Επίθεση αισιοδοξίας επιχειρεί από το πρωί η κυβέρνηση, σχετικά με την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, εν αναμονή της αποψινής συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ.
«Η αβεβαιότητα θα τελειώσει σύντομα», ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε σχετική ερώτηση καθώς αποχωρούσε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συνεδρίασε νωρίτερα το Πολιτικό Συμβούλιο.
Η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παρέμβει
Νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς προχωρούσε ένα βήμα παραπάνω, εκτιμώντας ότι θα επέλθει συμφωνία, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και με τη διέξοδο να δίνει η Κομισιόν (σ.σ. όπως έγραψε το Euro2day.gr την Παρασκευή η Κομισιόν κινείται πως την κατεύθυνση της απεμπλοκής του γόρδιου δεσμού).
Κατά τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, «η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο και η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι το οποίο είναι θεμιτό και ευκταίο, διότι όπως γνωρίζετε, ο Γιούνκερ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη στη θέση του εκ των αποτελεσμάτων των εκλογών. Άρα περιμένουμε από τους θεσμούς που έχουν και τη δημοκρατική λογοδοσία στο DNA τους να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο».
Ο κ. Παππάς δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, ωστόσο τις τελευταίες ώρες διακινείται σενάριο απεμπλοκής, βάσει του οποίου ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα προωθήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης με μετάθεση των ζητημάτων που αφορούν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στον ρόλο του ΔΝΤ για αργότερα.
Αλλες πληροφορίες μιλούν για πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ να συγκεντρωθούν όλοι οι «παίκτες» για να βρεθεί λύση, με πηγές της κυβέρνησης να σημειώνουν πως πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες σε αυτό το διάστημα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για την β' αξιολόγηση αλλά «είναι νωρίς να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν».
«ΔΝΤ και Σόιμπλε τραβούν το σκοινί»
Στο ίδιο πνεύμα ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Αφού τόνισε ότι «ΔΝΤ και Σόιμπλε τραβούν το σκοινί ζητώντας προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ., κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση», πρόσθεσε:
«Πρέπει να βρεθεί το σημείο ισορροπίας για να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της», και σημείωσε ότι «μπορεί ο Σόιμπλε να διατείνεται ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να περιμένει ως τον Ιούνιο, αλλά αυτό δεν προκύπτει από την κατάσταση στη Γερμανία».
«Είναι εγκλωβισμένος και αρκετά πιεσμένος από τις εξελίξεις στη χώρα του», είπε. Και εκτίμησε ότι τελικά θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί από τις εξελίξεις, ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση σε θετικό αποτέλεσμα.