Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι φοβούνται στη ΝΔ για το Σκοπιανό

Πως το συσχετίζουν με το… τρίτο μνημόνιο. Ο προβληματισμός των γαλάζιων βουλευτών. Το Βουκουρέστι, οι προειδοποιήσεις και οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες.

Τι φοβούνται στη ΝΔ για το Σκοπιανό

Τον προβληματισμό τους μήπως υπάρξει μία επανάληψη σε άλλη εκδοχή του Αυγούστου του 2015 όταν ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο από τη Βουλή, διατυπώνουν βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή το Σκοπιανό και την διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, τα στελέχη της  αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν να έρθει η στιγμή που το κόμμα τους, επιλέγοντας την «εθνικά υπεύθυνη στάση», θα ψηφίσει ονομασία των Σκοπίων με την οποία θα συμφωνεί, την ίδια ώρα όμως που κυβερνητικοί βουλευτές επιλέξουν να καταψηφίσουν. Τότε ήταν οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι είχαν αρνηθεί να πουν «ναι» στη συμφωνία με τους δανειστές, τώρα είναι αυτοί των ΑΝΕΛ που έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν ονομασία η οποία θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. «Τότε τους είχαμε κάνει μάγκες, αφού ήταν μεν κυβερνητικοί βουλευτές, όμως απέφυγαν να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από τα σκληρά μέτρα, όπως κάναμε εμείς για τη σωτηρία της χώρας. Ελπίζω να μην ξαναζήσουμε την ίδια ιστορία και τώρα, εντός του 2018 για το Σκοπιανό», έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός, διαβλέποντας την ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη χθες εκτίμησε ότι «τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή με τη ψήφο της». Ακόμα, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, «δεν έχουμε δει την κυβερνητική πρόταση, είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την δική μας στάση από τώρα για εκείνη την στιγμή». Αυτό στο οποίο ρίχνει όλο το βάρος της η ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι η προσπάθεια να αναδείξει τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, θέτοντας ουσιαστικά θέμα απώλειας της δεδηλωμένης.

Μικροπολιτικό παιχνίδι

«Η κυβέρνηση θέλει να είναι και με τη μία πλευρά και από την άλλη. Δεν είναι δυνατόν να παρατείνεται αυτή η διγλωσσία χωρίς καμία παρέμβαση. Οφείλει να λύσει το πρόβλημά της. Αν παραταθεί, επιβεβαιώνει ότι παίζει ένα μικροπολιτικό παιχνίδι με εθνικό θέμα. Εμείς είμαστε εδώ και θα κάνουμε το καθήκον μας με μεγάλη σοβαρότητα», τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, η οποία υποστηρίζει την στάση που κρατήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008. Αφενός ότι προϋπόθεση για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία. Αφετέρου, ως τέτοια λύση θα μπορούσε να γίνει δεκτή  σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, μία έναντι όλων, δηλαδή μία και για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes). «Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πετύχει μια πετυχημένη διαπραγμάτευση. Αυτή  ήταν μια τοποθέτηση πριν από λίγα χρόνια έγινε εθνική θέση. Την ευθύνη τώρα την έχει η σημερινή κυβέρνηση», ξεκαθαρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα της πΓΔΜ «είναι η ύπαρξη επίσημης ενιαίας θέσης από την πλευρά της Κυβέρνησης. Διαφορετικά η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη και των δύο Κ.Ο., άρα δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ομονοούν σε ένα μείζον εθνικό θέμα», τόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, δίνοντας το στίγμα της περαιτέρω στρατηγικής του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v