«Την καλύτερη δυνατή συμφωνία» θα επιδιώξει η κυβέρνηση στο αυριανό Eurogroup, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι είναι αποφασισμένη «να μην πάρουμε ό,τι μας δώσουν» και να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε χθες την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τους χειρισμούς του ιδίου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο στόχος είναι να μην τελειώσει η μάχη με μία λύση που δεν θα απέχει από εκείνη την οποία απέρριψε στο προηγούμενο Eurogroup. Ήτοι, με την εκταμίευση μίας δόσης στο όριο των δανειακών της υποχρεώσεων και, κυρίως, με μία απόφαση για το χρέος που θα ανανεώνει απλώς το ραντεβού με τους θεσμούς για την πραγματική διευθέτηση είτε μετά τις γερμανικές εκλογές είτε σε 14 μήνες, όταν θα λήγει το πρόγραμμα.
Αργά το βράδυ η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, απάντησε (μέσω του Ρ/Σ 247) στο «καρφί» του Β. Σόιμπλε ότι ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Οικονομικών του: «Το πρόβλημα εμπιστοσύνης δεν είναι προφανώς μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντοτε εποικοδομητικός».
Δεν μηδενίσαμε την απόσταση
«Δεν βρισκόμαστε μακριά από την κοινά αποδεκτή λύση αλλά δεν μηδενίσαμε την απόσταση» ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως θεωρεί «πολύ πιθανή» την παραπομπή του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας μάλιστα ότι, σε μία τέτοια εξέλιξη, «την κίνηση Τσίπρα θα στηρίξουν κι άλλοι ομόλογοί του», οι οποίοι υιοθετούν την ελληνική θέση για «καθαρή λύση».
Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε, ουσιαστικά, και η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στον οποίον επανέλαβε «το ενδεχόμενο» να παραπέμψει το θέμα του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής.
Προπομπό της εισήγησης αποτέλεσε η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά (στον FLASH 96): «Η κυβέρνηση λέει ότι χρειαζόμαστε λύση, δεν λέει ότι οπωσδήποτε πρέπει να δοθεί εκεί ή αλλού. Δεν θα το θεωρήσω απίθανο να μεταφερθεί η λύση στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής, μια εβδομάδα αργότερα».
Το «κλειδί» του συμβιβασμού
Σύμφωνα με... άλλες αναγνώσεις πάντως, η κυβέρνηση έχει κινηθεί προς πιο συμβιβαστικές οδούς, τις οποίες ενέκριναν τα μέλη της χθες.
Προς επιβεβαίωση των χθεσινών πληροφοριών, ο κ. Τσίπρας τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι «το κλειδί (σ.σ. για τη συμφωνία) βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικές μελέτες βιωσιμότητας από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ».
Αυτή τη λύση εμφάνισε ως «λελογισμένη και δίκαιη» που, όπως είπε, σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.
Η πυξίδα και οι… λοξοδρομήσεις
Στη λογική δε, «προβάλλουμε το μάξιμουμ για να πετύχουμε το καλύτερο», ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το εξής τρίπτυχο, που ορίζει τη δίκαιη και αποδοτική συμφωνία:
* Πρώτον, τα αναγκαία μέτρα για το χρέος -ήτοι, περίοδος χάριτος για τα επιτόκια, επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων και επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ.
* Δεύτερον, οι ρυθμοί ανάπτυξης.
* Τρίτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Με αυτό το τρίπτυχο ως «πυξίδα», η κυβέρνηση, όπως είπε, διεκδικεί:
1. Τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα, ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη.
2. Δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
3. Τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών.
Αλλιώς… τον λόγο θα έχουν οι ηγέτες της ΕΕ στις 22 Ιουνίου.