Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δικογραφία για Novartis «επιστρέφει» στην τακτική Δικαιοσύνη

«Μόνο έτσι θα συνεχιστεί η δικαστική έρευνα για δωροδοκία-δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος», εκτιμά η κυβερνητική πλειοψηφία. Για σκευωρία που κατέρρευσε κάνουν λόγο ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Η δικογραφία για Novartis «επιστρέφει» στην τακτική Δικαιοσύνη

Η δικογραφία για την υπόθεση Novartis επιστρέφει στη Δικαιοσύνη. Αυτό θα προτείνει η πλειοψηφία της Προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, δηλώνοντας ότι η εν λόγω επιτροπή είναι αναρμόδια να τη διερευνήσει. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο, όπως έδειξαν τα πορίσματα που δημοσιοποίησε ήδη η NΔ και η ΔHΣY, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κλείνει» την υπόθεση ελλείψει στοιχείων.

Η εξέλιξη της διαδικασίας μοιάζει... σουρεάλ, ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτιμά ότι, βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος (που οδήγησε στον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών), μόνο με αναπομπή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη μπορεί να συνεχισθεί η δικαστική διερεύνηση για τα αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί.

Συγκεκριμένα, η αναπομπή θα δώσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου το «πράσινο φως» να ψάξει εάν και ποια από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία διέπραξαν τα αδικήματα της δωροδοκίας-δωροληψίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία καταρρίπτει το επιχείρημα της αντιπολίτευσης πως ο φάκελος επιστρέφει επειδή «κατέρρευσε η σκευωρία» εναντίον των πολιτικών προσώπων: Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη, Παναγιώτη Πικραμμένου, Μάριου Σαλμά, Γιώργου Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσεται στο κείμενο συμπερασμάτων το οποίο διένειμαν χθες εν αναμονή του πορίσματος (σ.σ. θα κατατεθεί το πολύ μέχρι αύριο), τα μέλη της πλειοψηφίας σημειώνουν:

* Η Δικαιοσύνη έστειλε τη δικογραφία Novartis στη Βουλή «αμελλητί», διότι αυτό όφειλε να κάνει, βάσει του Συντάγματος, αφού η έρευνα «έπεσε» πάνω στα ονόματα των δέκα πολιτικών προσώπων.

* Η Βουλή θα μπορούσε να κρατήσει τη δικογραφία στα συρτάρια, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλες υποθέσεις. Αντιθέτως, ενέκρινε κατά απόλυτη πλειοψηφία, άνω των 180 βουλευτών, την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (με αποχή της ΝΔ, «άκυρο» από ΔΗΣΥ-Ποτάμι και παρών από Ένωση Κεντρώων) να συγκροτήσει Προκαταρκτική Επιτροπή.

* Η εν λόγω επιτροπή κατέληξε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν είναι αρμόδια να διερευνήσει την υπόθεση, διότι τα μεν αδικήματα που έγιναν «στο πλαίσιο» του υπουργικού αξιώματος (απιστία) έχουν παραγραφεί, ενώ όσα τελέσθηκαν «με αφορμή» το υπουργικό αξίωμα (δωροδοκία-δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) δεν υπόκεινται σε παραγραφή και άρα παραμένουν στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο συμπερασμάτων της πλειοψηφίας: η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια, αφήνει ανοικτό τον δρόμο για απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας.

Δωροδοκία-ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ειδικά για το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας, η αντιπολίτευση επικαλείται την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου στην περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ότι εντάσσεται και αυτό στα τελεσθέντα «στο πλαίσιο του υπουργικού αξιώματος» και συνεπώς έχει παραγραφεί. «Η νομολογία δεν είναι νόμος», απαντά η πλειοψηφία, δια στόματος προέδρου της Προκαταρκτικής επιτροπής Θοδωρή Δρίτσα, οπότε την απάντηση θα δώσει, πάλι, το νέο Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σημειώνεται ότι η δικαστική διερεύνηση βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε πλήρη εξέλιξη για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που δεν παραγράφεται, ενώ διακινούνται «φήμες» ότι έχουν βρεθεί κινήσεις λογαριασμών.

Η κυβερνητική πλειοψηφία υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία συνεχίζει το έργο της και, μάλιστα, τα μέλη της αποφάσισαν ομόφωνα να παραταθούν οι εργασίες της μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Πλέον, ολοκληρώνεται το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και στη συνέχεια θα ανοίξει το κεφάλαιο «φάρμακο». Με ανοικτή την πιθανότητα να προκύψουν και νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v