Τις προϋποθέσεις καλής χρήσης της άδειας (τις μοναδικές που ζητεί ο νόμος ο οποίος θεσπίστηκε το 1989 και ανανεώθηκε το 1999), δηλαδή τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία, επικαλείται σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημ. Κουφοντίνας, στην ακρόασή του από το τριμελές Συμβούλιο των φυλακών, το οποίο του ενέκρινε τη 48ωρη άδεια.
Ο κρατούμενος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ερωτήθη για τη θέση του απέναντι στις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, απλώς διότι δεν το ζητά ως προϋπόθεση ο νόμος για τη χορήγηση αδείας:
«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα», φέρεται να απάντησε στο συμβούλιο των φυλακών ο Κουφοντίνας.
Οπως αναφέρουν μάλιστα πηγές των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με ποσοστό «αστοχίας» περίπου στο 2%. Αστοχία νοείται δε η μη επιστροφή του κρατούμενου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά την άδεια.
Επισημαίνουν μάλιστα πως η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικαστήκαν αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».
Σύμφωνα δε με επίσημη έκθεση του συνήγορου του πολίτη του 2013 για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη».
Συνεπώς κάθε κρατούμενος, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες, όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης. Επισημαίνουν δε πως ακόμα και οι Απριλιανοί θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος, αλλά δεν το αιτήθηκαν ποτέ.