Κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο, το Μαξίμου δεν έδειξε, επισήμως, προτίμηση σε κάποιο γερμανικό κόμμα, κινούμενο στα politically correct κυβερνητικά όρια.
Μόνο σε κομματικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε (προ ημερών) υπέρ του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke, καθώς αυτό υπαγόρευε η συνύπαρξη στην ίδια ευρωπαϊκή ομάδα.
Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, αποτελούσε κοινό μυστικό η «επιθυμία» τη Αθήνας για το αποτέλεσμα της γερμανικής κάλπης. Κι αυτή ήταν η ενίσχυση του σοσιαλδημοκρατικού SPD (πέραν της εκλογικής ανόδου του «αδελφού» Die Linke), ώστε να επαναληφθεί... ο μεγάλος συνασπισμός (GroKo): ο «μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός» δηλαδή με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και το SPD.
Στην αρχή της εκλογικής κούρσας μάλιστα κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν σε διαβεβαιώσεις «φίλων από το SPD» ότι, σε μία τέτοια εξέλιξη, το βαρύ πυροβολικό της ευρωζώνης, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, θα έφευγε από τα χέρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο το είχε «φωτογραφίσει» άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, όταν οι ανοιξιάτικες δημοσκοπήσεις έδειχναν το SPD να καλπάζει υπό τα ηνία του νέου επικεφαλής του, του Μάρτιν Σουλτς.
Είχαν προσγειωθεί από καιρό
Για την απότομη προσγείωση δεν περίμενε κανείς στην κυβέρνηση το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς είχαν φροντίσει γι' αυτό όλες οι θερινές δημοσκοπήσεις.
Από τις αρχές Αυγούστου κιόλας, το φάντασμα ενός συνασπισμού CDU-Φιλελεύθερων άρχισε να πλανάται πάνω (και) από το Μαξίμου, δεδομένου ότι: πρώτον, ο Μ. Σουλτς δεν έλεγε να κλείσει με τίποτα τη μεγάλη διαφορά από την κ. Μέρκελ και, δεύτερον, συνομιλητές από το SPD έλεγαν ότι το κόμμα τους «πρέπει» να μείνει εκτός νέου κυβερνητικού συνασπισμού για να αναδιοργανωθεί και να ανακάμψει.
«Ίσως να είναι καλύτερη η εικόνα εάν απαιτηθεί και η συνδρομή των Πράσινων», έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος μέσα στο κατακαλόκαιρο, επικαλούμενος τις αξιόπιστες πληροφορίες από το Βερολίνο, που έδειχναν βαριά ήττα του SPD και παραμονή του εκτός κυβέρνησης.
«Είναι δύσκολα»...
Τώρα που «η γερμανική κάλπη μίλησε», οι επιτελείς παραδέχονται ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα» και συνιστούν «ψυχραιμία».
Τα δεδομένα όμως δείχνουν ότι για το «ελληνικό ζήτημα» η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης δεν προοιωνίζεται θετική κατάληξη.
- Ιδιαίτερα σταθμίζουν την «απόλυτα αρνητική» στάση των Φιλελεύθερων: ο ηγέτης τους Κρίστιαν Λίντνερ παραμένει υπέρ του Grexit και δεν θέλει ούτε να ακούει για το ελληνικό χρέος... όσο η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη.
«Με το ΔΝΤ να περιμένει απαντήσεις από το μετεκλογικό Βερολίνο, γίνεται αντιληπτή η νέα πίστωση χρόνου που θα δοθεί μέχρι να σχηματισθεί γερμανική κυβέρνηση, με ορατό τον κίνδυνο νέων καθυστερήσεων στις συζητήσεις Αθήνας-θεσμών για την πορεία και τον τερματισμό του προγράμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.
- Οι επιτελείς προσμετρούν επίσης την παράμετρο «υποχωρήσεις Μέρκελ στο προσφυγικό», ως αποτέλεσμα της πίεσης που θα ασκήσει το ακροδεξιό AfD μετά την πανηγυρική είσοδό του στη Βουλή.
Μία σκλήρυνση του Βερολίνου σ' αυτό ειδικά το θέμα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με κίνδυνο να καταρρεύσει η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.
- Ερωτηματικό βάζουν και στην έκβαση που θα έχει η γαλλογερμανική διαβούλευση για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, καθώς οι Φιλελεύθεροι έχουν αντιταχθεί (και) στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν.
Ολα «εν αναμονή και βλέπουμε», δηλαδή.