Το ποσό των 53.678 ευρώ υποχρεούται να καταβάλει στο Δημόσιο πυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο οποίος αποχώρησε αυθαίρετα από το Σώμα πριν την συμπλήρωση της δεκαετούς υποχρεωτικής υπηρεσίας του.
Το ποσό επιδικάστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορά τους μισθούς που θα ελάμβανε από την ημέρα της αποχώρησής του μέχρι τη συμπλήρωση της δεκαετούς υποχρεωτικής θητείας.
Σύμφωνα με την απόφαση του Γ΄ τμήματος του ΣτΕ η υποχρεωτική δεκαετής υπηρεσία είναι νόμιμη και συνταγματική καθώς «αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση υπέρτερου δημόσιου σκοπού, ο οποίος ανάγεται στην οργάνωση, τον προγραμματισμό και εν τέλει στην εξασφάλιση της διαρκούς ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία πλήττεται σε περίπτωση που τα στελέχη αυτά, αφού εκπαιδευθούν, μετά και από προγραμματισμό των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε στελεχιακό δυναμικό, αποχωρούν πρόωρος από την υπηρεσία».
Εξάλλου, σημειώνουν με νόημα οι σύμβουλοι Επικρατείας «οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της φοιτήσεώς τους, η οποία είναι δωρεάν, λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές και απολαμβάνουν παροχές κοινωνικής ασφαλίσεως».
Υπό τα δεδομένα αυτά, το νομοθετικό μέτρο της 10ετούς παραμονής "είναι εύλογο, δεν συνιστά υπέρμετρο περιορισμό ως προς την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του οικειοθελώς υπαχθέντος σε εκπαίδευση και δεν θίγει το δικαίωμα του υπηρετούντος προς εργασία, καθώς, πάντως, είναι γνωστό εκ των προτέρων στον κάθε ενδιαφερόμενο. Συνεπώς, η διάταξη του άρθρου 25 του ν. 2800/2000 δεν είναι αντίθετη προς τα άρθρα 5 και 22 του Συντάγματος."