Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκουρία: Το Exit είναι καλύτερο από το Grexit

Γίναμε πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός. ««Δεν χρειάζεται επιπλέον λιτότητα, αυτό που χρειάζεται είναι να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη». Εύσημα από Γκουρία που ζητά ελάφρυνση χρέους.

Γκουρία: Το Exit είναι καλύτερο από το Grexit

Η παρουσία του Γκουρία στην Ελλάδα βρίσκει τη χώρα σε εξαιρετικά σημαντική καμπή, καθώς είμαστε στο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε την πρώτη επίσκεψη του κου Γκουρία τον Φεβρουάριο του 2015 και όπως είπε, υπήρξε από τους ανθρώπους που πίστεψαν στην προσπάθεια να πετύχει η Ελλάδα ανάπτυξη, που όμως θα είναι δίκαια.

Επεσήμανε ότι για τρία χρόνια η χώρα μας, πέρα από την εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή με πλεονάσματα που αποτελούν «διαβατήριο» για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, έγινε πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις. «Κομβικές μεταρρυθμίσεις, δύσκολες αλλά αναγκαίες, γιατί ανοίγουν προοπτικές», τόνισε.

«Συγκρουστήκαμε με βασικές παθογένειες της οικονομίας και καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο να δεχόμαστε από τον ΟΟΣΑ τα στατιστικά μεγέθη που αποδεικνύουν πως βρεθήκαμε σε εξαιρετικά θετικό σημείο».

«Η ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης αλλά ελάφρυνση σε ό,τι αφορά τα μέτρα της λιτότητας και ένα πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης της οικονομίας από περιττά βάρη», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκε το πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Σήμερα η συνεισφορά του Οργανισμού για τη μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι πιο ουσιαστική. «Εχουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο, γνωρίζουμε ότι θα είναι διαρκής η μάχη για να αφήσουμε οριστικά πίσω ένα αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο, διεφθαρμένες νοοτροπίες και κατεστημένες δυνάμεις που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι στα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής, η λέξη μεταρρύθμιση ήταν συνυφασμένη με τη λέξη λιτότητα. «Επέλεξαν να προχωρήσουν σε πρωτοφανούς έκτασης προσαρμογή, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει το 25% του ΑΕΠ και η ανεργία να εκτοξευτεί». Όπως είπε, τώρα στόχος είναι να αποσυνδεθούν οι δύο έννοιες. «Δεν χρειάζεται επιπλέον λιτότητα, αυτό που χρειάζεται είναι να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δίκαια ανάπτυξη».

Γκουρία: Το exit καλύτερο από το Grexit

«Στην έκθεση βλέπετε αποτυπωμένες τις προσπάθειες και τις επιτυχίες σας», δήλωσε από την πλευρά του ο Α. Γκουρία. «Πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό», τόνισε και ευχαρίστησε το οικονομικό επιτελείο για τη συνεργασία.

Όπως είπε, ήταν ένα από τα πλέον φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων και αυτό άρχισε να καρποφορεί. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, βελτιώνεται η απασχόληση, ενώ οι εξαγωγές είναι πλέον ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης. Διαπιστώνουμε μια προσπάθεια σταθεροποίησης χωρίς προηγούμενο. Το θέμα δεν είναι μόνο εξυγίανση και σταθεροποίηση, αλλά και πώς θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη.

Ο Α. Γκουρία στάθηκε θετικά στην απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει πέρυσι «κοινωνικό μέρισμα», ενώ σημείωσε ότι οι αγορές συνειδητοποιούν την προσπάθεια που έγινε και αυτό φαίνεται στη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων.

Κανείς δεν μιλά για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά για την έξοδο από το πρόγραμμα. «Το exit είναι καλύτερο από το Grexit», τόνισε. Εσεις επαναφέρετε την Ελλάδα πίσω από το χείλος του γκρεμού, είπε στον πρωθυπουργό.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μίλησε για τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά. Το χρέος πρέπει να εξεταστεί από τους πιστωτές, τόνισε. Χάθηκε η ευκαιρία όταν επρόκειτο μόνο για ιδιωτικό χρέος και τώρα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες.

Σημείωσε ότι με την κρίση, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 50% και πρέπει να ανακάμψουν, ενώ η ανεργία αν και μειώθηκε είναι υψηλή και αρκετές θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση, τόνισε ότι είναι κάτι το οποίο αφορά στην εξισορρόπηση της δίκαιης ανάπτυξης και ο ΟΟΣΑ θα συνεργαστεί με μεγάλη χαρά για να στηριχθεί αυτή η στρατηγική.

Εκτίμησε ότι με μεγαλύτερη ανάπτυξη, η χώρα θα πετύχει ακόμα υψηλότερα πλεονάσματα και έτσι μακροπρόθεσμα το χρέος θα μπορεί να είναι περισσότερο βιώσιμο.

«Είστε σε πλατφόρμα απογείωσης, σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έτοιμοι να εκτοξευτείτε», υποστήριξε.

Εκπαίδευση, δεξιότητες, υγεία, είναι κρίσιμοι παράγοντες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Πρέπει να δούμε κατά πόσο η χώρα εκμεταλλεύεται πλήρως τις δαπάνες που κάνει. Κάθε ευρώ για αγορά φαρμάκων και εξοπλισμού πρέπει να επιφέρει αποτέλεσμα, τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να καταργηθεί η γραφειοκρατία και το κράτος να μπορεί να ελέγχει καταχρήσεις και ολιγοπώλια.

 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v