Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία σε δύο φάσεις αλλά με QE «δείχνει» η κυβέρνηση

Για «λύση πολιτικά υπερασπίσιμη και κοινωνικά βιώσιμη» έκανε λόγο ο Α. Τσίπρας. Διαχωρισμός της β' αξιολόγησης από τα μακροπρόθεσμα για το χρέος και τα πλεονάσματα, που πάνε για αργότερα. Αισιοδοξία για την 20ή Φεβρουαρίου.

Συμφωνία σε δύο φάσεις αλλά με QE «δείχνει» η κυβέρνηση

Το σημείο ισορροπίας που θα κλείσει επιτυχώς (σχετικά…) την αξιολόγηση αναζητά η κυβέρνηση, εντείνοντας τις ανεπίσημες διαβουλεύσεις με τους «συμμάχους» από την ευρωπαϊκή πλευρά.

«Στοχεύουμε σε λύση πολιτικά υπερασπίσιμη και κοινωνικά βιώσιμη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος, χθες το βράδυ, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του, ενώ συνέδεσε αυτή τη λύση με την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, επικαλούμενος το λεπτό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις. Ζήτησε ωστόσο από τα μέλη του οργάνου να έχουν εμπιστοσύνη στον ίδιο και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Με τις εξελίξεις στο ΔΝΤ (έκθεση και συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου) να προκαλούν… vertigo στην ευρωπαϊκή πλευρά και, κυρίως, στο Βερολίνο, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να επανακαθορίσει τη στάση της, προκειμένου να μπει μία «έστω άνω τελεία» στο σίριαλ της αξιολόγησης.

Ετσι, εν αναμονή των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναληφθούν τις επόμενες ώρες από Ευρωπαίους «παίκτες», προβάλλει επισήμως τη θέση «όχι προληπτική νομοθέτηση νέων μέτρων, όχι υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, συμφωνία-πακέτο που θα οδηγεί στο QE».

Υπάρχει… ζωή χωρίς το QE;

Πίσω από τις γραμμές, πάντως, επιτελικά στελέχη εξακολουθούν να δείχνουν εναλλακτικές που, σ' αυτή τη χρονική στιγμή, μοιάζουν με κομμάτια του παζλ.

Ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τον κυβερνητικό στρατηγικό σχεδιασμό Χριστόφορος Βερναρδάκης αποσυνέδεσε τη «λύση» από την άμεση ένταξη στο QE, δηλώνοντας χθες (Real fm) ότι: «Η ποσοτική χαλάρωση αυτή τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό».

Ο ίδιος εξηγούσε σε συνομιλητές του ότι δεν εννοούσε μακροχρόνια αναμονή ένταξης, καθώς η ανάταξη του κλίματος από το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα δημοσιονομικά στοιχεία θα κλείσουν σύντομα (εντός της άνοιξης) και αυτή την εκκρεμότητα.

Άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συνδέουν απολύτως τη συμφωνία με την ένταξη στο QE, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέφερε χθες το Euro2day.gr.

* «Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιτρέψουν την έξοδο της χώρας στις αγορές δανεισμού, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει τη μείωση των επιτοκίων από τα σημερινά τους επίπεδα και την απεξάρτηση της χώρας από τον θεσμικό δανεισμό», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, θεωρώντας ρεαλιστικό τον παραπάνω στόχο.

* «Η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η το συντομότερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα εντός του πρώτου τριμήνου, δηλαδή τον Μάρτιο, να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτή είναι η κεντρική, η κύρια, επιδίωξη από τη δική μας πλευρά και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα το καταφέρουμε», τόνισε με εμφατικό τρόπο στο χθεσινό briefing ο έτερος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήρης Τζανακόπουλος.

Συμφωνία σε δύο δόσεις

Σε ό,τι αφορά σε συμφωνία-πακέτο ή «κατά δόσεις», έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται η δεύτερη εκδοχή ως επιλογή ανάγκης. «Βλέπετε τι γίνεται, πρέπει να ξαναδούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας την τακτική ‘ή όλα ή τίποτα’», απαντά στο Euro2day.gr κορυφαίος υπουργός, παραπέμποντας στο «διαπραγματευτικό αλαλούμ» που επικρατεί στην ευρωπαϊκή πλευρά, λόγω της στάσης του ΔΝΤ.

Την προοπτική μετακίνησης στην ανά στάδια συμφωνία «έδειξε» προχθές ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, με αφορμή την κινητικότητα που εκδηλώνεται στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Ζ. Κλ. Γιούνκερ -ο οποίος φέρεται έτοιμος να προτείνει κλείσιμο της αξιολόγησης τώρα και παραπομπή για αργότερα των άλυτων, αυτή τη στιγμή, προβλημάτων (χρέος, μέτρα, ρόλος ΔΝΤ).

Προσεκτική ήταν η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου σε σχετική ερώτηση: «Δεν νοείται τεμαχισμός της αξιολόγησης, διότι όπως γνωρίζετε, η β' αξιολόγηση αφορά τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία μέχρι το 2018. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλα δύο σημεία, δηλαδή, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Και τα τρία μαζί συγκροτούν την ύλη των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή».

Κατά τη διευκρίνιση κεντρικού παράγοντα, το πρώτο τμήμα, δηλαδή η «ύλη» της β’ αξιολόγησης, μπορεί να κλείσει τώρα και τα άλλα δύο να μείνουν για «αργότερα» -όπως ακριβώς, δηλαδή, φέρεται να προωθεί η Κομισιόν.

Όσο για… το βάθος της ελληνικής υποχώρησης στα πεδία της β' αξιολόγησης (εργασιακά-δημοσιονομικό-ενεργειακό), η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα αγγίξει «ζητήματα αρχών».

Οπότε μένει να φανεί πόσο «πολιτικά υπερασπίσιμη και κοινωνικά βιώσιμη» θα είναι η λύση που… σιγοψήνεται. Και αν θα σερβιριστεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όπως είναι το νέο (και τελικό;) deadline.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v