Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και η εξωτερική πολιτική στο στόχαστρο της ΝΔ

Προ των πυλών παρέμβαση για την ονομασία των Σκοπίων. Στενή παρακολούθηση του διπλωματικού επεισοδίου με τον Ισπανό πρέσβη. Το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Και η εξωτερική πολιτική στο στόχαστρο της ΝΔ

Τα εθνικά μας θέματα και την πολιτική που ασκεί το υπουργείο Εξωτερικών έχει βάλει στο μικροσκόπιο η ΝΔ. Πέραν της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών, η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο σκοπιανό και το κυπριακό, ενώ πάντα στα υπόψη βρίσκονται οι τουρκικές και οι αλβανικές προκλήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο, που τις τελευταίες ώρες έχει ένα ακόμα σοβαρό θέμα να ασχοληθεί, το διπλωματικό επεισόδιο της κυβέρνησης με τον Ισπανό πρέσβη για την Καταλονία. Μέχρι χθες το βράδυ, πρόθεση της ΝΔ ήταν να μην εμπλακεί στη διένεξη, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει, ύστερα από τον σημερινό πρωινό καφέ στην Πειραιώς, με τη συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη και των στενών του συνεργατών.

Στις προθέσεις του προέδρου της ΝΔ είναι άμεσα να παρέμβει είτε ο ίδιος προσωπικά είτε μέσω άλλου υψηλόβαθμου γαλάζιου στελέχους στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα και πιθανόν οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν ότι πολλές φορές στο παρελθόν η λύση ήταν κοντά, όμως η αδιαλλαξία των γειτόνων άλλαζε τα δεδομένα. Ωστόσο αυτή τη φορά βλέπουν τη συμφωνία πιο κοντά από ποτέ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί και στο παρελθόν υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία», που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή, την ίδια ώρα που καταγγέλλει την κυβέρνηση για τρεις διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα. Αυτή του Νίκου Κοτζιά περί σύνθετης ονομασίας, αυτή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Γαβρόγλου, ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Καρανίκας και η κ. Χριστοδουλοπούλου, που από το 2008 έχουν υποστηρίξει το όνομα «Μακεδονία», καθώς και μια διαφορετική, από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος διαμηνύει ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να δεχθούν λύση που να περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία».  Ενδεχομένως μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ να επαναφέρει θέμα δεδηλωμένης της κυβέρνησης, όπως είχε πράξει τον Ιούλιο, δεδομένων των διαφορετικών απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

«Χειροπιαστό αποτέλεσμα»

Τα εθνικά θέματα βρέθηκαν εξάλλου στο επίκεντρο της κριτικής σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι «δεν υπήρξε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα». Δεν είναι τυχαία επίσης και η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανακατέθεσε την πρόταση νόμου για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

«Εμείς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, πραγματικά το εννοούμε όταν υποστηρίζουμε ότι θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά στην πατρίδα τους ομογενείς και τα παιδιά, τη γενιά του brain drain. Και η δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά έχει και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Αποδεικνύει και ότι τους σκεπτόμαστε, αξιολογούμε την άποψή τους και θέλουμε να γυρίσουν στην πατρίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο μεταξύ, στο στρατόπεδο της ΝΔ προετοιμάζονται για το τρίτο προσυνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στα Ιωάννινα με θέμα την αλληλεγγύη στους αδύναμους πολίτες. Στόχος, σύμφωνα με το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος, να καταδειχθεί πως «η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί με δουλειές και όχι με προσωρινά και ψηφοθηρικά επιδόματα. Ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει, μεταξύ άλλων, την πρόταση της ΝΔ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ θα εξαγγείλει και αρκετές από τις προτάσεις για το πώς θα καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και το πώς θα αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v