Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχογνωμία στη ΝΔ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Πώς κατέληξε στην ψήφο κατά συνείδηση. Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη και οι εσωκομματικές διαφωνίες. Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διχογνωμία στη ΝΔ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Το ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν εξαρχής σύμφωνη με την κυβερνητική πρόταση για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ήταν γνωστό εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, στην προ ολίγων ημερών συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρώην υπουργός είχε διαφωνήσει έντονα με άλλους βουλευτές, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Κώστας Τσιάρας, για το περιβόητο άρθρο 8 του σχετικού νομοσχεδίου. Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει «θλιβερό ένα φιλελεύθερο κόμμα να μην ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο», όπως ήταν η επίσημη κομματική γραμμή την οποία προσδιόρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ναι επί της αρχής στο νομοσχέδιο, όχι στο άρθρο 8», ήταν η απόφαση που ελήφθη πριν από μία εβδομάδα, ωστόσο η χθεσινή -δημόσια αυτή τη φορά- τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη από το βήμα της Βουλής μόνο ευχάριστα δεν ακούστηκε στην Πειραιώς, αλλά και σε αρκετούς γαλάζιους κοινοβουλευτικούς.

Για να αποφευχθούν τα… χειρότερα, η απόφαση για την τελική στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία (την οποία είχε ήδη επεξεργαστεί ως plan B το επιτελείο του κόμματος, ειδικά για την περίπτωση που ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία) οριστικοποιήθηκε και την ανακοίνωσε η πρόσφατη «μεταγραφή» του κόμματος, Κατερίνα Μάρκου, ως η εισηγήτρια της ΝΔ: «Δεν είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τα διαπιστευτήριά μας για το πόσο προοδευτικοί ή συντηρητικοί  είμαστε. Εγώ εκφράζω αυτό που εκφράζει και η βάση της ΝΔ. Στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια ο καθένας θα εκφράσει αυτό που θέλει, με τον τρόπο που θέλει», τόνισε, προσθέτοντας στη συνέχεια, κατά τη συνομιλία της με δημοσιογράφους, ότι «η θέση της ΝΔ στο άρθρο 8 είναι όχι, αλλά στην Ολομέλεια θα ψηφίσει ο καθένας ό,τι θέλει».

Είναι μια «σολομώντεια» λύση την οποία επέλεξε η ηγεσία προκειμένου να δοθεί διέξοδος στους διαφωνούντες βουλευτές και να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα, τουλάχιστον σε εσωκομματικό επίπεδο. Το νομοσχέδιο θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση την προσεχή Τρίτη.

Περιοδείες και παρεμβάσεις

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχος προβληματισμός στη ΝΔ υπήρχε και κατά την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, καθώς το είχαν υπερψηφίσει 19 βουλευτές της, το καταψήφισαν 29, ενώ την απουσία επέλεξαν άλλοι 27 βουλευτές. Απούσα επίσης και η Κατερίνα Μάρκου, που τότε στεγαζόταν πολιτικά στο Ποτάμι και ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματός της είχαν δώσει θετική ψήφο.  

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες του στη χώρα. Μετά τις στοχευμένες παρεμβάσεις του κατά τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για τη φτώχεια και τον δημόσιο τομέα, σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας (και συνυποψήφιό του στις εσωκομματικές εκλογές) Απόστολο Τζιτζικώστα, με Περιφερειακούς Συμβούλους, με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δημάρχους της Περιφέρειας, καθώς και με στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Επίσης έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με νέους, ενώ θα επισκεφθεί το εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου θα συνομιλήσει με καταστηματάρχες και πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v