Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναπροσδιορίζει την στρατηγική της η αντιπολίτευση

Το διακύβευμα των εκλογών και το αφήγημα για την επόμενη μέρα. Πως ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι διαχειρίζονται επικοινωνιακά το τέλος των προγραμμάτων και τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Επαναπροσδιορίζει την στρατηγική της η αντιπολίτευση

Ανεξαρτήτως από τον ακριβή χρόνο που τελικά θα στηθούν οι εθνικές κάλπες, οι κομματικοί μηχανισμοί κινούνται σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς και οι σχεδιασμοί των επιτελείων προσαρμόζονται αναλόγως, σε συνάρτηση και με όλα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Οι τόνοι, όπως καταδείχθηκε και από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, θα ανεβαίνουν συνεχώς και περισσότερο απ’ όλες τις πλευρές, με σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των αντιπάλων, χτυπήματα ακόμα και «κάτω από τη ζώνη» και επιχειρήματα, άλλοτε πιο πειστικά και άλλοτε λιγότερο, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο σύνολό τους, πλέον επαναπροσδιορίζουν την στρατηγική τους, προτάσσοντας τα διλήμματα των προσεχών εκλογών, καθώς και τα πολιτικά τους αφηγήματα για την επόμενη μέρα.

Όπως όλα δείχνουν, η οικονομία θα είναι αυτή που θα κυριαρχήσει στην αντιπαράθεση των δύο πλευρών, με φόντο την ολοκλήρωση του προγράμματος εντός του Αυγούστου. Εκεί είναι που θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι «έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια», την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση θα επιμένει στις ισχυρές της ενστάσεις για το συγκεκριμένο γεγονός.

Πρόβα συγκυβέρνησης

Η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι μόνο τυπική είναι η έξοδος από τα προγράμματα γιατί ουσιαστικά τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν είναι ήδη ψηφισμένα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και αυτό μπορεί μέχρι τώρα να το περιέγραφε θεωρητικά, ωστόσο πλέον ήρθε η ώρα της… κρίσης και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πείσει τους πολίτες – ψηφοφόρους για το διαφορετικό που μπορεί να τους προσφέρει αυτός σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, χρειάζεται εμπιστοσύνη και σταθερότητα για να εισρεύσουν ξένες  επενδύσεις, να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να αλλάξει το μείγμα της φορολογικής πολιτικής που εξοντώνει μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες. Με ενδιαφέρον, εξάλλου, στη ΝΔ περιμένουν να δουν αν τελικά θα περικοπούν οι συντάξεις ή όχι, όπως διαρρέεται από την κυβέρνηση, κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την γαλάζια ρητορική για τη συνέχεια.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, που δίνει μεγάλη έμφαση και στην ηθική υπεροχή της ΝΔ έναντι της σημερινής συγκυβέρνησης, προσπαθεί να αποκρούσει τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί δεξιάς στροφής του κόμματός του, ως αποτέλεσμα της επιρροής των Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη.

«Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα. Δεν έχει ταξικό πρόσημο. Απευθύνομαι σε όλη την κοινωνία. Κοιτάζω και στα αριστερά μου και στα δεξιά μου», σημειώνει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος ταυτόχρονα συχνά το τελευταίο διάστημα, συγκρίνει και τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης με αυτά της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ του Αντώνη Σαμαρά, σε μια πρόβα της επόμενης συγκυβέρνησης, όπως εκτιμούν πολλοί.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, σε κάθε ευκαιρία κάνει άνοιγμα στις «ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις» του τόπου, «φωτογραφίζοντας» κατ’ αρχήν το Κίνημα Αλλαγής. Είναι ίσως ο μοναδικός δυνάμεις κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ, η οποία -κατά τον πρόεδρό της- «είναι σε θέση να ηγηθεί και ενός ευρύτερου μετώπου που θα ζωντανέψει ξανά την Ελλάδα».

Χαμηλές πτήσεις

Αλλά και στο ΚΙΝΑΛ, η πρόσφατη αποχώρηση του Ποταμιού, διαμόρφωσε νέα δεδομένα, καθώς εκ των πραγμάτων, αποδυναμώθηκαν και οι δύο πλευρές και περαιτέρω «αγκάθι» το γεγονός ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν χαμηλές πτήσεις για το νέο εγχείρημα.  

Η Φώφη Γεννηματά από τη μία θέλει να δείξει πως η αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη δεν επηρέασε στο ελάχιστο το Κίνημα που συνεχίζει «απρόσκοπτα» την πορεία του, ενώ από την άλλη προσπαθεί να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ως ο τρίτος πόλος που θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αναφέρει η κ. Γεννηματά (σε άρθρο της στα ΝΕΑ), θέτοντας όμως δύο βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό: Την πολιτική αλλαγή, ώστε να φύγει αυτή η κυβέρνηση και «να σταματήσει ο κατήφορος» και την αλλαγή πολιτικής, με ένα «ολοκληρωμένο  αξιόπιστο πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης».

Εκτίμηση του επιτελείου της είναι πως το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να συγκεντρώσει δυσαρεστημένους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τα βρήκαν εμπιστευόμενοι τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και γενικότερα πολίτες οι οποίοι κινούνται στο χώρο του κέντρου και αναζητούν πολιτική στέγη.

Οι φωνές πάντως και μέσα στο ΚΙΝΑΛ που ζητούν να αποφασιστεί τώρα προς τα που θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα του το κόμμα, πληθαίνουν και η αλήθεια είναι ότι οι απόψεις διίστανται και δεν θα είναι καθόλου εύκολη μια τέτοια απόφαση.

Λιγότερες εφεδρείες

Στον επαναπροσδιορισμό του πολιτικού του στίγματος στοχεύει και το Ποτάμι, που ψάχνει τον βηματισμό του. «Το Κίνημα Αλλαγής μετατρεπόταν σε αυτό που δεν θέλαμε: σε ένα ΠΑΣΟΚ plus» ανέφερε σε συνέντευξή του (Εφημερίδα των Συντακτών) ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, σε αναζήτηση κενού χώρου επίσης στο χώρο του κέντρου και κατ’ επέκταση της πολιτικής του επιβίωσης.

Με πολύ λιγότερες πλέον «εφεδρείες στον πάγκο», ο επικεφαλής του Ποταμιού ποντάρει στην προσέλκυση φιλελεύθερων πολιτών, που δεν πείθονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε από την Φώφη Γεννηματά και αναζητούν να μην επιστρέψουν στο παλαιό φθαρμένο υλικό, το οποίο έχει φέρει τον τόπο στην σημερινή κατάσταση.

Και εδώ, πάντως, οι θέσεις των βουλευτών και στελεχών στα περί συνεργασιών ποικίλλουν. Χαρακτηριστική η πρόταση του Γρηγόρη Ψαριανού (στην Βραδυνή) «να αναζητηθούν οι δυνατότητες προγραμματικής συνεργασίας με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές».

Στα αρνητικά, εξάλλου, για το Ποτάμι είναι ότι το κλίμα πόλωσης θα εντείνεται όσο πλησιάζουν οι κάλπες, με αποτέλεσμα τα μεγάλα κόμματα να κερδίζουν τους περισσότερους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε βάρος των μικρών…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v