Πρεσάρισμα Μητσοτάκη σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι με φόντο το Σκοπιανό

Το μήνυμα-κάλεσμα στους βουλευτές των δύο κομμάτων. Το δίλημμα που τους θέτει με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Ποιοι διάκεινται θετικά και ποιοι «στρίβουν» γι’ άλλες… πολιτείες.

Πρεσάρισμα Μητσοτάκη σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι με φόντο το Σκοπιανό

«H Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία (των Πρεσπών) και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους του βουλευτές να πράξουν το ίδιο.  Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών». Με αυτές τις φράσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του με αφορμή τις σκοπιανές προκλήσεις, είχε διπλή στόχευση: αφενός να επαναβεβαιώσει στο κομματικό του ακροατήριο και δη αυτό της δεξιάς πτέρυγας πως η ΝΔ παραμένει σταθερά αρνητική στην εν λόγω συμφωνία και αφετέρου να στείλει νέο μήνυμα - κάλεσμα προς τα κόμματα και τους βουλευτές κυρίως του κέντρου που, σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον, θα μπορούσαν πιο εύκολα να συνεργαστούν αργότερα με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το πρεσάρισμα του κ. Μητσοτάκη αφορά κατά βάση τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού που «φλερτάρουν» με την υπερψήφιση της συμφωνίας και στους οποίους επί της ουσίας θέτει το δίλημμα: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, με τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη». Είναι η πρώτη φορά, λένε στην Πειραιώς, που «ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτόν τον κατηγορηματικό τρόπο θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους. Ο καθένας ας πράξει αναλόγως».

Σχετική τροχιοδεικτική βολή είχε ρίξει πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, προειδοποιώντας ότι «όσοι ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχουν καμία θέση στη ΝΔ. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να συμπίπτουμε στα βασικά για να μπορούμε να συμπλεύσουμε», είχε τονίσει χαρακτηριστικά, με την σκυτάλη πλέον να λαμβάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία αυτή θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η Ένωση Κεντρώων, ωστόσο, σε αντίθεση με τα άλλα δύο κόμματα, πιθανολογείται πως όλοι οι βουλευτές της θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.   

Συγκλίσεις και συνεργασίες

Όπως εκτιμά η Πειραιώς, η Ελλάδα, για να προχωρήσει μπροστά, χρειάζεται συγκλίσεις και συνεργασίες σε επίπεδο προγραμμάτων, θέσεων και απόψεων, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει σε λίγες μέρες και από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ ο πρόεδρός της. Στην πρόσκληση αυτή, άλλοι διάκεινται θετικά, ενώ άλλοι «στρίβουν» γι’ άλλες… πολιτείες.

Στο Σκοπιανό, εν προκειμένω, από το Ποτάμι οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης δείχνουν θετικά διακείμενοι στις Πρέσπες, σε αντίθεση με τον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό που φέρονται πιο κοντά στο «όχι» και στην… ΝΔ. Από τα υπόλοιπα στελέχη ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος δείχνει πιο κοντά με τις απόψεις της Κουμουνδούρου, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας έχει προτείνει την μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της προεκλογικής συνεργασίας με το Ποτάμι έχει ταχθεί και η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντόρα Μπακογιάννη. Και αυτά, στον απόηχο των σεναρίων ακόμα και για προεκλογική συνεργασία ΝΔ-Ποταμιού τα οποία διέψευσε ο κ. Θεοδωράκης, δίνοντας «ραντεβού στη Νέα Βουλή».  

Αλλά και από το ΚΙΝΑΛ, παρά την βούληση της Φώφης Γεννηματά να καταψηφίσει, ένας από τους συνεργαζόμενους στο Κίνημα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει διατυπώσει τις ενστάσεις του για την κεντρική γραμμή. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Γιώργος Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ (δεν είναι βουλευτής).  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v