Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φάντασμα του «Μάρτη γδάρτη» δοκιμάζει την κυβέρνηση

Πυρετός διαβουλεύσεων κυβέρνησης-δανειστών για την αξιολόγηση με τη Μέρκελ να μιλά για «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων». Επίθεση στη ΝΔ για τη δήλωση Γεωργιάδη «να μη συμφωνήσει ο Τσίπρας και να κάνει εκλογές».

Το φάντασμα του «Μάρτη γδάρτη» δοκιμάζει την κυβέρνηση

Αν και διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, η γνωστή ρήση «Μάρτης γδάρτης...» κυριαρχεί στους προβληματισμούς πολλών κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.

Από τη μια, το ενδεχόμενο να μη βγει λευκός καπνός ούτε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και από την άλλη οι πληροφορίες για το περιεχόμενο ενός ακόμα συμβιβασμού εάν υπάρξει συμφωνία, τεντώνουν τα νεύρα και τις αντοχές στο κυβερνών κόμμα.

«Εάν οι δανειστές ζητούσαν μείωση του αφορολόγητου από την 1/1/2019 και μόνο σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, υπό την προϋπόθεση ότι στη γενικότερη συμφωνία θα περιλαμβάνονταν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αλλά εάν ισχύει ότι ζητούν μείωσή του από 1/1/2018... ξεχάστε το. Δεν περνάει από τη Βουλή αυτό».

Η φράση ανήκει σε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος το οποίο, μάλιστα, έχει αναλάβει το «μασάζ» στους βουλευτές της πλειοψηφίας προκειμένου να αποδεχθούν έναν επώδυνο συμβιβασμό, χάριν της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση και της «φυγής» της οικονομίας μπροστά.

Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι μία τέτοια απαίτηση των δανειστών επεμβαίνει στο ισχύον πρόγραμμα (που λήγει τον Αύγουστο του 2018) ανοίγοντας εκ νέου «καυτά πεδία» τα οποία είχαν – θεωρητικά – κλείσει.

Ουδείς υποτιμά (το αντίθετο...) την περσινή άρνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη μείωση του αφορολόγητου, την οποία ζητούσαν πάλι οι δανειστές για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Ο υπουργός Οικονομικών υποχώρησε μεν σε μία μικρή μείωση (400 ευρώ) ωστόσο οι πληροφορίες δεν τον εμφανίζουν πρόθυμο να το επαναλάβει – και επιμένουν, παρά τις επίσημες διαψεύσεις.

Από τον ΕΝΦΙΑ στα μπλοκάκια...

Πέραν των ζητημάτων που αφορούν την αξιολόγηση, το ζήτημα που προκαλεί εκρήξεις σε βουλευτές και στελέχη είναι το αλαλούμ με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, στο σκέλος των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

«Ο δικός μας ο ΕΝΦΙΑ θα είναι τα μπλοκάκια», ανησυχεί κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα «μόλις έχει αρχίσει να εμφανίζεται», εννοώντας τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές.

Παρότι – όπως λέει – βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης, «το κυβερνητικό επιτελείο οφείλει να βρει λύσεις (για τον υπολογισμό και την καταβολή των εισφορών) πριν να είναι πολύ αργά».

Διότι, εκτός από το πολιτικό κόστος, η ζημιά στα ταμεία και στην Εφορία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα προσδοκόμενα οφέλη, καθώς «οι υπόχρεοι σπεύδουν και κλείνουν τα ‘μπλοκάκια’ κατά χιλιάδες».

Όλα μαζί ή...

Στο πεδίο της αξιολόγησης, Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους» για τις λεπτομέρειες» της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, τις επαφές που έχουν στο παρασκήνιο οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης με «κρίκους» της διαπραγματευτικής αλυσίδας.

Αλλά και από τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός στη Μάλτα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, το μοναδικό σημείο που δημοσιοποιήθηκε (από το Μαξίμου) ήταν η συμφωνία όλων των πλευρών στην ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.

Αρμόδια πηγή πάντως επιμένει στην βασική κυβερνητική γραμμή: κανένα πεδίο της διαπραγμάτευσης δεν θα κλείσει ξεχωριστά, εάν δεν κλείσουν όλα μαζί.

«Ο,τι και να γίνει, όση πίεση κι αν ασκηθεί και με όποια απειλή κι αν συνοδευτεί, αυτή τη γραμμή δεν αλλάζει», τονίζει στο Euro2day.gr. Με το επιχείρημα πως «εάν δίνουμε χωρίς ταυτόχρονα να παίρνουμε, στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα για αμοιβαίο συμβιβασμό».

Η «ελπίδα», προς το παρόν, έρχεται από τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κ. Μέρκελ να πιέζεται έντονα από τον αντίπαλό της, για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν η σημερινή καγκελάριος θα λειάνει τις γωνίες ή θα τις... οξύνει, ωστόσο η αναφορά της στην Μάλτα σε «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» προκάλεσε προβληματισμό (και) στην Αθήνα.

«Δεν θέλω συμφωνία»...

Σανίδα επικοινωνιακής σωτηρίας για την κυβέρνηση δίνουν δηλώσεις από το αντίπαλο στρατόπεδο για το «επιθυμητόν» της διαπραγμάτευσης. Όπως του Αδωνι Γεωργιάδη χθες, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή (στην ΕΡΤ) δήλωσε: «Θέλω να φύγει ο Τσίπρας. Να μη συμφωνήσει και να κάνει εκλογές».

Την ευκαιρία άδραξε το Μαξίμου και σε επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αφού παραθέτει την επίμαχη φράση, ρωτά τη ΝΔ εάν αυτή η θέση είναι και δική της, δεδομένου ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει απαντήσει ευθέως εάν αποδέχεται ή όχι τις θέσεις του ΔΝΤ.

Η πτήση στο Παρίσι, το σπίτι του Βολταίρου και το πόθεν έσχες

Επιπλέον, η Πόλη του Φωτός ενεπλάκη σε άλλη μία, σκληρή κόντρα, που ξέσπασε χθες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ. Από τη μια, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε χθες ότι ο κ. Τσίπρας, μετά τη Σύνοδο του Νότου στη Λισαβόνα το προηγούμενο Σάββατο δεν επέστρεψε κατ΄ ευθείαν στην Αθήνα αλλά κατευθύνθηκε κάπου αλλού με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Το Μαξίμου απάντησε αμέσως, γνωστοποιώντας ότι ο πρωθυπουργός, επέστρεψε στην Αθήνα μέσω Παρισιού όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και στελέχη της L’ Oreal για μία σημαντική επένδυση που σχεδιάζει η εταιρία στη χώρα μας.

Η ΝΔ ωστόσο αμφισβήτησε την απάντηση (υιοθετώντας την κίνηση του κ. Γεωργιάδη) και, σε επίσημη ανακοίνωσή της, επέμεινε ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στο Παρίσι «προφανώς με την οικογένειά του» για να κάνει «μεγάλη ζωή».

Το θέμα που έκανε τα αίματα να ανάψουν αργά το βράδυ χθες αφορά δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η σύζυγος του αρχηγού της ΝΔ, Μαρέβα Γραμπόφκσι-Μητσοτάκη, αγόρασε στο Παρίσι το σπίτι του Βολταίρου, έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η κατηγορία, εν προκειμένω, αφορά στο γεγονός ότι η κυρία Μητσοτάκη δεν έχει υποβάλλει πόθεν έσχες τα προηγούμενα χρόνια επειδή βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγό της.

Η Πειραιώς είδε «κυβερνητικό δάκτυλο» πίσω από το δημοσίευμα (“τα πληρωμένα πιστόλια του Μαξίμου”) και παραπέμπει σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v