Το ερώτημα ποιο κόμμα στηρίζουν παραδοσιακά οι μετανάστες στη Γερμανία είναι μάλλον εύκολο να απαντηθεί. Όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, ήδη από τη δεκαετία του 1960, οι πρώτοι γκασταρμπάιτερ εν γένει αλλά και οι Έλληνες ειδικότερα συνδέθηκαν κυρίως με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Αυτό οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Όπως εξηγεί στην DW ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Κώστας Δημητρίου, η στήριξη που παρείχαν εξαρχής τα γερμανικά συνδικάτα στους Ελληνες εργάτες αφενός, και οι ισχυροί δεσμοί των συνδικάτων με το SPD αφετέρου, είχαν ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των Ελλήνων της Γερμανίας να αναπτύξουν κατ' αρχάς στενότερες σχέσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Επιπλέον το SPD ήταν το μόνο κόμμα με μεταναστευτική ατζέντα και φιλική προς τους μετανάστες πολιτική, σε αντίθεση για παράδειγμα με τους Χριστιανοδημοκράτες, που άργησαν να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στη γενιά των γκασταρμπάιτερ.
ΝΔ=CDU και ΠΑΣΟΚ=SPD;
Η ομαλή ενσωμάτωση των Ελλήνων της Γερμανίας όμως και κυρίως η ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, όπως επισημαίνει ο κ. Δημητρίου, άρχισαν να αλλάζουν τα δεδομένα. «Σήμερα έχουμε τη στήριξη των Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα προς όλους τους πολιτικούς χώρους, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός».
Σημαντικό κριτήριο, προσθέτει, αποτελεί για πολλούς ποιον πολιτικό χώρο στηρίζουν στην Ελλάδα, επιλέγοντας συχνά τα αντίστοιχα αδελφά κόμματα της Γερμανίας.
Για τις νεότερες γενιές βέβαια τα κριτήρια είναι συχνά διαφορετικά. «Θα ψηφίσω SPD διότι ο Σουλτς είναι απλά πιο αξιόπιστος», είπε στην DW ο Αλέξανδρος, ιδιωτικός υπάλληλος από το Εσβάιλερ/Άαχεν, ο οποίος απέκτησε πρόσφατα και τη γερμανική υπηκοότητα και πρόκειται να ψηφίσει τώρα για πρώτη φορά στη Γερμανία. Βασικό επιχείρημα υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών, όπως λέει, είναι η κοινωνική τους ατζέντα. Και μόνον η προτεινόμενη από τον Μ. Σουλτς κατάργηση των τελών για βρεφονηπιακούς σταθμούς θα απαλλάξει τον Αλέξανδρο και την οικογένειά του από ετήσια κόστη 3.000 ευρώ περίπου.
Σημαντικό κριτήριο για τους Έλληνες της Γερμανίας αποτελεί φυσικά και η ελληνική κρίση και ο τρόπος που τη διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τα γερμανικά κόμματα. «Ένας από τους λόγους για τον οποίο θα ψηφίσω Σουλτς είναι ότι και στο θέμα της Ελλάδας θα είναι μάλλον πιο υποχωρητικός και συμβιβαστικός από την Α. Μέρκελ», λέει ο Μάρκος, μεταπτυχιακός φοιτητής Ιστορίας στο Βερολίνο, παιδί μεικτού γάμου Γερμανίδας και Έλληνα. «Επίσης έχω μια συμπάθεια προς το SPD από τότε που κατήργησαν τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο -τα οποία είχε επιβάλει η CDU- αλλά και προς τον Μ. Σουλτς προσωπικά από την εποχή που ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου είχε μια δυναμική και ουσιαστική παρουσία και δράση».
Ευρείας στήριξης από τους Έλληνες της Γερμανίας τυγχάνουν όμως την ίδια ώρα και οι Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ. Αξιοσημείωτο ότι πολλοί στηρίζουν τη νυν καγκελάριο για τους ίδιους ακριβώς λόγους που τη στηρίζει στην παρούσα φάση και η πλειονότητα των Γερμανών. «Η CDU είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που εγγυάται τη σταθερότητα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε», επισημαίνει ο Κώστας, επιστημονικός συνεργάτης σε πανεπιστήμιο της Κολωνίας, o οποίος δεν ψηφίζει μεν ακόμη, σκοπεύει όμως να καταθέσει σύντομα τα απαραίτητα έγγραφα για την απόκτηση της γερμανικής ιθαγένειας.
Κεντροαριστεροί οι περισσότεροι Έλληνες;
Πάντως σχετικές έρευνες που γίνονται τακτικά για τις πολιτικές προτιμήσεις των μεταναστών εν γένει δείχνουν μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα: αν στη Γερμανία ψήφιζαν μόνον οι μετανάστες, είναι βέβαιο ότι τις τελευταίες δεκαετίες θα κυβερνούσαν τη χώρα αποκλειστικά οι Σοσιαλδημοκράτες -ίσως και με αυτοδυναμία- μαζί με τους Πράσινους.
Σύμφωνα με το «βαρόμετρο της μετανάστευσης» που πραγματοποίησε το 2016 το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για τη Μετανάστευση, το 40,1% των ανθρώπων με μεταναστευτική βιογραφία εκφράζονται υπέρ του SPD, το 27,6% υπέρ των Χριστιανοδημοκρατών, το 13,2% προτιμά τους Πράσινους και το 11,3% την Αριστερά.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διενεργηθεί έρευνα που να βάζει στο μικροσκόπιο τις πολιτικές πεποιθήσεις των Ελλήνων της Γερμανίας. Μια μικρότερης κλίμακας έρευνα που έλαβε υπόψη και τους Έλληνες ξεχωριστά πραγματοποιήθηκε στο κρατίδιο της Βαυαρίας από το Ίδρυμα Χανς Ζάιντελ, που πρόσκειται στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας και η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Μολονότι τα αποτελέσματα δεν είναι φυσικά αντιπροσωπευτικά για όλους τους Έλληνες της Γερμανίας, οι τάσεις που καταγράφηκαν στη Βαυαρία συμφωνούν σε γενικές γραμμές με την εκτίμηση που θέλει τους περισσότερους να στηρίζουν κόμματα από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Συγκεκριμένα το 32% αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά στον χώρο του κέντρου, το 21% δηλώνουν αριστεροί, ενώ μόλις το 16% αισθάνονται ότι ανήκουν πολιτικά στον χώρο της δεξιάς.
Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί τους Έλληνες της Βαυαρίας από τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες μεταναστών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι το συγκριτικά μεγάλο ποσοστό των άκρων, με το 5% των ερωτηθέντων να αυτοπροσδιορίζονται ως ακροδεξιοί και 1% ως ακροαριστεροί. Στις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες, τα αντίστοιχα ποσοστά τείνουν προς το μηδέν.