Στα ευρωπαϊκά όργανα θα παραπέμψει η κυβέρνηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον χθεσινό ισχυρισμό του στη Βουλή πως ο πρωθυπουργός αντάλλαξε τη διάσωση των συντάξεων με την επίλυση του «μακεδονικού».
Τις σχετικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το απόγευμα επιβεβαίωσε αργά τη νύχτα (μέσω της ΕΡΤ) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η κυβέρνηση θα αναδείξει το θέμα στον μέγιστο ευρωπαϊκό βαθμό» είπε, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει λογαριασμό ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) του οποίου η ΝΔ είναι μέλος.
Ο ισχυρισμός του αρχηγού της ΝΔ, από το βήμα της Βουλής, έβαλε φωτιά στην αίθουσα της Ολομέλειας και πυροδότησε την «έκρηξη» του Αλέξη Τσίπρα: «Δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που ομιλεί ο αντιπρόεδρός σας κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα που βγαίνει και να εκστομίσετε εσείς ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ντροπή σας», είπε, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να αντιδρούν όρθιοι με παρατεταμένο χειροκρότημα.
Το σημείο που «πάγωσε» ωστόσο την πτέρυγα της ΝΔ ήταν το ερώτημα που τους απηύθυνε ο κ. Τσίπρας: «Στο κάτω κάτω, αφού θεωρείτε ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι το αποτέλεσμα της συναλλαγής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε γιατί θα υπερψηφίσετε τη μη περικοπή; Γιατί θα υπερψηφίσετε το αποτέλεσμα της δήθεν συναλλαγής;».
Υψώνοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να άρει αυτή τη θετική ψήφο, εφόσον πιστεύει ότι είναι προϊόν συναλλαγής, ρωτώντας σε ιδιαίτερα έντονο ύφος: «Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε;».
Ενδεικτική της αμηχανίας που επικράτησε στα «γαλάζια» έδρανα ήταν οι διευκρινίσεις που έδιναν στους διαδρόμους της Βουλής οι πλέον ψύχραιμοι βουλευτές της ΝΔ, ότι δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης απλώς μετέφερε «αυτά που λέει ο κόσμος στα καφενεία» και όχι τη δική του άποψη.
«Ναι» σε όλα…
Φυσικά, η ΝΔ υπερψήφισε, αργά τη νύχτα, τη νομοθετική ρύθμιση για την ακύρωση των περικοπών σε συντάξεις, η οποία, άλλωστε, πέρασε ομόφωνα.
Κατά συντριπτική πλειοψηφία ψηφίσθηκαν επίσης:
* Η τροπολογία με το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών. («Όχι» από το ΚΚΕ, «παρών» από τη Χρυσή Αυγή).
* Η τροπολογία για την ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α' βαθμού και τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό. («παρών» από τη Χρυσή Αυγή).
* Η τροπολογία για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα («παρών» από τη Χρυσή Αυγή).
«Από την εποχή του Γκοτζαμάνη»
Πλέον, η προσοχή της κυβέρνησης (και όχι μόνο) στρέφεται στην πολιτική ομιλία που θα απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής από τη «φωλιά» των «μακεδονομάχων», τη Θεσσαλονίκη.
Η σχετική αφίσα έχει ήδη κυκλοφορήσει και έχει ως βασικό σύνθημα: «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης - Όχι στο μίσος και στον Εθνικισμό».
Δεδομένου ότι, όπως σημειώσαμε και χθες, εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες οργανώνουν αντισυγκεντρώσεις, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να πάρει θέση και να δηλώσει εάν τις καταδικάζει ή όχι. «Η Θεσσαλονίκη είχε να δει αντισυγκεντρώσεις από το 1963, όταν ο Γκοτζαμάνης σκότωσε τον Γρηγόρη Λαμπράκη», είπε χαρακτηριστικά.
Χαμηλώνει τους τόνους το Ποτάμι
Ως προς το ερώτημα εάν υπάρχει ή όχι πλειοψηφία για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, το Ποτάμι χαμήλωσε κι άλλο τους τόνους χθες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ταχθεί υπέρ (σ.σ. πλην των βουλευτών του Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού).
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε ότι δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία και ότι θα επιδιωχθεί κοινή στάση (του Ποταμιού) μέσα από συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες με τη ΝΔ και ότι το Ποτάμι θα προχωρήσει με βάση τη δική του άποψη.
Μαξίμου: Ανακάλεσε ή δώσε στοιχεία
«Χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε το θράσος να καταγγείλει ότι ο Πρωθυπουργός πούλησε τη Μακεδονία για να μην περικοπούν οι συντάξεις. Επειδή δεν είμαστε σίγουροι εάν έχει καταλάβει τι είπε, τον καλούμε είτε να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη, είτε να δώσει στοιχεία και ονόματα στον ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινότητα», τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.
«Ποιοι είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στη συναλλαγή με τον Πρωθυπουργό για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα; Αναμένουμε άμεσα απαντήσεις».