Σε μία από τις πιο θορυβώδεις συζητήσεις στη Βουλή, όπου κυριάρχησε η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για τα τραπεζικά δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός έκλεισε με τον πιο επίσημο τρόπο το θέμα των εκλογών και άνοιξε (επίσης επισήμως) το κεφάλαιο του «ανεκτού συμβιβασμού» για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Εχοντας μόλις συνομιλήσει τηλεφωνικά με την Αγκελα Μέρκελ (με αντικείμενο, επισήμως, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το προσφυγικό, το Κυπριακό και τις προκλήσεις της γείτονος στο Αιγαίο), ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να δώσει το στίγμα των προθέσεών του - επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών:
* «Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι είτε απερισκεψία είτε χρήσιμη ηλιθιότητα, κινδυνεύετε να ταυτιστείτε με τον ομοϊδεάτη σας Γερμανό υπουργό Οικονομικών, δεν θα σας κάνουμε τη χάρη”, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
* Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Τσίπρας απέφυγε τη θέση «δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα για μετά το 2018».
Αντ' αυτής, επέλεξε τη δέσμευση «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχώρηση σε θέματα αρχών», διευκρινίζοντας πως «αυτά που ζητάει το ΔΝΤ είναι εκτός οικονομικής και συνταγματικής λογικής». (σ.σ. Την ίδια θέση προβάλλει εσχάτως και επιμόνως στους ξένους ομολόγους του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, συνδράμοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης).
Σ' αυτή τη δέσμευση αποτυπώνεται η υπό διαμόρφωση συμβιβαστική θέση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους θεσμούς -ή, κατά καλά πληροφορημένες πηγές, «την παρουσιάζει ήδη μέσα από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις ώρες».
Δηλαδή:
1. Αντί για την (αντισυνταγματική) προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, να υπάρξει συμφωνία στην επέκταση του «κόφτη» με σαφή και επακριβή περιγραφή των πεδίων που θα ενεργοποιηθούν (δαπάνες-έσοδα), εάν και όποτε υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.
2. Σ' αυτά τα πεδία θα περιληφθεί η μείωση του αφορολόγητου («από 1ης Ιανουαρίου 2019»).
3. «Σε καμία περίπτωση» να μην υπάρξει η παραμικρή αναφορά σε μείωση των συντάξεων (μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς).
Αυτό το σημείο θεωρείται «αδιαπραγμάτευτο», διότι «ακόμη κι αν το αποδεχθεί η κυβέρνηση, δεν θα το ψηφίσουν οι βουλευτές της».
4. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να επανέλθουν μεν, αλλά «με ελαστικό χρονοδιάγραμμα -ήτοι «ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, αν και θα μπορούσε να βρεθεί συμφωνία για τις αρχές του 2018». Ανάλογη χρυσή τομή «μπορεί να βρεθεί» και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
5. Το ενεργειακό (ΔΕΗ) «παραμένει ασαφές» αν και, επ' αυτού, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «οι κόκκινες γραμμές είναι συζητήσιμες».
«Ποιος σας ζήτησε 180 ψήφους;»
Στην περίπτωση μίας τέτοιας «ανεκτής» συμφωνίας, το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται βέβαιο ότι δεν θα τεθεί θέμα μη ψήφισής της από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας.
«Οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα έχει την υπογραφή του Τσίπρα διότι, εάν η συμφωνία δεν είναι ανεκτή, δεν θα υπάρχει αυτή η υπογραφή», λένε χαρακτηριστικά.
Για τον λόγο αυτό, διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε «φήμη» που θέλει τον πρωθυπουργό να ζητά ψήφιση της συμφωνίας από 180 βουλευτές.
«Δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν νέα μέτρα. Σπεύδετε, κύριε Μητσοτάκη, να απαντήσετε σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα ότι δεν θα δεχθείτε αυξημένη πλειοψηφία για νέα μέτρα. Μα ποιος σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα;» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Περί δραχμής, τέλος
Οπως αναμενόταν, η κυβέρνηση «κόβει με το μαχαίρι» κάθε συζήτηση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, παρότι αυτή… φούντωσε μετά τον προβληματισμό που εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Ξυδάκης.
Αφού χαρακτήρισε “ξαναζεσταμένο φαγητό” την αξιοποίηση αυτής της συζήτησης από την αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας τόνισε εμφατικά χθες: «Αποδείξαμε τότε που τα πράγματα ήταν όχι αστεία αλλά στη βράση (σ.σ. τον Ιούλιο του 2015) και το αίσθημα ευθύνης που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και την ευρωπαϊκή μας επιλογή με μεγάλο κόστος, όταν κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».
Σε άλλο σημείο μάλιστα ταύτισε την εν λόγω συζήτηση με τις επιδιώξεις του κ. Σόιμπλε.
Στη Μάλτα
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα για τη Μάλτα, όπου θα διεξαχθεί αύριο η Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα συζητήσει με ομολόγους του (κυρίως την κ. Μέρκελ) την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις «κρίσιμες λεπτομέρειες» για την άμεση ολοκλήρωσή της.
Εάν το επιτρέψει βεβαίως η κόντρα ΔΝΤ-Βερολίνου για το χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.