017 ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα ότι είναι φαντασιώσεις; Kαι τώρα μου λέτε που πήγανε τα αντίμετρα. Εμείς λέμε ότι δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις και θα τα κάνουμε σε μία τετραετία.

Μήπως θέλετε να μειώσουμε τις συντάξεις για να τα κάνουμε σε δύο χρόνια; Αν αν εσείς ήσασταν κυβέρνηση θα μειωνόντουσαν ή όχι οι συντάξεις; 

Λιάκος: "Μονόδρομος" η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

“Σημείο ρήξης” ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, αναφερόμενος στη νέα σελίδα της οικονομίας. Επεσήμανε ωστόσο πως αποτελεί “μονόδρομο” η συνέχιση στο μονοπάτι των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας την ανάγκη να μην χαθεί ο “βηματισμός” και “να μην διολισθήσουμε στο παρελθόν”.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επεσήμανε πως “η διατήρηση και η ενδυνάμωση των έως σήμερα αλλαγών, αντί του “ξηλώματος” ή του πισωγυρίσματος, που ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή θα ήταν η μοναδική απόδειξη ανάκτησης της κυριαρχίας μας, θα αποτελέσει ένα νέο πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων αλλά και συγκλίσεων αλλά και ένα πεδίο αναμέτρησης διαφορετικών κουλτουρων για την κατεύθυνση της κοινωνίας μας”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε “στη διαμόρφωση προοδευτικών συμμαχιών” σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για να αποτραπεί “μια ακραία και ωμή αντικοινωνική ατζέντα που κερδίζει ανησυχητικά έδαφος”. Σημειώνοντας πως για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούνται “προτάσεις και λύσεις αντί ρητορικών σχημάτων. Και αυτές οι λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από την συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο”.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό σημείωσε πως “αφήνουμε πίσω μια περίοδο επιτροπείας, κοινωνικής υποχώρησης, θεσμικής απαξίωσης, χαμηλών προσδοκιών, και περνάμε σε μια νέα κατάσταση, όπου έχουμε ανακτήσει σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας, η οικονομία μας αναπτύσσεται ξανά, κοινωνικές αδικίες διορθώνονται και η δημοκρατική λειτουργία ξαναβρίσκει το νόημα της”.

Από το βήμα της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων, που οδήγησαν στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των εξαγωγών, στην ανάκαμψη των επενδύσεων κ.α. Σημειώνοντας πως “χάρη στις προαναφερόμενες επιτυχίες και στα μετρήσιμα αποτελέσματα, είμαστε πλέον σε θέση, και αυτό κάνουμε με τα μέτρα που φέρνουμε στη Βουλή, να διορθώσουμε αδικίες του παρελθόντος και να επεκτείνουμε ενισχύσεις προς τις κοινωνικές ομάδες που το χρειάζονται”.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια ο Δημήτρης Λιάκος σημείωσε “η κυβέρνηση μας, πρότεινε το δικό της σχέδιο και το έφερε εις πέρας με πραγματική πατριωτική δέσμευση, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων που επικρατούσαν στη δεδομένη συγκυρία. Έπρεπε να «μπούμε» στην Ιστορία προς όφελος των πολλών, ανατρέποντας την παγίωση της κρίσης σε κοινωνικό καθεστώς. Ακόμη όμως και το μέρος των πολιτών που δεν μας υποστήριξε, έχοντας συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, πιστεύω ότι ήθελε να πετύχει αυτή η προσπάθεια για το ίδιο το μέλλον της χώρας”. Επισημαίνοντας πως “τώρα το σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης περνά στην δεύτερη φάση του, για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας που ξαναβγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο και αυτή τη φορά με την κοινωνία ως τον βασικό διαμορφωτή των εξελίξεων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v