Στη «συνολική συμφωνία» επιμένει η κυβέρνηση

Συμφωνία για SLA και δημοσιονομικά ως το Eurogroup της 20ής/3, ο βασικός στόχος. Μετά τη συμφωνία η νομοθέτηση μέτρων-αντίμετρων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα επαναφέρει σύντομα το αίτημα για εκλογές, εκτίμησε.

Στη «συνολική συμφωνία» επιμένει η κυβέρνηση

Στη συνολική λύση που θα οδηγήσει στην ένταξη στο QE και θα ανοίξει τον δρόμο για έξοδο στις αγορές, επέμεινε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Όπως είπε, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις. Χθες ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ πρόοδος έχει σημειωθεί και στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Σε ό,τι αφορά στα θετικά μέτρα, είτε πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις είτε για αύξηση κοινωνικών δαπανών, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», τόνισε.

Όπως είπε, στόχος μέχρι το Eurogroup της 20/3 είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA και να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019.

Παραδέχτηκε ότι στα εργασιακά υπάρχουν διαφορές, γιατί η οπτική γωνία που βλέπει τα πράγματα το ΔΝΤ είναι διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων. Δεν απάντησε ωστόσο ξεκάθαρα σε ερώτημα για το εάν είναι επιλογή το θέμα να μετατεθεί για αργότερα.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν μιλάμε για συνολική συμφωνία, αυτή έχει τρεις πυλώνες: SLA από τώρα ως τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Ο δεύτερος πυλώνας έχει την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος για μετά το 2019, που έχουμε πει ότι θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο (σ.σ. υπό την προϋπόθεση ότι πιάνονται οι στόχοι). Το τρίτο πεδίο είναι τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και το συνδεδεμένο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019.

Η νομοθέτηση θα προχωρήσει αφού υπάρξει η συνολική συμφωνία, σημείωσε και επανέλαβε ότι μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα. Ωστόσο δεν προχώρησε σε εκτίμηση για τον χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία.

Ο ίδιος επιχείρησε να καθησυχάσει αναφορικά με τα στοιχεία για το ΑΕΠ, υποστηρίζοντας ότι δεν επηρεάζει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ για το 2016. Σημείωσε ότι παρά την αρνητική εξέλιξη, η οικονομία έκλεισε με μηδενική ύφεση ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για 0,4% του ΑΕΠ.

Η επίθεση στη ΝΔ

Δεν είναι ζήτημα μόνο το πότε θα κλείσουμε αλλά και το πώς, τόνισε επιτιθέμενος στη ΝΔ, που ζητούσε να κλείσει γρήγορα η συμφωνία, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συνολική λύση. Η συνειδητοποίηση ότι βαδίζουμε σε συνολική λύση είναι αυτή που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο στρατηγικό πρόβλημα στη ΝΔ.

Ο κος Μητσοτάκης, έχοντας για δεύτερη φορά χάσει στο βασικό αφήγημα της καταστροφής, ψάχνει τώρα νέες επιλογές. Περιμένουμε να δούμε αν θα ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα, ή θα επαναλάβει το λάθος που έκανε με το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. 

«Ο κος Μητσοτάκης δεν θα επαναφέρει σύντομα το αίτημα για εκλογές», εκτίμησε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v