Στους... ρυθμούς της συμφωνίας των Πρεσπών κινείται εκ νέου η πολιτική σκηνή, με τα επιτελεία των κομμάτων να μετράνε τα «ναι» και τα «όχι». Η ρητορική που ανέπτυξε ο Ζ. Ζάεφ αναζωπύρωσε τις πολιτικές κόντρες, ενώ όσο πλησιάζει η ώρα να έρθει η συμφωνία στη Βουλή τόσο θα εντείνονται οι αντιπαραθέσεις.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας από την πλευρά των γειτόνων». Η κυβέρνηση απευθύνεται στις προοδευτικές- όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- δυνάμεις για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, ενώ θέλει να κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση πρόωρων εκλογών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος - αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ- επισημαίνει πως έχει πλέον λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης «συμφωνίας των Πρεσπών». Βέλη προς τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «έδωσε το στυλό στον κύριο Τσίπρα για να υπογράψει τη συμφωνία».
Παράλληλα με τις πολιτικές κόντρες συνεχίζεται και η... άτυπη καταμέτρηση ψήφων στα “στρατόπεδα” της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι για διαφορετικούς ωστόσο λόγους.
Στο μικρότερο κυβερνητικό εταίρο η επίσημη θέση είναι ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει καταστήσει σαφές πως θα ψηφίσει τη συμφωνία και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Παρά το ότι δεν έχει εκφραστεί δημοσίως για το θέμα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν βλέπει αρνητικά τη συμφωνία.
Περίπλοκη είναι η κατάσταση στο Ποτάμι, όπου στο «εσωτερικό» υπάρχει συζήτηση για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Το κλίμα που επικρατεί σε αρκετά στελέχη για το θέμα αυτό, ενδεχομένως να επηρεάσει και τη γενικότερη στάση στη συμφωνία των Πρεσπών.
Προς το παρόν υπάρχει «εκεχειρία» και το θέμα των συνεργασιών θα συζητηθεί εκ νέου το Μάρτιο. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασης» σε μία συνάντηση που αναμένεται με ενδιαφέρον.
Όσον αφορά στη γείτονα χώρα το Ποτάμι αναφέρεται σε «αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και των εκπροσώπων της κυβέρνησής του», και καλεί την ελληνική κυβέρνηση «αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της πΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια και όχι απλώς με προφορικές δηλώσεις ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα». Κλείνοντας επισημαίνει πως «πρέπει να αλλάξει το όνομα της γειτονικής χώρας, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της», τονίζοντας πως «αυτό είναι το πατριωτικά ορθό και υπεύθυνο».
Μέσα σε αυτό το τοπίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση, που θα τηρήσουν στη ψηφοφορία ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης. Κατά της συμφωνίας είναι οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, οι οποίοι να σημειωθεί πως στο πρόσφατο συνέδριο είχαν ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη Νέα Δημοκρατία.
Αντιθέτως σταθερός στη θέση του να ψηφιστεί η συμφωνία παραμένει ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος εκτιμά πως καλλιεργείται ένα κλίμα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που θα λειτουργήσει ως «πολιορκητικός κριός» στο Ποτάμι. Σημειώνεται πως ο βουλευτής έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τον αφορά μία εκλογική σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία.
Στους ανεξάρτητους βουλευτές το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Χάρη Θεοχάρη, που έχει επισημάνει πως η συμφωνία είναι μέσα στην εθνική γραμμή, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος υλοποίησης της από την άλλη πλευρά. Τονίζοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα αυτονόητα όπως το ότι δεν έχει σχέση ο σλαβικός λαός και η σλαβική γλώσσα με την ελληνική ιστορία.
Ανοιχτό παραμένει το τι θα πράξει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η άποψη του είναι πως πρέπει να λυθούν τα προβληματικά στοιχεία (π.χ. σχετικά με όσα λένε στη γείτονα χώρα για τη γλώσσα) για να ψηφιστεί η συμφωνία και αμέσως μετά να προκηρυχθούν εκλογές.