Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «νερά» του Ποταμιού ταράζουν οι Πρέσπες

Διαφορετικές απόψεις για τη συμφωνία καταθέτουν βουλευτές και στελέχη. Πως διαμορφώνεται το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος. Φούντωσε εκ νέου η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» και τις πολιτικές συνεργασίες.

Τα «νερά» του Ποταμιού ταράζουν οι Πρέσπες

Χωρίς ενιαία γραμμή εμφανίζεται το Ποτάμι στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ η αναζωπύρωση του θέματος επηρεάζει τις εσωτερικές διεργασίες για την επόμενη ημέρα. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή τρεις είναι οι τάσεις: Όσοι έχουν πει ξεκάθαρο "ναι" στη συμφωνία, αυτοί που λένε "όχι" και όσοι ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις πριν την οριστική απάντηση.

Το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς στο εσωτερικό του Ποταμιού διεξάγεται μία “παράλληλη” συζήτηση για τις πολιτικές συνεργασίες. Στο συνέδριο αποφασίστηκε η αυτόνομη πορεία, ωστόσο το θέμα θα επανεξεταστεί εκ νέου το Μάρτιο.

Η προσωρινή αυτή "ανακωχή" - μεταξύ όσων εισηγούνται συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και αυτών που είναι κατηγορηματικά αντίθετοι - κλονίζεται από την επαναφορά της συζήτησης για τις Πρέσπες. Όπως φάνηκε στο πρόσφατο συνέδριο υπέρ του διαλόγου με τη Νέα Δημοκρατία έχουν ταχθεί οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, καθώς και ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Τσιόρδας. Αντίθετοι σε μία τέτοια συζήτηση είναι ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος.

Το θέμα έχει πάρει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Μία σειρά δημοσιευμάτων για τη στάση που θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, πυροδότησαν ένα νέο γύρο πολιτικών συζητήσεων και μπαράζ ανακοινώσεων.

“Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στην Βουλή” σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως “η θέση μας είναι ξεκάθαρη”. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως “θέλουμε λύση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονές μας”, ωστόσο τόνισε ότι “δεν στερούμαστε το δικαίωμα να κρίνουμε δηλώσεις που προσβάλλουν τον λαό μας”.

Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το νέο βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη. Μιλώντας στην εκδήλωση τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησαν στα όσα λέγονται περί πολιτικής προσέγγισης, θέλοντας να ρίξουν τους τόνους.

Για το μείζον θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών τοποθετήθηκαν το τελευταίο 24ωρο στελέχη του Ποταμιού, σχολιάζοντας και όσα ακούγονται για πολιτικά... φλερτ. “Υπάρχει θετική προδιάθεση, θα περιμένουμε να δούμε όλα τα δεδομένα τη εκείνη τη στιγμή που θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή” τονίζει ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Ξεκάθαρη θέση για υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών έχει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Μάλιστα καθιστά σαφές πως αν το κόμμα κρατήσει άλλη στάση θα παραιτηθεί. “Αν δεν κρατήσουμε τις αρχές μας δεν θα μας βγει σε καλό” αναφέρει χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως δεν τον αφορά η σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία.

“Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να στηριχθεί” σημειώνει και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μίλτος Κύρκος, επισημαίνοντας πως ”έχουν δοθεί οι αναγκαίες διευκρινίσεις από τα Σκόπια, δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή στάσης”. Μάλιστα αποσυνδέει την κύρωση της συμφωνίας με τις κάλπες, τονίζοντας πως "το Ποτάμι πάντα στήριζε οτιδήποτε ήταν θετικό. Αυτή είναι η στάση μας και αυτή θα συνεχίσει να είναι".

Για “θετική συμφωνία, διότι απαντάει στη βασική επιδίωξη που είχε μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά, η γειτονική χώρα να έχει σύνθετη ονομασία” κάνει λόγο ο βουλευτής του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, επισημαίνοντας παράλληλα πως “θέλει οπωσδήποτε αποσαφήνιση σε όλα της τα σημεία”. Και εξηγεί πως υπάρχουν δύο σημεία το θέμα της ιθαγένειας – εθνότητας και το θέμα της γλώσσας, που θα κριθούν ανάλογα που με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες. Εκεί θα φανεί αν θα υπάρξουν ή όχι προβλήματα.

Ωστόσο ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς έχει πει πως το κόμμα πρέπει να ξανασκεφθεί τη θέση του απέναντι στη συμφωνία. “Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα” τονίζει, κάνοντας λόγο για συμφωνία που θέλει “ρεκτιφιέ”.

Σταθερά αρνητικός παραμένει ένας ακόμα βουλευτής του κόμματος, ο Γρηγόρης Ψαριανός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v