Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Συμφωνία κυρίων» με τις επιχειρήσεις προτείνει ο K. Μητσοτάκης

Τι θα πει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Οι δεσμεύσεις του και τα αιτήματά του προς τους εργοδότες. Οι φοροελαφρύνσεις, οι μεταρρυθμίσεις και τα... εργασιακά δικαιώματα.

«Συμφωνία κυρίων» με τις επιχειρήσεις προτείνει ο K. Μητσοτάκης

Με δεσμεύσεις αλλά και απαιτήσεις απέναντι στους επιχειρηματίες αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο πρόεδρος της ΝΔ, με φόντο την επόμενη μέρα και την ενδεχόμενη διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, θα ζητήσει να γίνει μια νέα αρχή, από τη μία πλευρά προσφέροντας ο ίδιος την υπόσχεση για τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και από την άλλη, ζητώντας από τους εργοδότες, μεταξύ άλλων, να είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους και να σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναλάβει ότι αναπτυξιακός μοχλός της ελληνικής οικονομίας είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, θα υπογραμμίσει τη δέσμευσή του για τόνωση της επιχειρηματικότητας και θα τονίσει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής ενός εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο θα μπορέσει να εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσει έργα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης, θα επικεντρωθεί στη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 20% μέσα σε μια διετία, στον περιορισμό του φόρου στα μερίσματα στο 5% και στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης μικρών και μεγάλων επενδύσεων. 

Υψηλό εμπόδιο

Θα περιγράψει δε ως βασική φιλοσοφία αυτής της μεταρρύθμισης την αντιστροφή του βάρους της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο κράτος, τον απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών και την αποτελεσματική πάταξη της γραφειοκρατίας, η οποία, ακόμα και σήμερα, συνεχίζει -όπως θα πει- να αποτελεί υψηλό εμπόδιο σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν μέσω της ιδιωτικής οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει εκ νέου τη δέσμευσή του για την παροχή πιο ποιοτικών και ανταγωνιστικά κοστολογημένων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και για την προστασία της επιχειρηματικότητας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι ο πλούτος παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα, από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, από τους ιδιώτες επενδυτές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του και συνέχισε: «Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι -μπορεί να ακούγεται απλό αλλά δεν είναι- να αφήσουμε τον Έλληνα ελεύθερο να δημιουργήσει. Να βγάλουμε τα εμπόδια, να μικρύνουμε το αποτύπωμα του κράτους».

«Θα μας βρουν απέναντι»

Ταυτόχρονα, όμως, όπως θα σημειώσει ο πρόεδρος της ΝΔ ενώπιον των επιχειρηματιών, επί της δικής του κυβέρνησης, θα γίνουν πολύ αυστηρότεροι και συχνότεροι και οι έλεγχοι για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Οι κακοί επιχειρηματίες που έχουν απλήρωτους τους εργαζομένους τους ή τους ασφαλίζουν για λιγότερες ώρες από όσες πραγματικά δουλεύουν, θα μας βρουν απέναντι», έχει πει και κατά το παρελθόν και αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνει στη δραστική αντιμετώπιση της εργασιακής αναρχίας και των υποαμειβόμενων υπαλλήλων.

Από την προσδοκώμενη ανάπτυξη, εφόσον αυτή επιτευχθεί βάσει του γαλάζιου σχεδιασμού, κατά τον κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να έχουν μερίδιο στα κέρδη και οι εργαζόμενοι. Μόνο έτσι, εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα δοθούν τα κίνητρα και σε όσους νέους έχουν φύγει στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην πατρίδα και να συμβάλουν στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και εντέλει στην πρόοδο της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v