Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει

«Δεν έχει σημασία μόνο να ευημερούν οι αριθμοί αλλά να ευημερούν οι άνθρωποι». Τα κλειδιά της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και ο κίνδυνος πισωγυρίσματος. Επίθεση στον Κ.Μητσοτάκη για απολύσεις στο Δημόσιο. «Λύση εθνικά επωφελής» στο «σκοπιανό».

Τσίπρας: Ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει

Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και ξανακερδίζει το χαμένο έδαφος αλλά η μάχη να μην επιστρέψει στις πολιτικές που την οδήγησαν στην κρίση θα είναι συνεχής.

Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία ξεχώρισε, επίσης, η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις απολύσεις στο Δημόσιο και η αναφορά στο «σκοπιανό», με αφορμή την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα εναντίον της σύνθετης ονομασίας.

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια, κρατηθήκαμε στο ευρώ, ανασυγκροτούμε τη παραγωγική μας βάση για να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος, χτίζουμε την επόμενη μέρα της χώρας σε πιο στέρεα θεμέλια. Μην νομίζουμε όμως ότι αυτή η πορεία είναι νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για πισωγύρισμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εστιάζοντας στο ενδεχόμενο πισωγυρίσματος, πρόσθεσε: «Αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια, φαίνεται έχουν ακόμη σχέδιο να μας ξαναφέρουν πίσω στις σκληρές, ανάλγητες, ταξικές επιλογές που με πρόσχημα τη κρίση, με ευχαρίστηση εφήρμοζαν», είπε.

Και εξήγησε: «Η επόμενη μέρα πρέπει να βρεί και θα βρεί την Ελλάδα απαλλαγμένη από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό, απαλλαγμένη από τον κοινωνικό Δαρβινισμό, απαλλαγμένη όμως και από ένα πολιτικό σύστημα βουτηγμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά και στη διαπλοκή».

Με αφορμή αυτό το τελευταίο, παρέπεμψε στις υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς που είναι προς διερεύνηση, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του: «όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να έρθει κάθαρση και η δικαιοσύνη».

Δεν ήταν νομοτέλεια ότι θα τα καταφέρουμε

Για το μεγάλο στοίχημα, της εξόδου από τα μνημόνια, ο κ.Τσίπρας τόνισε:
- Η οικονομία πιάνει τους στόχους.
- Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων.
- Ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει. Το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018.
* Σε επίπεδο ανάπτυξης.
* Σε επίπεδο μείωσης της ανεργίας.
* Σε επίπεδο αξιοπιστίας της οικονομίας και της χώρας.

- Δεν φτάσαμε ως εδώ χωρίς προσπάθεια. Δεν ήταν νομοτέλεια ότι θα τα καταφέρναμε. Ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, και σκληρής διαπραγμάτευσης.

Είχαμε να διαχειριστούμε μια οικονομία που είχε δεχτεί σκληρό και μακροχρόνιο υφεσιακό πλήγμα. Με το 25% του ΑΕΠ της χώρας κατεστραμμένο από τα δύο πρώτα προγράμματα. Με μια κοινωνία κατάκοπη από τα τεράστια βάρη και τις επιπτώσεις της λιτότητας.

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα και την φορολογία, ο κ.Τσίπρας έσπευσε να προσθέσει:

«Για εμάς δεν έχει σημασία μόνο να ευημερούν οι αριθμοί αλλά να ευημερούν οι άνθρωποι. Και δε θα ησυχάσουμε μέχρι την στιγμή που θα σιγουρευτούμε ότι η ανάσα που παίρνει πλέον η οικονομία, θα γίνει αισθητή σε όλους τους πολίτες».

Οι τρεις άξονες του «μετά»

Αυτήν ακριβώς την δέσμευση συνέδεσε με την επιτυχία του βασικού εργαλείου για την «επόμενη ημέρα», την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Ενα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, όπως είπε, «που, πλέον, κανείς δεν θα καταστρώσει για μας και κανείς δεν θα μας το επιβάλλει, αλλά θα αποτελεί προϊόν δικού μας σχεδιασμού και δικής μας επιλογής».

Εξειδικεύοντας αυτό το «εργαλείο» ανέφερε ότι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

- Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της.

- Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους. «Γιατί η ανάπτυξη έχει νόημα μόνο όταν τα οφέλη της αναδιανέμονται σε ολόκληρη την κοινωνία και συμβάλλουν στην μείωση των ανισοτήτων», όπως πρόσθεσε.

- Ο τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Έτσι, ώστε η ελληνική οικονομία να παράγει υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανά να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό και να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Όπως επισήμανε, ακριβώς σ΄αυτό τον τρίτο πυλώνα, «έρχονται και κλειδώνουν τα σχέδια για την παραγωγική ανασυγκρότηση των περιφερειών, με τη συμβολή και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών».

Για απολύσεις στο Δημόσιο μιλά ο Κ. Μητσοτάκης

Σ΄αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός σχολίασε αρνητικά τον τρόπο με τον οποίον ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επέλεξε να επιτεθεί στις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή στην επιλογή Γραμματέων των Υπουργείων με διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτή δημόσια προκήρυξη».

Όπως τόνισε, πρόκειται για μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς, οι οποίοι επαινούν την ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που πήρε τη πρωτοβουλία να συγκρουστεί με τη νοοτροπία του κράτους – λάφυρο του κόμματος που κυβερνά.

«Εφτασε μάλιστα (σ.σ. ο κ.Μητσοτάκης) μέχρι του σημείου να μιλήσει όχι μόνο για την επιλογή του να ξηλώσει τους νόμους και τις διαδικασίες αποκοματικοποίησης του κράτους, αλλά εμμέσως να μιλά και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαφάνεια από τον ΑΣΕΠ και με απόλυτη τήρηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων», τόνισε.

Και κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ «να εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο δημόσιο, όπως και τις θέσεις του για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση».

Βάλαμε ψηλά τον πήχη στο «σκοπιανό»

Σχετικά με το «σκοπιανό» και απαντώντας στον κ.Τζιτζικώστα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μία λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά.

«Σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε βάλει το πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση, όχι γιατί πιεζόμαστε από κανέναν αλλά γιατί έτσι θεωρούμε σωστό. Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα» είπε.

Σ΄αυτό το πλαίσιο απέδωσε την ελληνική προϋπόθεση για αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν κινείται με κριτήριο το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό όφελος αλλά με κριτήριο το εθνικό όφελος».

Επανέλαβε δε, τη θέση που ανέπτυξε την προηγούμενη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες ότι «αν για μας είναι μια φορά εθνικά ωφέλιμο να έχουμε λύση, για αυτούς είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v