Στην εντολή του πρωθυπουργού «τρέξτε τη διαπραγμάτευση - κλείστε θέματα» αποδίδεται, από κυβερνητικές πηγές, η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί το τελευταίο τριήμερο.
Μετά το ναυάγιο της Κυριακής στα εργασιακά, που παρ' ολίγον να οδηγήσει στην εσπευσμένη αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται «να πήρε πάνω του» τη συνέχιση των συνομιλιών, κινούμενος σε δύο κατευθύνσεις:
* Πρώτον, επικοινώνησε τηλεφωνικά (το πρωί της Δευτέρας) με κεντρικούς παίκτες της ευρωπαϊκής πλευράς, διασφαλίζοντας ότι οι δικοί τους εκπρόσωποι στο κουαρτέτο θα παραμείνουν στις συζητήσεις και, κυρίως, ότι θα κινηθούν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων. (Κατά άλλες πληροφορίες, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, που φέρεται να κινήθηκε πρώτη προς... την έξοδο, μετέβαλε στάση μετά από "εντολή" της δικής της προϊστάμενης αρχής).
* Δεύτερον, έδινε «κάθε στιγμή» τις κατευθύνσεις στους αρμόδιους υπουργούς, αφενός εκτονώνοντας... εκρηκτικές διαθέσεις και, αφετέρου, θέτοντας τα όρια των υποχωρήσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της Δευτέρας (μετά το υπουργικό συμβούλιο) και ενώ είχε διασφαλιστεί η συνέχιση των συζητήσεων με το κουαρτέτο, ο κ. Τσίπρας συζήτησε διεξοδικά στο Μαξίμου με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη προκειμένου να καταλήξουν στις καθοριστικές λεπτομέρειες για το ξεμπλοκάρισμα των συζητήσεων.
Χθες μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην «πετάξει» για Βρυξέλλες (για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής) κατευθείαν από τη Θεσσαλονίκη, αλλά να επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα, όπου η διαπραγμάτευση στο Χίλτον συνεχίστηκε μέχρι αργά τη νύχτα. Για τη βελγική πρωτεύουσα αναχώρησε νωρίς το πρωί σήμερα.
Τι θα γίνει με τα εργασιακά;
Την πρόοδο που διαπιστώθηκε στη διαπραγμάτευση «επικοινώνησε» σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το βασικό σημείο ήταν ότι παραμένει ζωντανός ο στόχος να κλείσει το Staff Level Agreement στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει ορόσημο για τη συνολική συμφωνία.
Ξεκαθάρισε, επίσης, τη θέση της κυβέρνησης ότι μέτρα-αντίμετρα (για μετά το 2018) θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα από τη Βουλή και μόνο όταν επέλθει η συνολική συμφωνία -ήτοι προσδιοριστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος που θα ανοίξουν την πόρτα για το QE.
Σημεία του SLA πάντως δεν αποκλείεται να νομοθετηθούν ανεξαρτήτως της πορείας της συνολικής συμφωνίας. Σ' αυτό το πλαίσιο συζητείται η κατάθεση-ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίσθηκε «αινιγματικός» για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση, εάν το SLA σκαλώσει στα εργασιακά, καθώς περιορίσθηκε να μην τις «φωτογραφίσει».
Κυβερνητικό στέλεχος, πάντως, που ρωτήθηκε σχετικά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί η επίλυσή τους στην επόμενη αξιολόγηση, εάν βεβαίως επέλθει πολιτική συμφωνία με τους «θεσμούς».