Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Οι εκλογές θα γίνουν… όταν και όπως πρέπει

Το νέο αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές το Σεπτέμβριο και οι εξελίξεις γύρω από ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, Noor 1. Εκλογικές μεταβλητές οι μεταμνημονιακές συμφωνίες, η υλοποίηση των καλών μέτρων και η μη περικοπή των συντάξεων.

Κυβέρνηση: Οι εκλογές θα γίνουν… όταν και όπως πρέπει

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν πρέπει. Οτιδήποτε άλλο είναι... μαντεψιές και μπλόφες», είναι η (προφανής) απάντηση που δίνουν κυβερνητικά στελέχη με γνώση των συζητήσεων που γίνονται σε επιτελικό επίπεδο.

Το μάδημα της εκλογικής μαργαρίτας άρχισε πάλι με αφορμή τη νέα πρόσκληση-πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα να στήσει εθνικές κάλπες τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Κατά τα ίδια στελέχη, αυτή τη φορά ο αρχηγός της ΝΔ «έχει έναν παραπάνω λόγο να πάμε σε εκλογές τόσο νωρίς: τις δικαστικές εξελίξεις γύρω από τις υποθέσεις διαφθοράς, με πρώτες του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis και του Νοοr 1».

Ειδικά ως προς την τελευταία, προκάλεσε αίσθηση η χρήση της λέξης «ναρκέμπορος» που χρησιμοποίησαν για τον Βαγγέλη Μαρινάκη κυβερνητικές πηγές, σε κείμενο άτυπης ενημέρωσης, αλλά και η κίνηση του επιχειρηματία να τηλεφωνήσει αργά το βράδυ του Σαββάτου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο για να τον ρωτήσει ποιος ήταν ο συντάκτης του εν λόγω κειμένου.

Εάν επαληθευτούν πληροφορίες από κύκλους του κ. Μαρινάκη ότι η χρήση της επίμαχης λέξης θα αντιμετωπισθεί δικαστικά, τότε οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες... και ενδιαφέρουσες, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις (κάκιστες, έτσι κι αλλιώς) σχέσεις του επιχειρηματία με την κυβέρνηση αλλά και ως προς την ίδια τη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Έστω κι έτσι, παραμένει ερώτημα γιατί δεν απευθύνθηκαν οι νομικοί σύμβουλοι του κ. Μαρινάκη στο Μαξίμου αλλά προτίμησε να τηλεφωνήσει ο ίδιος στον κ. Τζανακόπουλο», επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας.

Η κίνηση του κ. Τζανακόπουλου να δημοσιοποιήσει το τηλεφώνημα (με μεταμεσονύκτια ανάρτηση στα social media) δείχνει την επιλογή του Μαξίμου «να κινηθεί μετωπικά, κόβοντας κάθε περιθώριο παρασκηνιακών συνεννοήσεων», όπως λένε οι γνωρίζοντες.

Εκλογικό σινιάλο, όταν...

Όσον αφορά στο... καυτό ερώτημα «πότε θα κάνει το σινιάλο» ο πρωθυπουργός, οι απαντήσεις των στελεχών του κινούνται μεταξύ του Μαΐου και του Σεπτεμβρίου του 2019 -είτε «πρόωρες» κατά τέσσερις μήνες δηλαδή, είτε στην εκπνοή της τετραετίας.

Η επιλογή του timing θα αποτελέσει συνδυασμό πολλών παραγόντων, αλλά, όπως και να 'χει, οι κρίσιμες μεταβλητές είναι:

* Η «καλή συμφωνία» για την έξοδο από «τα μνημόνια», τη μεταμνημονιακή εποχή και το χρέος.

Επ' αυτών, το Μαξίμου εξακολουθεί να εκπέμπει αισιοδοξία καθώς το κακό σενάριο της πιστοληπτικής γραμμής «κάηκε», ενώ η αυστηρή εποπτεία για την «επόμενη μέρα» αποτελεί καθεστώς για τις χώρες που βγαίνουν από μνημόνιο. «Είτε έρχονται οι εταίροι δύο φορές το χρόνο για έλεγχο είτε τρεις είτε τέσσερις, τα reports δεν θα έχουν σχέση με τις γνωστές μας αξιολογήσεις, διότι η συμφωνία δεν θα έχει προαπαιτούμενα», επιμένουν.

Στην εύλογη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι, σε αντίθεση με Πορτογαλία, Κύπρο, Ιρλανδία, η Ελλάδα θα «υποστεί» συγκεκριμένη συμφωνία για το χρέος η οποία θα περιλαμβάνει κάποιας μορφής (ή... καθαρά) προαπαιτούμενα, η απάντηση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα είναι: «Και πάλι, η κυβέρνηση θα έχει λυμένα χέρια να προχωρήσει στην αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική της βάσει του αναπτυξιακού προγράμματος που επεξεργάσθηκε και συμφώνησε με τους θεσμούς, ενώ τον τελικό λόγο για τα υπόλοιπα θα τον έχουν οι αγορές».

* Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση ώστε να «περάσει» στη ζωή τις θετικές εξελίξεις.

Το επιχείρημα, εν προκειμένω, είναι ότι η κοινωνία δεν αρκείται στις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις αλλά θέλει απτά δείγματα για να πειστεί ότι... μνημόνια τέλος. Συνεπώς, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και οι φορολογικές διορθώσεις, εκτιμάται ότι θα δώσουν αυτά τα δείγματα.

Στην κορυφή όλων θέτουν τη μη περικοπή των συντάξεων από 1ης/1/2019: «Ψηφίσαμε το μέτρο εξαιτίας της πίεσης του ΔΝΤ και της εμμονής του ότι δεν θα πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ήδη η πορεία του πλεονάσματος το διαψεύδει», λένε.

Αποφεύγουν ωστόσο κάθε επίσημη αναφορά στο θέμα «πριν την έξοδο από το μνημόνιο» -δηλαδή πριν τις 20 Αυγούστου, τυπικά. Άλλωστε το πράσινο φως για τη μη εφαρμογή του μέτρου δεν έχει δοθεί ακόμα.

* Η πορεία των δικαστικών ερευνών για τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς.

Όπως σημειώσαμε στην αρχή, αναμένονται εξελίξεις στα θέματα του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, οι οποίες «σαφώς κινδυνεύουν να ακυρωθούν σε ένα περιβάλλον πολιτικής αστάθειας».

Με λίγα λόγια, «εκλογές εντός του 2018 ξεχάστε τες»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v