Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Χαραμάδα αισιοδοξίας στη Σύνοδο της Βάρνας

Θετικά σημεία, το αίτημα Γιούνκερ για απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών «ει δυνατόν πριν από το Πάσχα» και η επισήμανση Τουσκ πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας περνά μέσα από τη βελτίωση των σχέσεών της με Ελλάδα και Κύπρο.

Κυβέρνηση: Χαραμάδα αισιοδοξίας στη Σύνοδο της Βάρνας

«Η ηγεσία της ΕΕ, δια των Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, έθεσαν με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, τα θέματα στον Ταγίπ Ερντογάν. Κρατάμε ως θετικό το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έσπευσε να τα απορρίψει, παρότι, όπως αναμενόταν, προχώρησε σε παζάρια και συμψηφισμούς».

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της αποτίμησης που επιχειρεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας.
Στελέχη της χαρακτηρίζουν «ενθαρρυντική» την επιλογή του κ. Ερντογάν να μην απαντήσει (σ.σ. αρνητικά) στο σαφές αίτημα που διατύπωσε ο κ. Γιούνκερ για απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών «ει δυνατόν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα».

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν με τον κ. Ερντογάν αυτό το θέμα επί είκοσι λεπτά, γεγονός που αναδεικνύει την ειλικρινή προσπάθεια που κατέβαλαν, ως αποτέλεσμα και του κλίματος που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Άλλες πληροφορίες, πάντως, φέρουν τον Τούρκο πρόεδρο να επικαλείται τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα έχοντας ζητήσει πολιτικό άσυλο, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, συμψηφισμό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέφυγε να «υπενθυμίσει» ότι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατηγορούνται στη χώρα τους για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Φέρεται να παρέπεμψε ωστόσο στο ελληνικό επιχείρημα περί «αποφάσεων της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι και ο ίδιος ... θα περιμένει τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης για τους δύο Ελληνες.

«Με Ελλάδα και Κύπρο»

Το δεύτερο σημείο που προκάλεσε ικανοποίηση στο Μαξίμου αφορά την επισήμανση Γιούνκερ πως για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά, ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

Εν προκειμένω, διπλωματική πηγή σημειώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει «με τίποτα» να σπάσει το σκοινί που δένει την Τουρκία με την ΕΕ, παρότι σ' αυτή τη χρονική στιγμή δεν τον συμφέρει να ανοίξουν ευαίσθητα ενταξιακά κεφάλαια που αφορούν π.χ. τη Δικαιοσύνη ή τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Για τον λόγο αυτό, εκτιμάται ως σημαντική η αποστροφή του κ. Τουσκ: «Δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις σε ένα μακρύ κατάλογο ανησυχιών (σ.σ. μεταξύ αυτών για την Ελλάδα και την Κύπρο), ωστόσο εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον». Διότι «μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v