Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολύδωρας και Μαρκογιαννάκης καταθέτουν για την υπόθεση του C4I

Το αίτημα, το οποίο έγινε δεκτό, υπέβαλε στο δικαστήριο η εταιρεία SAIC, η οποία ως υπεργολάβος της Siemens είχε αναλάβει το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πολύδωρας και Μαρκογιαννάκης καταθέτουν για την υπόθεση του C4I

Με την ιδιότητα του μάρτυρα θα κληθούν προσεχώς να καταθέσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του C4Ι, οι πρώην υπουργοί Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης καθώς και ο πρώην γ.γ. και ο τότε νομικός σύμβουλος του υπουργείου Δημοσίας Τάξης.

Το αίτημα, το οποίο έγινε δεκτό, υπέβαλε στο δικαστήριο η εταιρεία SAIC, η οποία ως υπεργολάβος της Siemens είχε αναλάβει το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η SAIC κλήτευσε τους κ. Πολύδωρα και Μαρκογιαννάκη μέσω εισαγγελίας. Οι πρώην υπουργοί είναι και στον κατάλογο των 62 μαρτύρων και μάλιστα εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου στην πρώτη συνεδρίαση. Οσον αφορά στον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο «δείχνει» το Κίνημα Αλλαγής σε σχετική επερώτηση στη Βουλή, αναφέρεται ότι δεν υποβλήθηκε αίτημα να κληθεί.

Στη Βουλή η δικογραφία 

Στοιχεία για δωροδοκία πολιτικού προσώπου που αφορούν την ανάθεση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στην αμερικανική SAIC το 2003 αποστέλλει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδης, που χειρίζεται την υπόθεση του συστήματος C4Ι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ από το Εφετείο, πριν περίπου ένα μήνα προσήλθε αυτοβούλως στο γραφείο του κ. Ορφανίδη πρόσωπο που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση του επίμαχου συστήματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο μάρτυρας, του οποίου η ιδιότητα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, φέρεται να κατέθεσε στον κ. Ορφανίδη στοιχεία για παράνομες αμοιβές συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου. Η κατάθεση του μάρτυρα φέρεται επίσης να αφορά υπουργό της τότε κυβέρνησης, που ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ.

Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τον ανακριτή της υπόθεσης να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να αποστείλει στη Βουλή τη δικογραφία, προκειμένου να αξιολογηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του κατονομαζόμενου πολιτικού.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα του κ. Ορφανίδη για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας έχει ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος της λειτουργικότητάς του. Η δικογραφία αυτή, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Σεπτέμβριο του 2017, εξετάζεται πλέον ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με συνολικά 18 πρόσωπα κατηγορούμενους, εκ των οποίων και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και πρώην στελέχη της γερμανικής και ελληνικής Siemens κ.α

Αντικείμενο της δίκης είναι ουσιαστικά η παραλαβή του συστήματος C4Ι, στο χρονικό διάστημα 2007-2009 και τροποποιήσεις συμβάσεων. Τα αδικήματα που, ανά περίσταση, αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, αφορούν δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απιστία όσον αφορά πρώην στελέχη υπουργείων κ.α., με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας του κ. Ορφανίδη αφορά την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens, και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιλέγει το 2003 η συγκεκριμένη κοινοπραξία έναντι άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v